Uykusuzluk, kişilerin düzenli olarak uyku sorunları yaşaması anlamına geliyor. Uykuya dalmakta veya ertesi sabah iyi uyanmış hissetmek için yeterince uzun süre uykuda kalmakta zorluk çekmek de denilebilir. Kısacası uykusuzluk gerektiği gibi uyunamayan zamandır. Bu durum, yeterince uyuyamadığınız, uykuya dalmakta veya uykuyu kesintisiz sürdürmekte sorun yaşadığınız anlamına gelir.

Vücudumuzun birçok nedenden dolayı uykuya ihtiyacı vardır. Uzmanlar, yeterince uyuyamadığınızda bu durumun uyku yoksunluğuna yol açacağını söylerler. Bu durum kalıcı olursa rahatsız edici boyuta gelebilir.

Uyku alışkanlıkları ve ihtiyaçları kişiden kişiye göre çok farklılık gösterir. Bazı insanlar erken yatıp, erken kalkarken bir diğeri geç yatıp, geç kalkmaktadır. Bazısı çok daha az uykuya ihtiyaç duyarken, bir diğeri uzun saatler uyuyunca yeterince uyumuş hisseder. Bazı insanlar da mesleklerinden dolayı mecburi uyku alışkanlıkları geliştirirler. Mesleki gereklilikler nedeniyle genellikle uykusuz kalmayı öğrenirler.

Bu insanlar ‘’ağır uyuyanlar’’ diye nitelendirilen her koşulda uyuyabilen insanlar olurlar. Örneğin; çevrelerindeki her türlü sese rağmen deliksiz uyku uyumayı öğrenmişlerdir. Ayrıca uyku ihtiyacı hayat boyunca değişiklik gösterir. Bebeklerin günde 14 ile 17 saat arasında önemli ölçüde yetişkinlere göre uykuya ihtiyacı varken, yetişkinlerin günde yaklaşık olarak 7 ile 9 saat arasında uykuya gereksinimi vardır.

Uykusuzluk
Uykusuzluk

Uykusuzluğun Belirtileri Nelerdir?

Uyumakta güçlük çekmeniz uykusuzluğun önemli bir belirtisidir. İlk olarak kişi uykuya dalmakta zorlanıyor olabilir. Uykuya geçmesi uzun zaman alabilir. Uykusuzluk çeken kişilerin en yaygın şekilde yaşadığı bir diğer sorunda gecenin bir yarısı uyanmak ve tekrar uyumak için çabalamaktır. Ancak genellikle kişiler tekrar uykuya geçerler. Uykusuzluk çeken kişilerin yaşadığı bir diğer şey de sabah çok erken uyanıp tekrar uyuyamamaktır.

Uykusuzluğun Etkileri

Günlük hayatımızı sağlıklı şekilde devam ettirebilmek için yeterli uykuya ihtiyaç duyarız. Eğer kişiler yeterli ve kesintisiz uykularını alamazsa bu süregelen hayatlarını ciddi anlamda etkileyecektir.

Kişiler kendilerini yorgun, hasta veya uykulu hissederler.

Araba kullanırken refleksleri yavaşlar ve gecikmeli ve yavaş tepkiler verirler.

Bir şeyleri hatırlamada ve konulara odaklanmada, konsantre olmakta zorluk yaşarlar. Yavaşlamış düşünce süreçleri kafa karışıklığı yaratacaktır.

Uykusuzluk kronik hale geldiyse, duygu durum bozukluklarına ve yine kaygı, sinirlilik ve depresyona yol açabilir.

İş hayatında ciddi sorunlara sebebiyet verebilir. Verilen işe veya yapmanız gereken sorumluluklara yeterince konsantre olamayabilir ve işlerinizi aksatabilirsiniz.

uykusuzluk1

Uykusuzluk, stresi besler ve bireyin etkili şekilde işlev görme yeteneğini azaltır. Uykusuzluk, daha sonra birey tarafından stresli olarak algılanan önemli yaşam olayları ve bilişsel duygusal uyarılmalara sebep olabilir.

