Terk Edilme Korkusu Nedir?

Terk edilme korkusu, sevdiğiniz insanların sizi duygusal ve fiziksel olarak terk edeceğine olan ve karşı konulamayan yersiz bir korkudur.

Doğduğumuz andan itibaren hayatta kalabilmek için başkalarına bağımlıyızdır. Beslenme, yıkanma, giyinme, barınma ve her türlü bakım ihtiyaçları için hayata geldiğimiz andan bugüne kadar insanlarla köklü bağlar kurarız. Bir kişinin sağlıklı bir şekilde gelişmesi için fiziksel ve psikolojik destek gerektiğinden, terk edilme korkusu çocuklukta veya yetişkinlikte yaşanılan olaylarla bağlantılıdır. Karşılanmayan ihtiyaçlar terk edilme duygusuna neden olabilir.

Bir diğer sebebi de çocuklukta yaşanan kayıplarla alakalıdır. Ebeveynin ölümü veya anne ve babanın boşanma sebebi ile yaşanan ayrılıklar sonucunda oluşan travmalarla ilişkili olabilir. Ayrıca yeterli fiziksel veya duygusal bakım ve sevgi alamamaktan da kaynaklanabilir. Bu erken yaşta yaşanan çocukluk deneyimleri, yaşamın ilerleyen dönemlerinde korkuya dönüşerek sağlıksız bir hal alarak terk edilme korkusuna sebep olabilir.

Terk Edilme Korkusunun Çocuklarda Belirtileri ve Engel Olmak İçin Neler Yapılabilir?

Çocuklar doğumdan itibaren ebeveynlerle bağlılık oluşturduğundan, ebeveynlerinin onları terk etmesinden endişe duyabilirler. Bu doğal olabilir. 

Küçük çocuklar ebeveynlerinin kendilerinden ayrı kaldığı anlarda korkabilirler. Ayrıca çocuklar yeni ortamlarda, durumlarda ya da okula veya kreşe bırakıldıkları zamanlarda kaygı duyabilirler. Ancak sağlıklı bir bağ ve ortamları varsa bu endişelerden uzun vadede etkilenmeyeceklerdir.

Terk Edilme Korkusu
Terk Edilme Korkusu

Bir çocuğun terk edilme sorunu yaşayabileceğine dair ipuçları şunlardır;

Çocuğun bakımına sağlayan kişilere karşı aşırı bağımlılık durumu ve onlarla yaşayacağı ayrılma kaygısı.

Yalnız kalma korkusu

Çocuğun yaşadığı yoğun stres sebebi ile sık sık hastalanması

Konsantrasyon zorluğu yaşaması ve odaklanamaması

Çocuğunuz bu belirtileri gösteriyorsa ona yardımcı olmak için elbette yapabileceğiniz şeyler var. Terk edilme korkusunu erkenden müdahale ederek gidermek mümkündür. Bu, çocukların güvenli bir bağlanma oluşturmasına yardımcı olabilir. Bu korkuyu yaşayan çocuklara yardım etmenin bir yolu, onları sevginizi ve hayatlarındaki rolünüz konusunda güvence vermek doğru bir adım olacaktır. 

Ebeveynler, çocuklarına dışarda ve onlardan uzak olacakları herhangi bir günde “planlarının” ne olduğunu bildirmeleri faydalı olacaktır. Ne bekleyeceğini bilmek, çocukların ebeveynlerinin varlığından emin olmalarına yardımcı olacak ve güvenli duygusunu pekiştirecektir. Ebeveynleri veya bakıcıları orada olmadığında bile kendilerini daha çok güvende hissetmeye başlayabilirler.

Bazı çocuklar “terk edilmiş çocuk sendromu” olarak adlandırılan durumu yaşarlar. Bu, bir ebeveynin veya bakıcının kaybından sonra gerçekleşebilir. Bir ebeveynin fiziksel veya duygusal olarak terk etmesi nedeniyle de gelişebilir. Semptomlar izolasyon , düşük öz değer ve yeme sorunları veya bağımlılık gibi sağlıksız başa çıkma mekanizmaları olarak ortaya çıkabilir. Erken müdahale edilmezse semptomlar şiddetli hale gelebilir ve ilişki kurmayı veya sağlıklı bir yaşam sürmeyi zorlaştırabilir.

Yetişkinlerde Terk Edilme Korkusunun Belirtileri

Yetişkin kişilerde ilişkilerinde, terk edilme korkusu yaşayan insanlar aşağıda sıralayacağımız özellikleri yapma eğilimindedirler;

Ulaşılması zor olan kişilere veya ilişkilere hızla ve kolayca bağlanırlar.

Karşısındaki kişiye geleceğe dair taahhütte bulunmamaya özen gösterirler ve az sayıda uzun vadeli ilişkileri olmuştur.

Çok fazla bağlanmamak adına yüzeysel ilişkiler yaşarlar.

