Hayatımızın içerisinde kendimizde bulunan temelde yatan bir takım olaylardan dolayı düşüncelerimizde yanlış gittiğine dair bir takım hisler oluşturarak utanç duygusunu geliştiririz. Utanç duymak, kişinin kendisi hakkında temelde bir şeylerin yanlış olduğunu hissetmesinden kaynaklanan bir duygu olduğu için kendini onursuz, ahlaksız veya uygunsuz bir şey yapmış gibi hissedebilir.

Utanç duygusuyla birlikte çoğu zaman kendini yetersiz hissettiği ve şüphe duyduğu için toplum içinde de yer edinmek zorlaşır. Tüm bu deneyimler bilinçli farkındalığımızın dışında gerçekleştiği için utanç duygusunun altında yatan nedeni fark etmek kolay değildir.

Eğer utanma duygusuyla etkileşim halindeysek genelde bu duyguyu saklama çabası içindeyiz. Hatta bu duyguyu bastırmak adına da farklı davranış şekilleri de geliştiririz.

Utanç olumsuz bir duygu olsa da toplumun değerlerine uyma konusunda bir zorunluluk hissetmeyebilir hatta kuralların dışında hareket etme isteğinde bulunabilir.

Utanma duygusunu eğer içselleştirdiyseniz ilk yapılan konu kendinizi acımasızca eleştirmektir. Acımasızca kendinize yaptığınız eleştiri, kötü bir insan olduğunuzu veya değersiz olduğunuzu hissettirebilir. Gerçek şu ki, ne kadar derinden utandığınızın çoğu zaman değerinizle ya da neyi yanlış yaptığınızla pek ilgisi yoktur.

Utanmak Ne Demektir?
Utanmak Ne Demektir?

Utanmanın Belirtileri Nelerdir?

Başkalarının sizin hakkınızda ne düşündüğü konusunda endişelenmek ve bu konuda hassas olmak.

Yeterince takdir edilmediğinizi, kullanıldığınızı veya başkalarının sizden faydalandığını düşünmek ve bu şekilde hissetmek.

Reddedilmiş, pişman, yetersiz hissetmek veya yetkinliği olmadığını düşünmek.

Toplum içinde kontrol edilemeyen kızarma, uygunsuz davranıyor gibi hissetmek veya aptal görünmekten korkma durumu.

Size saygı gösterilmediğinden endişe duymak ve ortamlarda son sözü söylemeyi istemek.

Gerçek benliğinizi ortaya koyamadığını hissetmek, kimliğinizi kaybetmiş gibi hissetmek veya utanmaktan korktuğunuz için düşüncelerinizi ya da duygularınızı özgürce paylaşamamak.

Ahlak dışı bir şey yapmaktan korkmak yerine, başarısızlık konusunda daha fazla kaygılanmak, mükemmeliyetçi bir tavır sergilemek. 

Kendinizi yabancı, herkesten farklı, dışlanmış hissetmek.

Başkalarına güvenmeyen ve şüpheci bir his içinde olmak.

Saklanmaya, göze çarpmamaya çalışmak ya da ilgi odağı olmayı istememek.

İnsanların gözlerinin içine bakmamak bunun yerine aşağıya bakmak.

Dik durmak yerine omuzlarını düşürmek ve başını aşağı düşürmek.

Hareket edememek, tepkisiz kalmak.

Konuşmaya çalışırken kekemelik.

Kendini başkalarından saklamak.

Utanç verici bir durumla karşılaşınca ağlamak.

Neden utanma duygusunu yaşarız?

Çocukluğumuzda bizi eleştiren ebeveynler ve bakım veren kişilerle büyüdüysek ve fiziki ya da davranışsal olarak olumsuz eleştirilerle karşılaştıysak özgüvenimiz sarsıldığından toplum içinde utanma duygusu yaşarız. Bazen de içsel olarak hassas bir yapıda olduğumuzda bize gösterilen her davranışı tehdit olarak da algıladığımız için toplumda bu duygularla yüzleşmemek adına utanır ve kendimizi saklarız. Fiziksel olarak suistimale uğramış kişilerde de yoğun olarak utanç duygusu bulunabilmektedir.

utanc

Utançla Nasıl Başa Çıkacağız?

Utancınızı iyileştirmenin üç ana adımı vardır. Birincisi, utancınızdan kaçınmak yerine onu keşfetmektir. İkincisi utancınızı kucaklamak, üçüncüsü ise kabulü başarmaktır. Aşağıda bu adımların her birini inceliyoruz.

Utancını Keşfet: Utancınızdan kurtulmanın ilk adımı, bunun neyden kaynaklandığını bulmaktır. Bu önemlidir çünkü onu olduğu gibi tanımlamazsanız, utanç duygusundan kurtulmak kolay olmayacaktır.

