Ailelerimizden Bizlere Miras Bırakılan Atasözlerinin ve Kalıplaşmış İnançlar ve Sözlerin Hayatımızdaki Bolluğa Etkileri

Anne ve babamız bizim hayatımızda ki ilk para mentörlerimizdir. Ekonomiyle ilgili akademik bir kariyere sahip olmasalar da uzun yıllar evin ekonomisini yönettiklerinden dolayı bizleri parayla tanıştıran kişilerdir.

Para ile olan ilişkimizin başladığı çocukluk yıllarımızdan itibaren, bize parayla ilgili bir bakış açısı kazandırmaya çalışan anne ve babalarımız, çoğu zaman kendi bildikleri yoldan giderek; atasözlerini, geçmişte yaşadıkları para sıkıntılarını ve kendi şahsi tecrübelerini bizlere aktarırlar.

Üstelik bazen, yüzlerce yıllık ve gelenekselleşmiş inanışlarla taçlanan ve nesilden nesile aktarılan kalıplaşmış bu bilgiler günümüzde para yönetimine dair bizlere çok derin inanışlar oluşturabilmektedirler.

‘’Zenginlik kimsenin babasının tapulu malı değildir.’’

Ev işlerine yardıma gelen hanım, bir gün bana bir konuşmanın arasında hepimizin bildiği parayla ilgili sözlerin dışında bana bu cümleyi söyledi ve kitabımda bu bölümün oluşmasına neden oldu. Ebeveynlerimiz, öğretmenlerimiz veya çevremizdeki insanlar bize iyiyi, doğruyu öğretmeye çalışırken kulaktan kulağa dolaşan bu sözlerle yaşamımızda farkında olmadan bizlerde derin kıtlık bilinçleri oluşturabiliyor.

Kalıplaşmış İnançlar
Kalıplaşmış İnançlar

Bana bu sözü ilk söylediğinde tam anlamadım ve tekrar sordum, zenginliğin aslında gelip geçici olduğunu elindekilerin bir zaman sonra insanların kaybedebileceklerini anlatan bu söze bakarsak, bizim sandığımız varlıkların bir anda kayıp gidebileceğini anlatıyordu. 

Bu sözün yerine şöyle diyebilmeliyiz.

‘’Zenginlik benim her zaman tapulu malımdır, benden çoğalarak çocuklarıma ve torunlarıma neşeyle aktarılır.’’

Temizliğe gelen hanımın kökleşmiş inanç cümlesi aslında farkında olmasa da parayı her an kaybedilebileceğine olan inancını sürekli canlı tutmaktadır. İşte tam da bu noktada, atalarımızdan getirdiğimiz, yüzyıllardır toplumda tekrarlanan ve hepimizin benimsediği ve normalleştirdiği atasözlerimiz vardır. Bu atasözleri, çok farkında olmasak da toplumdaki kişilerin paraya olan bakış açısını, bolluğunu ve bereketini etkilemektedir.

Çünkü, doğduğumuz andan itibaren evde, okulda, iş de yani kısacası hayatın her alanında duyduğumuz bu atasözleri ve toplumca benimsenen para ile ilgili olumsuz cümleler bizlerin inançları olmuştur. Bu inançlar düşüncelerimize, atacağımız adımlara ve aldığımız kararlara kadar yani hayatın her alanına sirayet etmektedir.

para2

‘’Para elinin kiridir.’’

Her dokunduğunuzda paranın elinizin kiri olduğunu size hatırlatan bu söz sizin aynı zamanda parayla da ilişkinizi belirler. Dokunmak istemediğiniz kir ile bağlaştırılan parayı hayatınıza nasıl çekeceksiniz? Toplumun geneline sorsak inanın büyük bir çoğunluğu bu sözü duymuştur. Bilinçaltı öyle bir derya deniz ki size hizmet etmek için geride hiç durmadan çalışmaya devam eder. Bu olumsuz, parayı sizden uzaklaştıran atasözünün yerine; ‘’Para her zaman elimin pak ve nurudur ve ben her dokunduğumda para bana çoğalarak neşeyle gelir.’’ cümlesini tekrarlayın.

‘’Çok mal haramsız olmaz.’’

