Pişmanlık Nedir?

Pişmanlık, kişinin geçmiş davranışları veya eylemlerinin farklı olması durumunda daha iyi bir sonuç elde edileceğine inandığında ortaya çıkan olumsuz duygudur. Öncesinde yaptığı veya yapmadığı durumlar için bugün duyulan hayıflanma halidir. Pişmanlık genellikle hayal kırıklığı, utanç ve suçluluk duyguları ile paralel ilerler.

Pişmanlık Nelere Sebep Olur?

Pişmanlık mutluluğu önemli ölçüde engelleyebilir kişiler çünkü çoğu zaman aldıkları kararlardan üzülmelerine veya pişmanlık duymalarına neden olur. Bazen pişmanlık depresyonu tetikleyebilir, ancak depresyon aynı zamanda daha önce olmayan pişmanlık duygularına da neden olabilir.

Kişilerin karar verme süreçlerinde, geçmiş deneyimlerden öğrenilmiş olumsuz duygulardan dolayı yanlış seçimlerin yapılmasına sebep olabilir. Yine bu olumsuz deneyimlerden dolayı, yeni seçimler ve olasılıklarla ilgili gereğinden fazla kaygı duyulması muhtemeldir.

Kişiler kronik üzüntü, suçluluk, utanç ve kızgınlık duyguları hissedebilirler.

Pişmanlık bedeninize ve zihninize hem fiziksel hem de duygusal zarar verebilir. Pişmanlık duygusu sıklıkla eklem ağrıları, kas gerginliği, uyku ve yeme bozuklukları, baş ağrıları ve kronik stres gibi fiziksel semptomlara yol açabilir. 

Çalışmalar, ısrarcı pişmanlığın nefes alma sorunları, göğüs ağrısı ve genel sağlığın bozulması gibi sorunlarla karşılaşma riskini artırabileceğini göstermiştir.

Pişmanlık
Pişmanlık

Pişmanlık hissedilmesi çokta kolay olmayan bir duygudur. Bazı uzmanlar, bununla iyi bir şekilde başa çıkmanız ve ileriye yönelik daha iyi seçimler yapmanıza yardımcı olmasına izin vermeniz durumunda bunun olumlu bir etkisi olabileceğini öne sürüyor.

Pişmanlıklarımızdan Kurtulmak İçin Neler Yapabiliriz?

Geçmişteki hatalara takılıp kalmayın: İnsanlar geçmişteki hatalarından dolayı kendilerini cezalandırırlar ve bu durum hayatta ilerlemelerini engeller. Hatalara ve geçmiş yaşanmışlıklara karşı pişmanlık beslemek, onlardan öğreneceğiniz deneyimleri tehlikeye atacaktır. Bu nedenle kişilerin hatalarını öğrenme fırsatı olarak kullanması ve çok daha iyi seçimler yapmak için bir fırsat olarak görmesi önemlidir.

Pişmanlıkla nasıl başa çıkacağınızı belirleyin: Geçmişte size pişmanlık yaşatan hatta utanç duymanıza sebep olan kararlarınızı değerlendirmek, gelecekte bu seçimlerden nasıl kaçınacağınızı daha iyi anlamanızı sağlar. Sürekli hatalar üzerinde düşünmek pişmanlık duygusunu güçlendirir, bu nedenle bir adım geri atmalı ve durup, yaptığınız kötü seçimlerin geçmişte olduğunu kendinize hatırlatmalısınız.

Duygularınızı kabul edin: Duygularınızı kabul edin ve onların farkına varın ancak onların sizi kontrol etmesine izin vermeyin. Yaptığınız seçimler sizi yanıltmış ve pişmanlık yaratmış olsa bile, bu deneyimlerin size kattığı olumlu yanları fark etmek ve bunların üzerinde yaratmış olduğunu duyguları yeniden çerçeveleme imkanı verecektir.

Kendinize şefkat gösterin: Kendine şefkat göstermek, kendini affetmeye yardımcı olur. Yaptığınız hatalar geçmişte kaldı ve bugün benzer bir durumda, bu seçimleri elde ettiğiniz deneyimlerle tekrar yapmayacaksınız. Geçmiş için kendinizi affetmeyi öğrenin.

Yeni hedefler oluşturun: Geçmişteki hatalara takılıp kalmak ve kendinizi kötü hissetmek yerine, belki de gelecek için yeni bir hedef veya plan belirlemeyi düşünebilirsiniz. Hedeflerinize ulaştığınızda veya bu hedeflere giden yolda aşamalar kat ettiğinizde veya olumlu sonuçlar yarattığınızda bunu kutlayın. Kendinizi takdir etmeyi ve başardıklarınız için kendinizle gurur duymayı unutmayın.

Kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacak şeyler yapın: Hayatınıza katacağınız yeniliklere odaklanmak, pişmanlığın üzerinizde yaratmış olduğu olumsuz duygularından uzaklaşmanıza yardımcı olacaktır. Uzun zamandır ertelediğiniz ve yapmak istediğiniz şeyleri yapmanın belki de tam zamanıdır. Hayatınıza pozitiflik katacak ve dikkatinizin olumsuzluklara odaklanmasına engel olacak uğraşlar edinmek son derece yararlı olabilir. Sevdiğiniz şeylerle meşgul olmak geçmişe odaklanma olasılığınızı azaltır.

Geçmişinizin iyileşmesine izin verin: Yenilenmek ve iyileşmek için kendinize zaman tanıyın. İster kaybedilen veya sorunlu bir ilişki ister daha iyi yapabileceğiniz ancak yetersiz kaldığınız bir şey olsun, geçmiş geçmişte kaldı ve strese, endişeye takılıp kalmak sizi yalnızca yararsız ve olumsuz döngülere hapsedecektir.

ThetaHealing yönteminden yararlanın: ThetaHealing seansları olumsuz dürtüleri daha yapıcı hale getirmeyi ve kişilerin kendine zarar veren düşünce ve duygulara ve kökte olan sağlıksız inançlara an da şifa vererek iyileşmelerine yardımcı olur.

pismanlik1

Farkındalık çalışması yapın: Olumsuz duygularınızı ve hoş olmayan hislerinizi kabul etmeyi öğrenebilirsiniz. Farkındalık, kaygının tetiklediği duyguları yönetmenin mükemmel bir yoludur, özellikle de geçmişteki hataları kabul etmekte zorlanıyorsanız.

Egzersiz yapın: Aktif olmak kaygı ve depresyonu azalttığı ve genel olarak ruh sağlığımıza iyi geldiği bilinmektedir. Eğer pişmanlık ve suçluluk döngüsünün içinde sıkışıp kaldığınızı hissediyorsanız, fiziksel aktivite sürecine dahil olmak faydalı olabilir. Sevdiğiniz bir sporu yapmak size iyi gelecektir.

Kendinizi Rahatlatma Tekniklerini Uygulayın: ThetaHealing  meditasyonları, nefes terapisi, yoga gibi kişiyi rahatlatan birçok teknik ile iç dünyanızı şifalandırarak pişmanlıkları geride bırakabilirsiniz.

Pişmanlık Duygunuza İyi Gelecek Olumlamalar

Geçmiş hatalarımı ve pişmanlıklarımı ardımda bırakıyorum.

Geçmişimden getirdiğim pişmanlık duygusundan kendimi özgürleştiriyorum.

Kendimi yargılamayı bırakıp, gelecek güzel günlere odaklanıyorum.

Olumsuz duygu ve düşüncelere karşı geçirmezim.

Geçmişimin iyileşmesine izin veriyorum.

Kendime karşı sabırlı, anlayışlı ve şefkatliyim.

Hayatın bana kattığı tüm öğretiler için minnettarım.

Tam da olmam gereken kişi ve olmam gereken yerdeyim.

Geçmişimle barışığım.

Yaptığım tüm hatalar için kendimi affediyorum.

Yaptıklarım ve olduğum kişi ile gurur duyuyorum.

Yaralarımı sararken kendime nazik davranıyorum.

Tüm olumsuz duygularımı olumlu duygularla değiştirdim.

Hayatın bana öğrettiği ve öğreteceği her şey için şükür ediyorum.

Şu ana odaklanıyorum ve anın tadını çıkarıyorum.

Geleceğe olan umudumu koruyorum.

Yeni adımlar atmak benim için güvenli ve mümkündür.

Ülkemizde ThetaHealing Seminerleri konusunda ilk akla gelen isim olan Reyhan İldaş, düzenli olarak online ve yüz yüze seminerler düzenlemektedir.

reyhan ildas

Reyhan İldaş ICF Koç ve Eğitmendir. Temel ve Yaşam Koçluğu eğitimleri yanısıra Theta Healing Eğitimlerini de Master düzeyde vermekte olup halen Göktürk Merkezli Olan İstanbul ofisinde Online ve Yüz Yüze eğitimler vermektedir.

24 modül uygulayıcılık ve 17 adet eğitmenlik setifikasına sahip olup tekniğin en üst sertifikasyonu olan Science&Master Eğitmenidir. Aynı zamanda ICF PCC Eğitmen ve Koç olarak da ICF Koçluk eğitimlerini İstanbul Göktürk’te bulunan ofisinde hizmet vermektedir.

Tüm Dünya ile bağlantı halinde olduğumuz bu günlerde danışmanlıklar ve seminerler Zoom Uygulama programı üzerinden olmaktadır. Seminerlerimiz için daha detaylı bilgiye aşağıdan ulaşabilirsiniz

Bizi sosyal medya hesaplarımızdan da takip edebilir ve youtube kanalımıza abone olabilirsiniz.

Bir Yorum Yaz

error: Korumalı İçerik