Parasomnia, uyurken anormal davranışlara neden olan bir uyku bozukluğudur. Davranış, uyanıklıktan uykuya geçiş veya uykudan uyanışa geçerken, uykunun herhangi bir aşamasında ya da uyandıktan sonra ortaya çıkan anormal ve doğal olmayan hareketleri, davranışları, duyguları, algıları ve rüyaları içerir.

Prasomnia hastaları, uyku sırasında hareket edebilir, konuşabilir, evin içinde gezebilir veya alışılmadık şeyler yapabilirler. Bazı durumlarda kişilerde uyku felci de görülmektedir. Uyku felci geçiren kişiler, uyanık olmalarına rağmen hareket etmekte zorluk yaşarlar.

Gece terörü, genel olarak ataklar şeklinde görülür. Bu atakların kişilerde görülen belirtileri ve ne kadar süreli etkili olacağı farklılık göstermektedir. Genel olarak derin uyku sırasında gerçekleşmektedir. Kişiler geçirdikleri ataklardan sonra uykularına hiçbir şeyden habersiz şekilde devam edebilirler.

Bu bozukluklar çok rahatsız edici olabilir. Parasomnisi olan birçok kişinin kaliteli uyku çekmesi pek mümkün değildir ve bu kişilerin profesyonel tedaviye ihtiyacı vardır. Ayrıca prasomniler, yakınlarındaki diğer insanların dinlendirici bir uyku çekmelerine zorlaştırabilirler.

Parasomnia Türleri

En sık görülen parasomni türleri şunlardır;

Uykuda Konuşma: Bu en yaygın özelliğidir. Zararsızdır. Uykuda konuşan kişiler genellikle gördükleri rüyalarla alakalı pek de anlaşılmayan ve saçma şeyler söylerler. Uykuda konuşma, başka uyku bozuklarının da belirtisi olabilir.

Uyurgezerlik: Kişinin hala uykuya devam ederken kalkıp etrafta dolaşmasına veya başka aktiviteler gerçekleştirmesini içeren yaygın bir durumdur. Hastalar uykuya geçtikleri yerden farklı bir yerde uyanabilir veya oraya nasıl geldikleri konusunda habersiz olabilirler ve kafaları karışabilir.

Gece Terörü: Kişilerde güçlü bir korku, endişe ve ıstırap duygusu uyandıran ve tekrarlayan kabuslar gece terörü oluşturur. Hasta yoğun bir korku içinde uyanır ve genellikle kabusun neyle alakalı olduğunu çok az hatırlar veya hiç hatırlamaz.

Parasomnia
Parasomnia

REM Uykusu Davranış Bozukluğu: Kişiler uyku sırasında tekmeleme, yumruklama gibi hareketler yaparlar. Bu durum hem hasta hem de etrafındaki insanlar için tehlike oluşturabilir. Bu durum zamanla daha da kötüleşebilir.

Uyku Felci: Hastalar uyanırken veya uykuya dalarken hareket edemeyebilirler. Bu hastaların uyanık olduğu ancak uyandıktan sonra saniyeler hatta dakikalar boyunca hareket edememesidir. Beyin hala uyku ve uyanıklık arasında olduğu için bazı hastalar halüsinasyonlar yaşarlar. Hasta uyandığında kafası karışmış olabilir. Hafızası zayıf, konuşması yavaş ve tepkileri garip olabilir. Hastalar uyandırıldıklarında genellikle olayı hatırlamazlar.

uyku felci

Parasomnia Nedenleri?

Parasomnilerin bu sorunu yaşamalarının farklı nedenleri vardır. Bu durum hastadan hastaya değişiklik gösterebilir. Bazı durumlarda da net bir sebebi olmayabilir. Bununla birlikte, birçok parasomninin başka bir uyku bozukluğu sorunu yaşaması, farklı bir tıbbi durum veya bir akıl sağlığı bozukluğunun sonucunda parasomnia yaşaması muhtemeldir. Örneğin, bipolar bozukluğu, depresif bozuklukları veya zihinsel travma öyküsü olan hastalarda sıklıkla gece nöbeti görülürken, REM uykusu davranış bozukluğu uyku apnesi ve narkolepsi ile ilişkilendirilmiştir.

