Sosyopati, antisosyal kişilik bozukluğu olarak tanımlanan psikolojik hastalığın adıdır. Şiddetli bir antisosyal kişilik bozukluğu formuna sahip kişileri tanımlamak için kullanılan kelimedir. Sosyopatlar, psikolojik olarak rahatsız kişilerdir. Sosyopatların tamamen işlevsel bir vicdanları yoktur ve karşılarındaki insanlara karşı manipülatif, sağlıksız davranış şekilleri içinde olan, suç işlemeye eğilimli, başkalarına karşı saldırgan, yalan söyleyebilir, diğer insanlara karşı düşüncesizce davranabilir ve başkalarını sömürmeye yönelik hatta taciz edici eğilimlerde olabilirler.

Bu kişileri en iyi tanımlayan özellik, derin bir vicdan eksikliğidir. Bunu özelliği toplumsal kuralları çiğnemek takip eder. Aile, okul ve iş ile ilgili sorumluluklarını tutarlı bir şekilde yerine getirmekte zorluk çekerler.

Bu kişilik bozukluğuna neyin etken olduğunu birçok akıl sağlığı hastalığında olduğu gibi bilmek pek mümkün değil. Ancak bazı uzmanlar genetiğin ve çocuk istismarı gibi faktörlerin hastalığın oluşmasında etkili olabileceğini düşünüyor.

Antisosyal kişilik bozukluğu teşhisi konulabilmesi için bu kişilerin uzun süredir saldırgan eğilimlerde ve kural çiğneyen bir yapıda olması gerektiği düşünülüyor. Uzmanlar, antisosyal kişilik bozukluğu için kişilerin küçük yaşlardan itibaren insanlara ve hayvanlara zulüm eden, mülke zarar verip, kuralları ve yasaları ihlal etme gibi belirtileri göstermesi gerektiğini düşünüyorlar.

sosyopati

Sosyopati (Antisosyal) Belirtileri Nelerdir?

Bu kişiler doğru ve yanlışı görmezden gelirler. Doğru ve yanlışı bilirler ama umursamazlar. Sosyopat için doğru ve yanlış diye bir şey yoktur. Kendi çıkarlarına en uygun olan vardır. Onlara hizmet eden her şey doğrudur ve bunun için yaptıkları her eylem legaldir. Bu eylemleri gerçekleştirirken diğer insanların incinmesi veya zarar vermesini önemsemezler. Yaptıklarından dolayı pişmanlık duygusu yaşamazlar.

Bir sosyopatın en belirgin özelliği, sahtekar ve aldatıcı eğilimler içinde olmasıdır. Başkalarından yararlanmak için yalan söylerler. Sosyopatların gerçek bir benlik duygusu yoktur. Dış çevreye karşı yansıttıkları ve yarattıkları karakterlerini devam ettirmekte zorlanırlar. Kesin ve net ifadeler kullanırlar ve yalanlarını şiddetle reddederler. ‘’Ben yüzde yüz suçsuzum veya ben asla yapmadım’’ gibi ifadelerle kendilerini savunurlar. Bir yalan söylediklerinde yakalanırlarlarsa veya sahtekarlıkları ile karşı karşıya kalırlarsa, hesap vermek istemedikleri ve bu durumdan sıyrılmak istedikleri için inkar eder, karşı tarafa yansıtma yapar veya başka şeylere yönlendirme yöntemlerini kullanırlar.

Sosyopatların güce aç olma eğilimleri vardır. Başkalarını kontrol edebilmek, hükmetmek ve güce sahip olabilecekleri pozisyonlara gelmek ve yine otoriteye sahip olacakları konumlara ulaşmak için çok zaman ve efor harcarlar. Bu onlar için bir tutku olabilir. Bunun için her yolu denerler. Sosyopatlar büyük şirketlerin veya kurumların başında güç gerektiren görevlerde olabilirler. İstedikleri gücü elde ettiklerinde, genellikle o gücü sorumsuzca kullanır ve yıkıcı olurlar. Gücü, başkalarına zarar vericidir.  