İstenmeyen cinsel ilişkiye girerler. (Bu kadınlarda daha çok yaygındır.

Ne kadar sağlıksız olursa olsun ilişkileri sürdürmek isterler.

Memnun edilmesi zor, titiz ve yaşanan ilişkiye zorlaştırıcı davranışlar sergilerler.

Duygusal yakınlığı deneyimlemede zorluk yaşarlar.

Güvensiz ve sevgiye layık olmadığını hissetmek gibi özellikler gösterebilirler.

İnsanlara güvenmekte zorlanırlar.

Çoğu zaman tanıştıkları ve mutlu olan herkesi kıskanırlar.

Yoğun ayrılık kaygısı duygularını yaşarlar.

Genel olarak kaygı ve depresyon duyguları vardır.

Bir şeyleri fazla düşünme ve gizli anlamları ortaya çıkarmak için çok çalışma eğiliminde olurlar.

Eleştiriye karşı aşırı duyarlıdırlar.

Bastırılmış öfke ve kontrol sorunlarını olabilir.

Sık sık kendini suçlamaya meyillidirler.

terk edilmis

Terk Edilme Korkusu ile Başa Çıkmak

Kendinizi, “öteki” olarak hissetmiş veya etrafınızdakilerden kopuk olabilirsiniz. Ama iyi haber şu ki bunu değiştirmek hiçbir zaman geç kalmış sayılmazsınız.

Terk edilme korkunuz nispeten daha hafifse ve bu duyguyu iyi kontrol ediliyorsanız, bu korkunuzla başa çıkmak için eğitim alarak ve yeni davranış stratejileri öğrenerek bu durumla başa çıkabilirsiniz. Ancak çoğu insan için terk edilme korkusu, tek başına çözülmesi zor olan ve geçmişe dayanan derin meselelerden kaynaklanmaktadır.

Korkunun kendisini tedavi etmek her zaman çok kolay olmasa da bu durumda aidiyet duygusu oluşturmak da önemlidir. Tüm enerjinizi tek bir kişiye odaklamak yerine bir topluluk oluşturmaya odaklanın. Hiç kimse bütün sorunlarınızı çözemez ve bütün ihtiyaçlarımızı karşılayamaz. Ancak birkaç yakın arkadaş, dost veya ile bireylerinden oluşan sağlam bir grup, her biri hayatımızda önemli bir rol oynayabilir.

Yaşamınızın şu anki aşaması ne olursa olsun, etrafınızı benzer düşüncelere sahip kişilerle çevrelemek önemlidir. Mevcut hobilerinizin, tutkularınızın ve hayallerinizin bir listesini yapın. Daha sonra ilgi alanlarınızı paylaşan başkalarını bulun.

İlgi alanlarını paylaşan herkesin yakın arkadaş olamayacağı doğru olsa da hobiler ve hayaller sağlam bir destek ağı oluşturma yolunda mükemmel bir adımdır. Tutkularınız üzerinde çalışmak aynı zamanda kendinize olan güveninizi ve hayatın karşınıza çıkardığı her şeyle başa çıkabilecek kadar güçlü olduğunuz inancını geliştirmenize de yardımcı olur.

Yapacağınız ThetaHealing meditasyonları ve çalışmaları kendinizde köklü değişimlere sebep olacaktır. Hayatınızda yaşadığınız olumsuz duyguları tanımanıza, sebeplerini anlamanıza ve farkındalığınızın artmasına katkı sağlayacaktır. Bu olumsuz duyguların üzerine gittikçe ve iyileştirmek için çalıştıkça kendi dönüşümünüze şahit olacaksınız.

ThetaHealing Eğitmenleri
ThetaHealing Eğitmenleri

Ülkemizde ThetaHealing Seminerleri konusunda ilk akla gelen isim olan Reyhan İldaş, düzenli olarak online ve yüz yüze seminerler düzenlemektedir.

Reyhan İldaş ICF Koç ve Eğitmendir. Temel ve Yaşam Koçluğu eğitimleri yanısıra Theta Healing Eğitimlerini de Master düzeyde vermekte olup halen Göktürk Merkezli Olan İstanbul ofisinde Online ve Yüz Yüze eğitimler vermektedir.

24 modül uygulayıcılık ve 17 adet eğitmenlik setifikasına sahip olup tekniğin en üst sertifikasyonu olan Science&Master Eğitmenidir. Aynı zamanda ICF PCC Eğitmen ve Koç olarak da ICF Koçluk eğitimlerini İstanbul Göktürk’te bulunan ofisinde hizmet vermektedir.

Tüm Dünya ile bağlantı halinde olduğumuz bu günlerde danışmanlıklar ve seminerler Zoom Uygulama programı üzerinden olmaktadır.

Sosyal medyada takip etmek için tıklayın.

Bir Yorum Yaz

error: Korumalı İçerik