Neden Hayır Diyemiyoruz?

Birçoğumuz için hayır diyebilmek çokta kolay olmayabilir. Basit gibi görünen ama herkesin becerebildiği bir şey değildir. Hayır diyememek çoğu zaman çocukluktan kaynaklanmaktadır. Küçük yaşlardan itibaren çocuklara kibar ve açık sözlü olmaları öğretilir. Daha çok eski tip eğitimlerde, bir ebeveyn veya öğretmen çocuğundan bir şey yapmasını isterse, hayır demek bir tür karşı koyma olarak algılanıyordu. Bazı durumlarda bir yetişkini reddetmek cezaya bile sebep oluyordu.

Hayır demenin yanlış olduğuna inandırılarak yetiştirilmiş çocukların kendi tercihlerini iletmesi yetişkin olduğu zamanlarda dahi zorludur. Geçmişten getirilen bu öğretiler kişilerde yetişkinlik döneminde her hayırda suçluluk duygusuna sebep olmaktadır. Bu kişiler kendilerini yetişkin olduğu zamanda da yeterince ifade edememektedirler.

Bu öğrenilmiş sağlıksız duygular nedeniyle başkalarına hayır demekten çekinebilirsiniz. Görevlerinizi ve sorumluluklarınızı yerine getiremeyeceğinizi düşünmelerinden korkabilirsiniz. 

Hangi Durumlarda Hayır Demeliyiz?

İstemediğiniz ve hayır demek istediğiniz durumlarda, karşınızdaki insanlara gerekli çizgiyi çekebilmek önemlidir. Peki nasıl hayır diyeceğiz? Aşağıda yazacaklarım size yol gösterici olacaktır.

Sizin sınırlarınızı kimse sizden daha iyi bilemez. Eğer sizden istenen şey sizde bir huzursuzluk yaratıyorsa ve sizi rahatsız eden bir şey varsa bu hayır demeniz gerektiğinin bir işareti olabilir. Birkaç dakika durun ve derin nefesler alın ve dikkatinizi odaklayın gerçekten yapmak istiyor musunuz ve sezgilerinizi dinleyin, cevabı bulacaksınız.

Özellikle iş hayatında hayır demek çok kolay olmayabilir. Patronunuz veya üstleriniz size yapabileceğinizden fazla görev yüklediğinde buna hayır diyemeyebilir ve mecbur kalabilirsiniz.  Ancak sizin zamanınız ve enerjiniz de da en az onların ki kadar değerlidir. Kendinizi suçlu veya sorumluluklarınızı almıyor gibi hissetmeyin. Siz yapabileceğinizin en iyisini yapıyorsunuz ve gerektiğinde hayır diyebilme cesaretini ortaya koymalısınız. Almanız gerekenden fazla sorumluluk ve iş yükü karşısında verdiğiniz hayır cevabı sizde suçluluk duygusu oluşturmasın.

hayir

Hem aileden hem de işten kaynaklanan yükümlülükler biriktiğinden, özellikle tatil günlerinde kendinizi her şeyi aşırı yüklenmiş hissedebilirsiniz. Yapılması gereken aile, ev, çocuklar gibi sorumluluklar içinde kalmış ve kendinize hiç zaman kalmadığını hissedebilirsiniz. Kendinize hayır demenin, başkalarına hayır demek kadar önemli olduğunu unutmayın. Kendinize yapılması gereken sorumluluklarınız için baskı uygulamak yalnızca stresinizi ve kaygınızı artırır. Olabilecek tükenmişliği önlemek için zihinsel sağlığınıza ve fiziksel sağlığınıza önem vermeniz gerektiğini kendinize hatırlatın.

Birisi sizden sınırlarınızı aşan bir şey yapmanızı istediğinde, buna dur demeniz ve süreci durdurmanız ve hayır demeniz önemlidir. 

Başkalarını memnun etmek için evet diyorsanız ve bu başkalarını memnun etmek içinse ve sizin mutluluğunuz, iyiliğiniz ve önceliklerinizi hiçe saymanıza neden oluyorsa buna değmeyecektir. 

Kişiler sizi sevmeye devam etsin ve yine sosyal çevrenizi ve aile ortamınızı korumak için çokça evet diyorsanız ve kendinizden taviz veriyorsanız bu durum bir süre sonra göreviniz olacak ve yapmadığınız her iş sizden istenen herşey için suçlu olacaksınızdır.

