Bağımlılık, bir şeyi yapma, kullanma veya devam ettirme konusunda güçlü fiziksel veya psikolojik dürtüye sahip olmaktır. Size zarar verdiğini ve yaşamınızı etkilediğini bilseniz bile devam etmektir.

İlişki bağımlılığı, bir kişiyle ilişki yaşamak söz konusu olduğunda kişinin aşırı istek duyması hatta kontrol kaybıyla ifade edilebilir. İlişki bağımlılığı olan insanlar bir ilişkinin başlangıcında veya ilişkiyi yaşarken aynı aşk bağımlıları gibi coşku duyguları ararlar ve yoğun kimyasal reaksiyonlar ve salınımlar kazanırlar.

Elbette sağlıklı ve mutlu bir ilişki istemek normaldir ancak ilişki bağımlılığı mutlu olmak için bir ilişkiye ihtiyaç duymak ile bağlantılıdır. Bu kişi yalnız kalmamak için, yanlış da olsa veya kişinin üzerinde olumsuz etkiler bıraksa da ve sonuçları ne olursa olsun farklı ilişkilere girip çıkabilir. Bazıları ise yalnız kalmamak adına kendilerine zarar veren, üzen veya ihanetle dolu, istikrarsız ve karmaşık ilişkilerin içinde ısrarla kalabilir ve sürdürmek için elinden gelen çabayı gösterebilir.

İlişki Bağlılığının Sebepleri

Bazı insanlar için ilişki bağımlılığı, beyin fonksiyonlarının diğerlerine göre farklı olmasından kaynaklanıyor olabilir. Örneğin madde kullanım bozukluğunda beyinde bulunan kimyasallar, beyin süreçlerinde değişikliklere neden olabilir. Bu da bireyin hayatında romantik bir ilişki olmadan normal bir hayat yaşamayacağını ve tatmin olamayacağı hissine neden olabilmektedir.

Geçmişte yaşanan ilişkilerde yaşanan terk edilme sorunu bazen ilişki bağımlılığının altında yatan nedendir. Bu sorun genelde, ebeveynler ve çocukluk döneminde kişilere bakım sağlayanlar tarafından terk edilmeye dayanır. Ayrıca kişinin geçmişte yaşamış olduğu uzun süreli olan eşi veya partneri tarafından terk edilmesi de ilişki bağımlılığını doğurabilir. Bu geçmiş olumsuz deneyimler ilişki bağımlısı kişileri oluşturduğu gibi, kişiler sevilmediğini ve değersiz olduğunu hissedebilir.

Aynı zamanda bu kişiler, sevdiği birisi tarafından terk edilmenin onlara yaşatacağı acıdan korkuyor olabilirler. Hayatının erken döneminde bir ebeveyni veya kendisine bakım sağlayan kişi tarafından terk edilen kişi, kendine benzer duyguları yaşatacak bir partnere ilgi duyabilir, bu da uzun süremeyen kısa süreli ilişkilere ve kişilerde değersizlik hissine yol açabilir.

İlişki Bağımlılığı
İlişki Bağımlılığı

Çocukluk döneminde duygusal güven hissinin eksikliği, istismara maruz kalmak, fiziksel veya psikolojik ihtiyaçların karşılanmaması ve bu dönemde yaşanan travmatik kayıplar sebepler arasındadır.

İlişki Bağımlılığı Belirtileri

Başlangıçta ilişki bağımlılığı normal ilişki davranış kalıplarını taklit edebilir. İlişki bağımlılığını tanımlayıcı bazı özellikler vardır. Bunlar;

Birine çok hızlı şekilde, neredeyse anında aşık olmak.

Karşı tarafa hissedilen ilgi karşılıksız veya zararlı olsa bile aşka duyulan takıntı.

İlişkinin dışında sosyal bir hayatın veya bir aile hayatının olmaması.

Sık sık ayrılmak ve barışmak.

Partnerinin kusurlarını görmemek veya kötü davranışlardan sonra geri dönmesine izin vermek.