Parasomnia Tedavisi

Parasomni kişinin kendi uykusunu veya partnerini veya oda arkadaşının uykusunu bozuyorsa veya semptomlarla ilgili sıkıntı varsa kendine veya bir başkasına zarar verme riski olduğunda muhakkak tedavi için başvurmalıdır.

Parasomniden muzdarip birçok insan, sadece uyku alışkanlıklarını iyileştirerek hastalığın semptomlarında iyileşme kaydeder. İyi uyku için düzenli bir uyku sistemi, rahatlatıcı yatma rutini oluşturmak, stres yönetimi ve sağlık bir yaşam yer alır. Semptomları kontrol altına almak için kullanılan ilaç tedavileri de vardır.

Uyku konusunda uzman bir doktor, parasomni teşhisine dayalı bir tedavi önerecektir. İlaç tedavisi, davranış terapisi veya yaşam tarzı değişikliği kullanarak parasomnia ile baş etmenize yardımcı olabilir.

Uyurgezersiz ve geceleri kalkıp geziyorsanız evinizi daha güvenli hale getirmek için atabileceğiniz adımlar vardır. Pencelerinizi ve kapılarınızı güvenli hale getirerek kilitleyin ve gerekiyorsa alarm taktırın. Yatak odanızda takılıp düşmenize sebep olabilecek şeylerden arındırın. Kesici alet ve ateşli silahları ulaşılabilir yerden kaldırın. Evinizin içinde merdiven varsa muhakkak alt katta yatmaya çalışın.

Alkol ve zararlı madde kullanımından uzak durun. Bir uyku ve uyanma programı tutun. Düzenli bir uyku sistemi oluşturmaya çalışın. Uyku ilacı kullanıyorsanız ilacı belirtilen şekilde kullanın.

Uyumadan önce rahatlatıcı Thetahealing meditasyonları uygulamak rahat ve huzurlu bir uykuya geçmenizi sağlayacaktır. Ayrıca bizden alacağınız eğitimlerle parasomnia hastalığınıza sebep olan sağlıksız kök inançlara ulaşabilir ve bunları değiştirerek yerine sağlıklı inançları yüklemeyi öğrenebilirsiniz. İhtiyacınıza uygun binlerce his yüklemesi ile şifalanabilirsiniz.

reyhan ildas

Ülkemizde ThetaHealing Seminerleri konusunda ilk akla gelen isim olan Reyhan İldaş, düzenli olarak online ve yüz yüze seminerler düzenlemektedir.

Reyhan İldaş ICF Koç ve Eğitmendir. Temel ve Yaşam Koçluğu eğitimleri yanısıra Theta Healing Eğitimlerini de Master düzeyde vermekte olup halen Göktürk Merkezli Olan İstanbul ofisinde Online ve Yüz Yüze eğitimler vermektedir.

24 modül uygulayıcılık ve 17 adet eğitmenlik setifikasına sahip olup tekniğin en üst sertifikasyonu olan Science&Master Eğitmenidir. Aynı zamanda ICF PCC Eğitmen ve Koç olarak da ICF Koçluk eğitimlerini İstanbul Göktürk’te bulunan ofisinde hizmet vermektedir.

Tüm Dünya ile bağlantı halinde olduğumuz bu günlerde danışmanlıklar ve seminerler Zoom Uygulama programı üzerinden olmaktadır. Seminerlerimiz için daha detaylı bilgiye aşağıdan ulaşabilirsiniz

Bizi sosyal medya hesaplarımızdan da takip edebilir ve youtube kanalımıza abone olabilirsiniz.

Bir Yorum Yaz

error: Korumalı İçerik