Mindfull Nedir?

Günümüz dünyasında hayatlarımız o kadar hızlı ve koşturmacayla geçiyor ki bazen durup dinlenmeye bir an dahi bulamıyoruz. Özellikle iş ve sosyal yaşamda aktif halde yaşıyorsak hem bedenen hem de zihnen çok yoruluyoruz. Zaman hiç durmuyor ve biz sürekli bir sonraki zamanı kovalıyoruz. Derken bir gün hem bedenen hem de ruhen çökmüş hissedebiliyoruz.

Gün içinde bir işi yaparken zihninize birçok farklı düşünceler geliyor olabilir. Bu düşünceler arasında kaybolup gidebilirsiniz. Araba kullanırken hangi yoldan gideceğinizi ya da işten geldiğinizde hızlıca mutfağa girerek yemek pişirmeye başladığınızı ve yine bir yandan da ilgilenmeniz gereken çocuklarınızı dinlemeye çalıştığınızı ve o esnada kafanızdan yüzlerce düşünce geçtiğini ve neyi, nasıl, ne zaman yaptığınıza çok da odaklanmadığınızı görebilirsiniz.

Oysa ki bizim beynimiz birçok işi yapmaya odaklı değildir. Bu nedenle biraz yemek yapmaya, biraz çocuk dinleme odaklanmaya çalışırken tüm bunların arasında kaybolabilirsiniz. Beynimiz sadece bir işi yapmaya konsantre olmaya programlıyken, biz hayatın içine birçok şeyi aynı anda sığdırmaya çalışırız. Çoğunlukla da bu yaptıklarımızla da övünürüz.

ABD’nin eski Başkanı Gerald Ford yanındakilerle konuşurken sürekli sendeleyip düştüğü için, onun hakkında ‘’Aynı anda iki işi birden yapamaz, hatta konuşurken yürüyemez’’ denirmiş.

Aynı an da iki işi yapabilmeye çalışmak yaptığınız işin farkında tam olarak olamamaktır. Bu eleştirilecek bir durum değildir.

Bu nedenle en basit anlamıyla mindfull şimdiki zaman farkındalığı demektir. Anda gerçekleşen duygu ve düşünceleri ve olayları, bilinçli ve nazik bir şekilde, yargılayıcı olmadan dikkatli ve odaklanarak izleyebilme becerisidir.

Mindfull
Mindfull

Geçmiş ve Gelecek

Geçmişte yaşamak veya geleceğe odaklanmak yerine, yargılamadan ve tamamen, şimdiki anın tam olarak farkına varma uygulamasıdır. Genellikle duyusal uyaranlarla ilişkilidir ve “şu anda” olmayı içerir. Vücudunuzun hislerini veya nefesinizi hissetmek gibi. Buna farkındalık denir. Farkındalığınızı an’a getirerek aslında yaşamın farkında olmak da diyebiliriz.

Farkındalık aynı zamanda kabullenmeyi de içerir. Düşüncelerimize ve duygularımıza onları yargılamadan bakabilmektir. Örneğin belirli bir anda düşünmenin veya hissetmenin “doğru” veya “yanlış” bir yolu olduğuna inanmadan dikkat etmemiz anlamına gelir. Farkındalık uyguladığımızda, düşüncelerimiz geçmişi yeniden düşünmek veya geleceği hayal etmek yerine, şu anda hissettiklerimize uyum sağlar.  Bundan dolayı biz hislerimize odaklandıkça olan her şeyi de kabul ederiz.

Farkındalığın köklerine değinecek olursak Budizm’e yani kadim doğu felsefesine kadar dayanıyor ancak bir dini yoktur. Neye inanırsanız inanın, hangi inanç sistemine sahip olursanız olun farkındalığın faydalarından yararlanabilirsiniz.

Mindfulness bir ritüel de değildir. Her zaman ve her yerde ve herkes tarafından uygulanabilecek bir günlük hayat pratiğidir.

Olaylara pozitif bakmayı gerektirmediği gibi negatifte bakmaz. İyi düşünelim, pozitif bakalım felsefesi ile alakası yoktur. Olayları olduğu gibi görebilme becerisidir. Sürekli iyi düşünmek yaşama iyi olayları çekmeyebilir ama biz bir olayın içindekini görerek onun hediyesini aldığımızda farkındalığımıza getirmiş oluruz ki bu da bizim olaylarla olan temasımızı değiştir.

Günde ortalama altmış bin düşünce zihnimizden geçer. Olumlu ya da olumsuz geçen bu düşünceleri bizler kafamızdan geçen ve geçmeye devam edecek olan düşünce ve duyguları yargılamadan ve eleştirmeden ve yine onların çok fazla etkisinden kalmadan izleme becerisini edinebiliyorsak işte mindfull bir yaşam içindeyiz demektir.

Mindfulness, şu andaki deneyimlerimizin farkındalığıdır. Deneyimlerimiz her ne ise bunları tarafsız bir gözle izleyebilmek ve idrakına varma çalışmasıdır.

Bilinçli Farkındalık Nedir?

Farkındalık ile mindfulness birbirine oldukça benzese de birbirinden farklı kavramlardır. Farkındalık o anda olan durumların bilincinde olmaktır. Mindfulness ise bir eylemi yaparken bunu tarafsız ve nazik bir tavır ile yapmaya denir. Örneğin aynı deneyimi yaşayan iki kişiyi ve onlara eşlik eden partnerlerini düşünelim. Deneyim ve gidilen yol aynı olsa da yanındaki partnerine bağlı olarak, bu iki kişinin olayı yaşayış şekilleri ve deneyimleri farklı olacaktır. Bu örnekten yola çıkarsak mindfulness kavramındaki nezaket ve tarafsız tavrın yaşanılan deneyimlerdeki etkisi çok büyüktür. Öncelikle hem olaylara hem de kendimize nazik olmayı gösterir.