İlişkide bir istismar veya şiddet varsa bu durumu meşrulaştırmak.

Fazla bağımlı olmak ve ilişkiyi bırakamamak.

Yaşanan ilişkiyi bir kimlik oluşturmak veya kendine refah sağlamak için kullanmak.

Kişinin sevdikleri, arkadaşları ve ailesi ile zaman geçirmemesi ve sadece partner ile zaman geçirmesi.

Kaygı ve depresyon duyguları içinde olmak.

Yorgun, sinirli ve güvensiz hissetmek.

Sık sık yaşanan inişli çıkışlı ruh halinden sebep yorgun ve bitkin hissetmek.

İlişkiyi sürdürebilmek için kendi istekleri, düşünceleri ve kendi benliğinden vazgeçmek.

İstenilen romantizmi ve sevgiyi alamadığında yoksunluk hissetmek.

Cinsel ilişkinin, sağlıksız olan ilişkiyi düzelteceğini düşünmek ve sürekli cinsel ilişki talep etmek.

Sorumluluklarını göz ardı edecek kadar romantik ilişkilere öncelik vermek.

iliski bagimliligi1

İlişki Bağımlılığının İyileşmesi

İlişki bağımlılığı romantizmi, cinselliği ve ilişkileri çevreleyen kompulsif davranışlarla ilişkilendirilir. Bu davranışlar bağımlı kişi için zararlı sonuçlar doğurmaktadır. İlişki bağımlılığı boşanmaya, kariyerini kaybetmeye ve sosyal ilişkilerin zedelenmesine yol açabilir. Ayrıca fiziksel ve duygusal sağlığınızı da etkileyebilir. Bu sorunla başa çıkılamaması durumunda, uzman kişilerden yardım almak ve hayatının kontrolünü tekrar eline alarak yönetmesine yardımcı olacak becerilere odaklanmanıza yardımcı olabilir.

İlişki bağımlılığı tedavisi sırasında romantik veya cinsel ilişkilerden belirli bir süre uzak durmak en iyisidir. Bu mola iyileşmeye odaklanmanıza yardımcı olur.

Çocukluk çağı travmasını değerlendirmek ve tedavi etmeye başlamak önemlidir. İlişki bağımlılığının altında yatan nedenler karmaşıktır ve çoğunlukla erken yaşam deneyimlerine dayanır. Çocukluk dönemine dayanan sağlıksız kök inançlar için bizden thetahealing danışmanlık seansı alarak en derindeki bu sağlıksız kök inançların an da değişimini yaşayabilirsiniz.

Ülkemizde ThetaHealing Seminerleri konusunda ilk akla gelen isim olan Reyhan İldaş, düzenli olarak online ve yüz yüze seminerler düzenlemektedir.

reyhan ildas

Reyhan İldaş ICF Koç ve Eğitmendir. Temel ve Yaşam Koçluğu eğitimleri yanısıra Theta Healing Eğitimlerini de Master düzeyde vermekte olup halen Göktürk Merkezli Olan İstanbul ofisinde Online ve Yüz Yüze eğitimler vermektedir.

24 modül uygulayıcılık ve 17 adet eğitmenlik setifikasına sahip olup tekniğin en üst sertifikasyonu olan Science&Master Eğitmenidir. Aynı zamanda ICF PCC Eğitmen ve Koç olarak da ICF Koçluk eğitimlerini İstanbul Göktürk’te bulunan ofisinde hizmet vermektedir.

Tüm Dünya ile bağlantı halinde olduğumuz bu günlerde danışmanlıklar ve seminerler Zoom Uygulama programı üzerinden olmaktadır. Seminerlerimiz için daha detaylı bilgiye aşağıdan ulaşabilirsiniz

Bizi sosyal medya hesaplarımızdan da takip edebilir ve youtube kanalımıza abone olabilirsiniz.

Bir Yorum Yaz

error: Korumalı İçerik