Tedavi edilmeyen uykusuzluk, fiziksel ve zihinsel sağlığı önemli ölçüde etkileyebilir. Uykusuzluk, depresyon ve şizofreni dahil olmak üzere diğer psikiyatrik bozuklukların bir belirtisi olabilir. Uykusuzluk, majör depresif bozukluk kriterlerinin bir parçası olarak sınıflanmaktadır. Bu durum iyi ve kaliteli bir uykunun ruh sağlığımız üzerindeki önemini göstermektedir. Uykusuzluğun ayrıca intihar düşüncesini de geliştirdiği düşünülmektedir.

Sonuç olarak, uykusuzluk daha büyük bir resmin parçasıdır. Beynin hormonal yollarını değiştirebilen ve kişileri depresif, stresli ve günlük aktivitelerle mücadele eder durumda bırakan duygusal durumlara sebep olan bir durumdur. Buradan yola çıkarsak, stres, depresyon ve şizofreninin etkilerini azaltmak için kaliteli uyku çok önemlidir.

Uyumayı Kolaylaştırıcı Neler Yapılabilir?

Sessiz bir ortam uyku için faydalı olabilir. Ancak bu sessizlik tamamen sessiz olması anlamına gelmek zorunda değil. Sakinleştirici sesler veya uykuya geçmeyi kolaylaştırıcı müzikler rahat uyumanıza yardımcı olabilir. Yüksek ve rahatsız edici seslerden kaçınılmalıdır.

uykusuzluk2

Dış kaynaklar hakkında düşünmenizi tetikleyen şeylerden uzak durmak etkili olacaktır.

Uykuya geçmek için rahat bir pozisyonda yatmak önemlidir. Ayrıca ışık, çok sıcak veya soğuk bir yatak odası da uykuyu etkileyen faktörlerdendir.

Rahat bir uyku ortamı için, uyku pozisyonunuz ve vücut tipiniz için en iyi yatak ve yastığı bulmak önemlidir.

Akşam yemeğini daha erken saatlerde yemeğe çalışın ve uykunuzu etkileyebilecek ağır yiyeceklerden kaçının. Baharatlı ve asitli yiyecekler mide sorununa sebep olabileceği gibi gece boyunca sizi uyutmayabilir. Ayrıca uykuya yakın saatlerde içilen kafeinli içecekler uykunuzu kaçırabileceği gibi, fazla alınan sıvı içecekler de gece boyunca rahatsız olmanıza ve uyanmanıza sebebiyet verebilir.

Uykuya geçerken yapılan esneme hareketleri ve meditasyonlar rahat bir uyku çok faydalı olacaktır.  

Sevgi ve ışıkla

Ülkemizde ThetaHealing Seminerleri konusunda ilk akla gelen isim olan Reyhan İldaş, düzenli olarak online ve yüz yüze seminerler düzenlemektedir.

reyhan ildas

Reyhan İldaş ICF Koç ve Eğitmendir. Temel ve Yaşam Koçluğu eğitimleri yanısıra Theta Healing Eğitimlerini de Master düzeyde vermekte olup halen Göktürk Merkezli Olan İstanbul ofisinde Online ve Yüz Yüze eğitimler vermektedir.

24 modül uygulayıcılık ve 17 adet eğitmenlik setifikasına sahip olup tekniğin en üst sertifikasyonu olan Science&Master Eğitmenidir. Aynı zamanda ICF PCC Eğitmen ve Koç olarak da ICF Koçluk eğitimlerini İstanbul Göktürk’te bulunan ofisinde hizmet vermektedir.

Tüm Dünya ile bağlantı halinde olduğumuz bu günlerde danışmanlıklar ve seminerler Zoom Uygulama programı üzerinden olmaktadır. Seminerlerimiz için daha detaylı bilgiye aşağıdan ulaşabilirsiniz

Bizi sosyal medya hesaplarımızdan da takip edebilir ve youtube kanalımıza abone olabilirsiniz.

Bir Yorum Yaz

error: Korumalı İçerik