Farkındalık Kazanmak Neden Önemlidir?

Farkındalık uygulamak, bedeni ve zihni rahatlatmak ve stresi azaltmaya yardımcı olmak için nefes alma yöntemlerini, yönlendirilmiş görüntüleri ve diğer uygulamaları içerir.

Planlamaya, problem çözmeye, hayal kurmaya veya olumsuz ya da rastgele düşünceler düşünmeye çok fazla zaman harcamak yorucu olabilir. Ayrıca fazla düşünmek stres, kaygı ve depresyon belirtileri yaşama olasılığınızı da artırabilir. 

Farkındalık egzersizleri ve meditasyonları yapmak, dikkatinizi bu tür olumsuz ve kaygı verici düşüncelerden uzaklaştırmanıza ve etrafınızdaki dünyayla etkileşime geçmenize yardımcı olabilir.

Bu egzersizlerin, stres, endişe, ağrılar, depresyon, uykusuzluk, yüksek tansiyon, astım, fibromiyalji gibi birçok soruna yardımcı olabileceğini gösteriyor.

Meditasyon ve egzersizler düşüncelerinizi ve duygularınızı daha fazla denge ve kabulle deneyimlemenize yardımcı olabilir. Yapacağınız meditasyonlar dikkati geliştirmeye, işten dolayı yaşanan tükenmişliğin azalmasına, sağlıklı bir uyku düzenine, beden sağlığının kontrolüne ve iyileştirici etkilerine yönelik olduğu da düşünülmektedir.

minfdull

 

Farkındalık Egzersizleri Nelerdir?

Dikkat Etmek. Yaşadığımız yoğun hayatlarımızın içinde yavaşlamak ve olayları fark etmek kolay değildir. Çevrenizi tüm duyularınızla (dokunma, ses, görme, koku ve tat) deneyimlemeye ve anlamak için zaman ayırmaya çalışın. Örneğin, en sevdiğiniz yemeği yediğinizde, onu koklamaya, tatmaya ve gerçekten keyif alarak yemeğe zaman ayırın. Acele etmeyin bitirmeye değil, tadına varmaya çalışın.

Anın Keyfine Varmak. Yaptığınız her şeyde, basit zevklerin bile keyfini çıkarın. Sizi ne mutlu ediyorsa onun farkında olun ve o anda onu yaşamanın verdiğini mutluluğu hissedin.

Kendini Olduğu Gibi Kabul Et. Kendinize özenli davranın, olabildiğince nazik olun. Sevdiğiniz insanlara davrandığınız gibi şefkatli davranın kendinize.

Nefese Odaklanmak. Olumsuz düşünceler sizi esir aldığında, sakin bir yere oturun, derin bir nefes alın ve gözlerinizi kapatın. Nefesiniz vücudunuza girip çıkarken ona odaklanın. Kısa bir sürede olsa oturmak, nefes almak ve nefesinize odaklanmak farkındalığınızın artmasına yardımcı olacaktır.

Vücut Taraması Meditasyonu. Bacaklarınız uzatılmış ve kollarınız yanlarınızda, avuçlarınız yukarı bakacak şekilde sırtınızı bir yere yaslayın. Dikkatinizi yavaş ve bilinçli olarak ayak parmağınızdan başınıza veya vücudunuzun her yerine odaklayın. Vücudunuzun her bir parçasıyla ilişkili her türlü duyum, duygu veya düşüncenin farkında olun.

Oturma Meditasyonu. Sırtınız düz, ayaklarınız yere basacak ve elleriniz kucağınızda olacak şekilde rahatça oturun. Burnunuzdan nefes alın ve nefesinize odaklanın. Eğer fiziksel duyumlar veya düşünceler meditasyonunuzu kesintiye uğratırsa, bu deneyimi not edin ve ardından odağınızı tekrar nefesinize verin.

Yürüyüş Meditasyonu. Sessiz bir yer bulun ve yavaşça yürümeye başlayın. Ayakta durma hissinin ve dengenizi koruyan ince hareketlerin farkında olarak yürüme deneyiminize odaklanın. Planladığınız yolun sonuna ulaştığınızda, duyularınızın farkındalığını koruyarak dönün ve yürümeye devam edin.

Ülkemizde ThetaHealing Seminerleri konusunda ilk akla gelen isim olan Reyhan İldaş, düzenli olarak online ve yüz yüze seminerler düzenlemektedir.

Reyhan İldaş ICF Koç ve Eğitmendir. Temel ve Yaşam Koçluğu eğitimleri yanısıra Theta Healing Eğitimlerini de Master düzeyde vermekte olup halen Göktürk Merkezli Olan İstanbul ofisinde Online ve Yüz Yüze eğitimler vermektedir.

24 modül uygulayıcılık ve 17 adet eğitmenlik setifikasına sahip olup tekniğin en üst sertifikasyonu olan Science&Master Eğitmenidir. Aynı zamanda ICF PCC Eğitmen ve Koç olarak da ICF Koçluk eğitimlerini İstanbul Göktürk’te bulunan ofisinde hizmet vermektedir.

Tüm Dünya ile bağlantı halinde olduğumuz bu günlerde danışmanlıklar ve seminerler Zoom Uygulama programı üzerinden olmaktadır. Seminerlerimiz için daha detaylı bilgiye aşağıdan ulaşabilirsiniz

Bizi sosyal medya hesaplarımızdan da takip edebilir ve youtube kanalımıza abone olabilirsiniz

Bir Yorum Yaz

error: Korumalı İçerik