Sınırlar, insanlar arasındaki uygun davranışın fiziksel ve duygusal sınırlarıdır. Bir kişinin alanının nerede bitip diğerinin nerede başladığını tanımlamaya yardımcı olurlar. İnsanlar genellikle sınırları çocukluk döneminde aileleri içinde öğrenirler, ancak her zaman öğrendikleri de söylenemez.

Araştırmalar, sağlıklı ve esnek sınırları olan ailelerde büyüyen her bir bireyin, kendine özgü ilgi alanları ve becerileri olan farklı bir kişiye dönüşebildiğini göstermiştir. Sağlıklı sınırlara sahip olmak onlara yaşamları boyunca refah, öz kontrol ve öz saygı duygusu verir. Eğer insanlar çocukken sağlıklı sınırlar içinde büyüme ve sınır koymayı öğrenme şansına sahip olmadılarsa, bu durum zorluklara neden olabilir.

Bir Sınırın Aşıldığını Nasıl Anlarsınız?

Bir sınırın aşılıp aşılmadığını belirlemenin en hızlı yollarından biri, belirli bir durum hakkında ne hissettiğinizi kendinize sormaktır. İçgüdülerinize dikkat edin. Çoğu zaman, bir durumla ilgili bir şey “yanlış” veya güvensiz hissettirdiğinde bedenimiz aklımızdan çok daha önce tepki verir. Duygusal olarak huzursuz hissediyorsanız veya mide bulantısı gibi fiziksel hisler hissediyorsanız, bunlar bir durumla ilgili bir şeyin sizi çok rahatsız ettiğinin işaretleri olabilir. 

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok farklı sınır örnekleri türü vardır. Başlıcaları;

Fiziksel: Bu, vücudunuzu ve kişinin kişisel alanınızı içerir. Sağlıklı sınırlar vücudunuzun özerkliğini de içerir. Fiziksel sınırı aşmanın bir örneği, çocuklara aile toplantılarında otomatik olarak akrabalarına sarılmayı, öpmeyi veya kucağa oturmayı öğretmektir. Bu onların daha zayıf fiziksel sınırlara sahip olmasına neden olabilir. El sıkışmak veya sadece “merhaba” demek kibar alternatiflerdir. Çocuk istemedikçe hatta bilinci tam anlamıyla ermedikçe kimseye fiziksel olarak yakın olmak zorunda olamamalıdır. Aksine fiziksel sınırlarını belirlemeyi öğretilmelidir.

Sınırlar
Sınırlar

Cinsel: Cinsel sınırlar cinsel benliğinizden ve samimi kişisel alanınızdan oluşur. Cinsel aktivite türleri, zamanlama tercihlere bağlı ve partnerlerle ilgili seçenekleri içerirler. Birisi size sözlü istenmeyen yakın ilgi, dokunma veya cinsel aktivite konusunda baskı yaptığında bu sınırlar aşılır.

Entelektüel/zihinsel: Bu, kişisel fikirlerinizi, inançlarınızı ve düşüncelerinizi içerir. Sağlıklı bir sınır, başkalarının fikirlerinin farklı olabileceğine saygı duyar. Birisi fikirlerinizi veya düşüncelerinizi küçümsediğinde, eleştirdiğinde veya geçersiz kıldığında bu sınırlar aşılır. Kişilerin kendi görüşlerinden veya düşündüklerinden farklı fikirlerin olabileceğini ve bunlara saygı duyması gerektiğini bilmesi oldukça önemlidir.

Duygusal: Duygularınız ve kişisel tercihleriniz duygusal sınırların bir parçasıdır. Açıkladığınız duygular veya kişisel bilgiler izniniz olmadan küçümsendiğinde, küçültüldüğünde veya başkalarıyla izniniz olmadan paylaşıldığında bunlar kişisel sınır ihlaline girer.

Maddi/finansal: Bir şeyleri ödünç vermeniz veya yapmamayı tercih ettiğiniz halde para harcamanız veya borç vermeniz konusunda baskı altında olduğunuzda, finansal kaynaklar ve eşyalarla ilgili sınırlarınız aşılır. Bu durum tam aksini durum içinde geçerlidir.

Zaman: Bir işiniz, ilişkileriniz, aktiviteleriniz, çocuklarınız veya başka sorumluluklarınız olduğunda sağlıklı zaman sınırlarını korumak zordur. Başkalarının sizden istediği mantıksız talepleri veya onlar için daha fazla zaman harcamanıza ilişkin istekleri olduğunda ya da çok fazla sorumluluk üstlendiğinizde bu sınırlar aşışmış olacaktır.

sinirlar1

Sağlıklı Sınırlar Nasıl Belirlenir?