Bu kişiler amaçları doğrultusunda acımasızdırlar. Sosyopatik insanlar, istediklerini elde etme çabalarında normal insanların yaşadıkları çekinceleri yaşamazlar. Ahlaki ve etik kuralları tanımadıkları ve yok saydıkları için onların önünde herhangi bir engel yoktur. Başkaları için endişe duymadıklarından, bir hedefe ulaşmak için aşamayacakları sınır yoktur. Her sınır, her kural ve her etik ilke onların hedefine ulaşması için çiğnenebilir. Daha fazla para, daha fazla güç veya istediklerine karar verdikleri her ne ise bunun için hile yapabilir, yalan söyleyebilir ve insanları hedeflerine ulaşmak için kolaylıkla kullanabilirler.

Başkalarına karşı düşmanca ve saldırgan olabilirler. Sosyopatların ırkçı, cinsiyetçi veya kadın düşmanı gibi özellikleri vardır. Hem bireylere hem de toplumsal gruplara karşı düşmanca duygular besleyebilirler.

Sosyopati
Sosyopati

Kolayca öfkelenirler. Öfke, sosyopatların nadir hissettiği duygulardandır. Diğer insanların hissettiği mutluluk, üzüntü, suçluluk, korku gibi duyguları hissetmezken öfke onlar için en ulaşılabilir duygudur. Günlük yaşamlarında sıklıkla öfke patlamaları yaşarlar. Kolayca sinirlenir, bağırır ve saldırganlaşırlar.

Belirgin sosyopat özelliklerinden biride yakın bağ ve ilişki kuramamalarıdır. Bu kişiler empati kuramadığından, başkalarının duygu ve ihtiyaçlarını dikkate almazlar. Çoğunlukla çevrelerinde sadece birkaç kişi vardır. Bunlar genelde aile üyesidir. İkili ilişkilerde partnerlerine ihanet ve haksızlık etmiş, terk etmiş ve sonuç olarak geride üzdükleri ve kendilerinden hoşlanmayan birçok insan bırakmışlardır.

Sosyopatlarda anormal duygusal tepkiler vardır. İnsanlar bir duruma kızdığında, öfkelendiğinde veya tepki gösterdiğinde, sosyopat normalin aksine inanılmaz sakin olabilir. Öte yandan, birisi kendini çok üzgün ve mutsuz hissettiğinde, sosyopat bundan çok memnun ve mutlu olabilir.

Sosyopati Tedavi Edilebilir mi?

Antisosyal kişilik bozukluğu tedavisi en zor bozukluklardan biri olarak kabul edilir. Tüm bozukluklar elbette zor olsa da sosyopatların tedavi olma isteği, diğer hastalara göre daha düşüktür. Bu kişilerin kendi başkalarına yardım istemeleri pek olası değildir. Yakın aile üyeleri veya bir arkadaşı tarafından yardım alması için yönlendirilebilir. Gerçek bir değişim arzusunda olan sosyopat, bir terapistten profesyonel yardım alabilir. İlaç ve psikoterapi tedavileri belirli davranışları kontrol etmeye yardımcı olacaktır.

Ülkemizde ThetaHealing Seminerleri konusunda ilk akla gelen isim olan Reyhan İldaş, düzenli olarak online ve yüz yüze seminerler düzenlemektedir.

Reyhan İldaş ICF Koç ve Eğitmendir. Temel ve Yaşam Koçluğu eğitimleri yanısıra Theta Healing Eğitimlerini de Master düzeyde vermekte olup halen Göktürk Merkezli Olan İstanbul ofisinde Online ve Yüz Yüze eğitimler vermektedir.

24 modül uygulayıcılık ve 17 adet eğitmenlik setifikasına sahip olup tekniğin en üst sertifikasyonu olan Science&Master Eğitmenidir. Aynı zamanda ICF PCC Eğitmen ve Koç olarak da ICF Koçluk eğitimlerini İstanbul Göktürk’te bulunan ofisinde hizmet vermektedir.

Tüm Dünya ile bağlantı halinde olduğumuz bu günlerde danışmanlıklar ve seminerler Zoom Uygulama programı üzerinden olmaktadır.

Sosyal medyada takip etmek için tıklayın.

Bir Yorum Yaz

error: Korumalı İçerik