Rüyalara olan ilgi her ne kadar yeni gibi görünse de rüya tabirlerinin tarihi 3000 yıl öncesine, Sümer kültürüne kadar uzanmaktadır. Eski Mısır’da da rahiplerin rüya analizleri yaptığına dair kanıtlar vardır. Antik Yunan kültürlerindeki doktorların da ruhsal iyileşme için çeşitli rüya merkezli tedaviler uyguladıkları bilinmektedir.

1900 yılında Freud, rüyaları “günün kalıntıları” veya günlük hayatımızın basit yansımaları olarak yorumladı. Carl Jung, 23 gece boyunca 697 rüyayı inceleyen bir çalışma yürüttü. Rüyalardaki sembolleri hatırlayanların daha sezgisel olduğunu, rüyaları her gün hatırlayanların ise daha içe dönük kişiliklere sahip olduğunu buldu. Bu çalışmalar rüyayı anlamak ya da bugün yapılan araştırmaların belki de temelini oluşturmaktadır.

Rüya Nedir?

Rüya uykunun en büyüleyici ve gizemli yönlerinden biridir. Rüyalar uyku sırasında meydana gelen zihinsel, duygusal ve duyusal deneyimlerdir. Uyku anında ortaya çıkan görüntüler, düşünceler ve duygulara rüya denir. Görsel imgeler en yaygın olanıdır. Bunun yanı sıra tüm duyguları kapsayabilir. Rüyalar renkli olabilirken bazıları siyah beyaz da görebilmektedir. Görme engelli kişiler ses, tat ve kokuyla ilgili rüya bileşenlerini daha çok deneyimle eğilimindedirler.

Rüyalar, beynin en aktif olduğu ve uyanmış beyne en çok benzeyen uykunun Hızlı Göz Hareketi (REM) döngüsünde meydana gelir.Rüyaların süresi kişiden kişiye değişiklik gösterir ve rüyaların ortaya çıkışı, hatırlanması ve anlaşılması büyük ölçüde rüyayı gören kişiye bağlıdır.

Rüyalar
Rüyalar

Rüyaların birçok biyolojik amacı olduğu düşünülmektedir. Duygularımızı hissetmemize, hafızamızı güçlendirmemize, zihinsel alanımızı temizlememize ve standart uyku işlevlerine yardımcı olmamıza yardımcı olurlar. Bilinç durumumuzla bir bağlantısı yok gibi görünse de bu biyolojik süreçlerin günlük hayatımızda önemli bir bağlantısı vardır. Uykunun düzgün bir işleyişi olmadan, hastalıklarla yaşama riski çok daha yüksektir. Bu da sağlıklı bir beden için, sağlıklı bir REM döngüsünü daha da önemli hale getirmektedir.

Rüyaların bir başka ilginç yönü de aynı tip rüyaların genel olarak herkesçe görülmesi ve bunun yenilenmesidir. Yaygın temalar arasında, toplum içinde çıplak olmak, önemli bir randevuya geç kalmak, birisi tarafından kovalanmak, felç olmak, kendini okul yıllarında görmek gibi rüyalar yer alıyor. Rüyalar, rüyayı gören kişiye özel olsada, birden fazla kişinin aynı rüya temalarını deneyimlemesi ilginçtir.

Her Gece Rüya Görüyor muyuz?

Evet, her gece rüya görüyoruz. Ancak rüyalar oldukça karmaşıktır ve içerikleri kafamızı karıştırabilir ve sabah uyandığımızda çoğunu hatırlamayız. Birçoğumuzun gördüğü rüyaları unutması şaşırtıcı değildir. Hatta bazı insanlar hiç rüya görmediklerini bile iddia ederler. Ancak belirli türde beyin hasarı yaşayanlar dışında herkes uyurken rüya görür. Her gece uykusunun 2 saatten fazlasının rüya görerek veya rüya benzeri bir halde geçirildiği tahmin edilmektedir.

Kabuslara Ne Sebep Oluyor?

Stres veya travmanın kabusları tetikleyebileceği düşünülmektedir. Stres veya travmanın yanı sıra kabuslar şunlardan da kaynaklanabilir:

Bazı ilaçların kullanımı veya bir ilacın bırakılması.