Sınırlar hayatınızdaki dur işaretleri olarak düşünülebilir. Dur işaretlerinizi nereye koyacağınız ve neyi “çizgiyi aşmak” olarak değerlendireceğiniz inançlarınıza, değerlerinize, kültürel geleneklerinize ve aile geleneklerinize göre değişecektir. Sınırları belirlerken düşünmeniz gereken birkaç önemli nokta vardır;

Hedef belirleme: Kendinize “Sınır belirlemedeki veya sınır koymama ihtiyaç duymamdaki amaç nedir?” gibi sorular sorun ve cevaplarını bulun.

Küçük başlayın: Sınırları belirlemek çokta kolay olmayan ve rahatsız edici olabilir. Önemli olan tek tek ve daha küçük başlamak ve her seferinde bir tanesine odaklanmaktır.

Net Olun: Ne istediğinize ve istemediğinize mümkün olduğunca net bir şekilde odaklanın. 

Alıştırma Yapın: Sınır koymayı düşünmek sizi tedirgin ediyorsa, söylemek istediklerinizi önceden yazın veya kendi kendinize sınır belirleme alıştırması yapın.

Basit tutun: Sınır belirlemede daha az, daha fazladır. İlk başta karşınızdaki kişilere çok fazla ayrıntıyla aşırı yüklememeye çalışın. Sizi rahatsız eden asıl şeyi seçin ve ona odaklanın, konuyu çok dağıtmayın.

Sınır Belirlemenin Faydaları Nelerdir?

Sınır koymak hayatınızda dengede tutar. Sınır koymanın faydalarını birkaç örnekle açıklamak gerekirse;

Tükenmişliğin önüne geçmek: Çok fazla insan için çok fazla şey yapmak tükenmenin kolay bir yoludur. Kimin için ne kadar zaman ayırmanız gerektiğini bilmeniz önemlidir. Sınırları belirlemek tükenmişliği önlemeye yardımcı olabilir.

Kırgınlıkları azaltmak: Başkalarına yardım etmek veya sizden istenenleri karşılayabilmek güçlü bir duygudur. Ancak bu başkaları için çok fazla şey yapmaya dönüştüğünde ve göreviniz olduğunda kırgın hissetmeye başlayabilirsiniz. Yapabileceklerinize sınırlar koymak ve kendinizi ve sınırlarınızı koruyarak yapacaklarınızı yapmak, size gelebilecek herhangi bir kırgınlığı azaltabilir, hatta ortadan kaldırabilir.

Dengede kalmak: Bazen sınırları kendimiz için belirlememiz gerekebilir. Basit bir örnek vermek gerekirse, en sevdiğiniz ama çokta sağlıklı olmayan bir yiyeceği sürekli ve sınırsız yemek sonrasında size sağlık sorunları veya kilo olarak geri dönebilir. Daha sağlıklı beslenmek ve kendinize bir sınır koymak hayatınıza biraz daha denge kazandırabilir.

Ülkemizde ThetaHealing Seminerleri konusunda ilk akla gelen isim olan Reyhan İldaş, düzenli olarak online ve yüz yüze seminerler düzenlemektedir.

reyhan ildas

Reyhan İldaş ICF Koç ve Eğitmendir. Temel ve Yaşam Koçluğu eğitimleri yanısıra Theta Healing Eğitimlerini de Master düzeyde vermekte olup halen Göktürk Merkezli Olan İstanbul ofisinde Online ve Yüz Yüze eğitimler vermektedir.

24 modül uygulayıcılık ve 17 adet eğitmenlik setifikasına sahip olup tekniğin en üst sertifikasyonu olan Science&Master Eğitmenidir. Aynı zamanda ICF PCC Eğitmen ve Koç olarak da ICF Koçluk eğitimlerini İstanbul Göktürk’te bulunan ofisinde hizmet vermektedir.

Tüm Dünya ile bağlantı halinde olduğumuz bu günlerde danışmanlıklar ve seminerler Zoom Uygulama programı üzerinden olmaktadır. Seminerlerimiz için daha detaylı bilgiye aşağıdan ulaşabilirsiniz

Bizi sosyal medya hesaplarımızdan da takip edebilir ve youtube kanalımıza abone olabilirsiniz

Bir Yorum Yaz

error: Korumalı İçerik