Çok para kazanmanın helal yollarla olamayacağını dair olan bu atasözümüz bize çok para kazanmak için doğru olmayan yolları da çağrıştırmaktadır.  Kısacası çok zengin olmak ve çok para kazanmak için ancak illegal işler yapmak gerektiğini de ortaya çıkarıyor. Bu da hakkıyla ve doğru düzgün çalışarak çok para kazanılamayacağına dair bir inanç oluşmasına neden oluyor. Halbuki helal yoldan da o kadar çok kazanç kapımız var ki ve biz elimizdekini çoğaltarak da helal yollardan da çok para kazanabiliriz. Bunun yerine; helal yoldan çok para kazanmanın ve zengin olmanın mümkün olduğunu biliyorum deyin kendi kendinize.

‘’Paran varsa dostun var, yoksa kalırsın çökekte.’’

Bu atasözü de bize, paran varsa ancak etrafında gerçek dostlar vardır yoksa kalırsın çukurda demektedir. Dostluk, arkadaşlık gibi önemli duyguları para ile eşleştirip sadece paran varsa çevrende insan olur ve paran yoksa kimse senin yanında olmaz düşüncesine hizmet eder. Derin bir olumsuz inanç taşıyan bu sözü hem param hem de gerçek dostlarım olabilir ile değiştirelim. Gerçek dostlarımı yaşamımda kolaylıkla ayırt etmeyi seçiyorum ile destekleyelim.

‘’Kiminin parası kiminin duası.’’

Bu söz annemin ağzında her zaman yer etmiştir. Birçok anne ve babanın da tekrarladığı çok yaygın bir sözdür. Benim param yok, ben sadece dua edebilir fikrinin kişide yer etmesine sebep olmaktadır.

Ne zaman annem maddi olarak kendi imkanını zorlayan bir şey almaya kalktığında pazarlık yaparken bu sözü söylerdi. Paranın yerine dua ederek ederini tamamlamaya çalışırdı. Dua çok destek olur kişiye ancak bu aynı zamanda kişiye kıtlık bilinci olduğunu tekrar tekrar hatırlatır.

‘’Para isteme benden buz gibi soğurum senden.’’

Hayatın içinde çoğu zaman ‘’hayır’’ demek bizler için çok da kolay değildir. Ama hayır dediğimiz birçok yoldan biri olan bu söz para ile dostluğun değerini bozabileceğini anlatıyor. Paranın dostluğun önüne geçebileceğini ve para alışverişi olduğu zaman dostlukların bile bitebileceği söylemektedir.  Bunun yerine; paramın da dostumun da kıymetini biliyorum ve ikisi arasındaki dengeyi koruyorum diyebilirsiniz.

‘’Parası çok olanın derdi çok olur.’’

Çok paranın dert getireceğine, çok para ile sorunların dertlerin artacağına olan olumsuz bir düşüncedir. Bu atasözünün yerine; paramda keyfimde var cümlesini tekrar edebilirsiniz.

Ülkemizde ThetaHealing Seminerleri konusunda ilk akla gelen isim olan Reyhan İldaş, düzenli olarak online ve yüz yüze seminerler düzenlemektedir.

reyhan ildas

Reyhan İldaş ICF Koç ve Eğitmendir. Temel ve Yaşam Koçluğu eğitimleri yanısıra Theta Healing Eğitimlerini de Master düzeyde vermekte olup halen Göktürk Merkezli Olan İstanbul ofisinde Online ve Yüz Yüze eğitimler vermektedir.

24 modül uygulayıcılık ve 17 adet eğitmenlik setifikasına sahip olup tekniğin en üst sertifikasyonu olan Science&Master Eğitmenidir. Aynı zamanda ICF PCC Eğitmen ve Koç olarak da ICF Koçluk eğitimlerini İstanbul Göktürk’te bulunan ofisinde hizmet vermektedir.

Tüm Dünya ile bağlantı halinde olduğumuz bu günlerde danışmanlıklar ve seminerler Zoom Uygulama programı üzerinden olmaktadır. Seminerlerimiz için daha detaylı bilgiye aşağıdan ulaşabilirsiniz

Bizi sosyal medya hesaplarımızdan da takip edebilir ve youtube kanalımıza abone olabilirsiniz

Bir Yorum Yaz

error: Korumalı İçerik