Çok fazla alkol ve zararlı madde tüketimi.

Stresli durumlara maruz kalmak ve stresli ortamlarda bulunmak.

Anksiyete veya depresyon gibi zihinsel sağlık bozuklukları.

Uyku apnesi gibi solunum bozuklukları.

ruyalar1

Rüyalar Bize Ne Anlatır?

Ruh sağlığınız hakkında bilgi verebilir. Rüyalar bilinçaltının bir yansımasıdır ve bilinçaltı çoğu zaman sizin hakkında sizden çok daha fazla şey bilir. Rüyalar ruh sağlığınız hakkında bilgi veriyor olabilir. Uykunuzu bölen korkunç kabuslar görüyorsanız bir sağlık sorununuz olabilir. Özellikle anksiyete veya depresyon gibi bir zihinsel sağlık sorununuz olması muhtemeldir. Zihniniz size içinizdeki bir şeyin düzgün çalışmadığını anlatmaya çalışıyor olabilir.

Gelecekteki hayatınızı rüyalarınızda görebilirsiniz. Gelecek hayatınızı anlatan veya gelecekteki yaşantınızdan kesitler sunan bir rüya gördünüz mü? Örneğin, rüyanızda tam da istediğiniz gibi bir evde yaşadığınızı gördünüz. Aslında olacağını bildiğiniz bir şeyin sonucunu size gösteren bilinçaltınız olabilir. Rüyanız bazen gerçekleşir ve tam da istediğiniz gibi bir ev sahibi olursunuz ve o an işte gördüğünüz bu rüyayı hatırlarsınız ve ben bunun rüyasını görmüştüm dersiniz. Bu sadece bir tesadüf mü sizce yoksa rüyalar bize olabilecekleri daha önceden gösteriyor mu?

İyi Bir Uyku ve Güzel Rüyalar Görmek İçin Neler Yapabiliriz?

Düzenli olarak spor yapın. Sabit düzeyde aktivite, daha hızlı ve daha sağlıklı uykuya dalmanıza yardımcı olabilir.

Kas gerginliğini azaltmak için gevşeme tekniklerini uygulayabilirsiniz.

Akşam yemeklerini olabildiğince azmak rahat şekilde uyumanıza yardımcı olacaktır.

Uyku zamanınızdan önce alkol veya kafeinden kaçının. Yatmadan en az bir saat önce akıllı telefonunuzu, tabletinizi veya dizüstü bilgisayarınızı kullanmaktan kaçının ve zihninizi temizleyin.

Kabuslarınız hakkında arkadaşlarınızla veya ailenizle konuşun ve gerekiyorsa yardım alın.

İyi ve düzenli bir uyku rutini izleyin. Her gün aynı saatte yatmaya ve her gün aynı saatte kalkmaya özen gösterin.

Yatak odanızın sıcaklığını rahat edebileceğiniz bir seviyede tutun.

Ülkemizde ThetaHealing Seminerleri konusunda ilk akla gelen isim olan Reyhan İldaş, düzenli olarak online ve yüz yüze seminerler düzenlemektedir.

reyhan ildas

Reyhan İldaş ICF Koç ve Eğitmendir. Temel ve Yaşam Koçluğu eğitimleri yanısıra Theta Healing Eğitimlerini de Master düzeyde vermekte olup halen Göktürk Merkezli Olan İstanbul ofisinde Online ve Yüz Yüze eğitimler vermektedir.

24 modül uygulayıcılık ve 17 adet eğitmenlik setifikasına sahip olup tekniğin en üst sertifikasyonu olan Science&Master Eğitmenidir. Aynı zamanda ICF PCC Eğitmen ve Koç olarak da ICF Koçluk eğitimlerini İstanbul Göktürk’te bulunan ofisinde hizmet vermektedir.

Tüm Dünya ile bağlantı halinde olduğumuz bu günlerde danışmanlıklar ve seminerler Zoom Uygulama programı üzerinden olmaktadır. Seminerlerimiz için daha detaylı bilgiye aşağıdan ulaşabilirsiniz

Bizi sosyal medya hesaplarımızdan da takip edebilir ve youtube kanalımıza abone olabilirsiniz

Bir Yorum Yaz

error: Korumalı İçerik