Hayır Diyebilmek Niçin Önemli?

Her hayır kendine evet demektir…

İş hayatında enerjinizi keyif aldığınız projelere yönlendirdiğinizde çok daha kaliteli işler ortaya çıkarabilirsiniz. Her seferinde tek bir şeye odaklanmak ve tüm odağınızı o işe vermek, o işi en iyi şekilde yapmanızı sağlayacaktır.

  • İddialı olmak işe yarar. Hayır diyebilmek size kariyer hedeflerinizle uyumlu projeleri yapabilme özgürlüğü verir. Ve gelecekteki kariyer planlarınızı takip etmenizi sağlar. Bu durum iş hayatınızda performansınızın artmasına ve kariyerinizin gelişmesini sağlayacaktır.
  • Bu zihinsel sağlığınız için önemlidir. Yapabileceğinizden fazlasını yapmaya çalıştığınızda zihinsel sağlığınız zarar görür. Sağlıklı bir zihin için, üstesinden gelemeyeceğinizi düşündüğünüz işlere hayır demeniz önemlidir. 
  • Günümüz yoğun iş dünyası içinde tükenmiş hissetmek günümüz çalışanları için yaygın bir sorun haline gelmektedir. Uzun süreler yoğun şekilde çalışmak, yorgunlukların çoğalmasına neden olabilir. Bu durum hem zihinsel hem de fiziksel sağlığı tehlikeye sokar.
  • İlişkilerinizde sınırlar koyarak hayatınızdaki ilişkilerinizi güçlü tutabilirsiniz. Açık şekilde ortaya konan kişisel sınırlar saygı, sağlıklı bir ilişkinin göstergeleridir. 
  • Herkese her zaman evet demek kişisel hedeflerinize ulaşmanızı engelleyebilir. Başarılı insanların hayatlarına baktığımızda sınırlarının nerede başlayıp nerede bittiğini biliyorlar. Her şeye evet diyerek azalan enerjiniz ile  hedeflerinize ulaşamazsınız. Vücudunuza ve zihin sağlığınıza dikkat ederek hayallerinizi sağlam tutun.
  • Yapabilecekleriniz ve yetenekleriniz konusunda gerçekçi olun. Sizden istenen işleri yapabilecek yetenek ve etkinliğe sahip olmayabilirsiniz. Bu bile her isteği kabul etmemek için geçerli bir nedendir.
  • Kendinize zaman ayırmak, daha fazla odaklanmaya ve daha yüksek bir enerjiye sahip olmayı sağlar.

İster fiziksel sağlığınız, ister zihinsel sağlığınız, ister psikolojik sağlığınız olsun, hayır demek içsel gücünüzü korur. Bütünsel sağlıklı yaşamın yolunu açarak, kişinin tam ve bütün olmasını sağlar.

reyhan ildas

Ülkemizde ThetaHealing Seminerleri konusunda ilk akla gelen isim olan Reyhan İldaş, düzenli olarak online ve yüz yüze seminerler düzenlemektedir.

Reyhan İldaş ICF Koç ve Eğitmendir. Temel ve Yaşam Koçluğu eğitimleri yanısıra Theta Healing Eğitimlerini de Master düzeyde vermekte olup halen Göktürk Merkezli Olan İstanbul ofisinde Online ve Yüz Yüze eğitimler vermektedir.

24 modül uygulayıcılık ve 17 adet eğitmenlik setifikasına sahip olup tekniğin en üst sertifikasyonu olan Science&Master Eğitmenidir. Aynı zamanda ICF PCC Eğitmen ve Koç olarak da ICF Koçluk eğitimlerini İstanbul Göktürk’te bulunan ofisinde hizmet vermektedir.

Tüm Dünya ile bağlantı halinde olduğumuz bu günlerde danışmanlıklar ve seminerler Zoom Uygulama programı üzerinden olmaktadır. Seminerlerimiz için daha detaylı bilgiye aşağıdan ulaşabilirsiniz

Bizi sosyal medya hesaplarımızdan da takip edebilir ve youtube kanalımıza abone olabilirsiniz.

Bir Yorum Yaz

error: Korumalı İçerik