Utancınızın nereden geldiğini ve mevcut kararlarınızı ve hayatınızı nasıl etkilediğini anlayarak, utancınıza dair bir bakış açısı kazanmak, utancın hayatınızı yönetmesini engellemenin başlıca yoludur.

Utancınızı tanımanın bir yolu da farklı durumlardaki duygularınıza dikkat etmeye başlamaktır. Utanç duygularınız ne zaman tetikleniyor? Utanç hissettiğinizde nasıl tepki veriyorsunuz?

Farkındalığınızı arttırmak için, özellikle geçmişinizden utanç duyduğunuz ya da bugün sizi utanç duygunuzda etkileyen olayları düşünebilir ve yazabilirsiniz. Sahip olduğunuz bu utanç duygusunu, düşünceyi ve bu geçmişte bu duruma nasıl tepki verdiğinizi yazın.

Bugün yaşadığınız utanç duygusunun geçmişte yaşamış olduğunuz utanç duygusuyla bağlantılı olup olmadığına bakın. Bu geçmiş olumsuz deneyim bugün sizi hala nasıl etkilediğini incelemek için biraz zaman ayırın. Geçmişte yaşadığınız utanç durumu size kendiniz hakkında ne öğretti? Utancınızı gün ışığına çıkararak, bugüne ve mevcut durumunuza gölge düşürmesine engel olmuş olursunuz.

Çocukluğunda oldukça sert eleştirilen bir yapıya sahipseniz bu çalışmalara daha yoğun devam edebilir ya da uzmanlardan danışmanlık desteği alabilirsiniz.

Utancınla Barış: Artık utancınızı tanımladığınıza ve kabul ettiğinize göre, şimdi utancınızla barışmanın zamanı. Bu işi yaparken savunma ve bariyerler koymak isteyebilirsiniz. Bu nedenle kendinize sevgi ve kabul göstermeniz ve etrafınızı size aynısını gösterecek insanlarla çevrelemeniz önemlidir. Güvenli bir yere ve sizi koşulsuz sevgiyle kuşatacak insanlara ihtiyacınız var.

Kendinize ve diğer insanlara karşı dürüst olun. Hissettiğin utançtan kaçmayın. Bunun yerine, oluşturduğunuz güvenli alanda duygularınız hakkında konuşun ve bunları sizi sevenlerle paylaşın.

Acılarınızın meşrulaştırılmasına ve normalleştirilmesine izin verin. Bu, utancınıza dair bir bakış açısı kazanmanıza yardımcı olacaktır.

Uzun Vadede Utancın Üstesinden Gelmek

Utanç, birçok nedene bağlı olabildiği gibi tetikleyicisi olabilen ve üstesinden gelmek için dikkat ve kabul gerektiren karmaşık bir insani duygudur.

Utanç, kendinizi nasıl gördüğünüzü belirleyen şey olmaya devam etmek zorunda değildir. Utancınızı tanıyıp sonrasında kucaklayıp devam edebilirsiniz. Utancınızı tanımlayıp, ona tutunmaktansa onu bırakmanız özgürleşmenizi sağlayacaktır.

Aynı şekilde, karakterinizin belirli bir yönünden veya başkalarının sizi yargıladığı bir şeyden utanç duyuyorsanız, muhtemelen iyi bir dozda sağlıklı öz sevgiye ihtiyacınız vardır. Değerli bir insan olmak için kendinizi veya karakterinizi değiştirmenize gerek yok. Kendinizi kabul ettiğinizde daha az utanç hissedecek ve ilerleyebileceksiniz.

Youtube kanalımızda sizlere destek olacak özgüven his yüklemelerimizi dinleyebilir diğer videolarımızdan da yararlanabilirsiniz

Sevgi ve Işıkla

Ülkemizde ThetaHealing Seminerleri konusunda ilk akla gelen isim olan Reyhan İldaş, düzenli olarak online ve yüz yüze seminerler düzenlemektedir.

reyhan ildas 1

Reyhan İldaş ICF Koç ve Eğitmendir. Temel ve Yaşam Koçluğu eğitimleri yanısıra Theta Healing Eğitimlerini de Master düzeyde vermekte olup halen Göktürk Merkezli Olan İstanbul ofisinde Online ve Yüz Yüze eğitimler vermektedir.

24 modül uygulayıcılık ve 17 adet eğitmenlik setifikasına sahip olup tekniğin en üst sertifikasyonu olan Science&Master Eğitmenidir. Aynı zamanda ICF PCC Eğitmen ve Koç olarak da ICF Koçluk eğitimlerini İstanbul Göktürk’te bulunan ofisinde hizmet vermektedir.

Tüm Dünya ile bağlantı halinde olduğumuz bu günlerde danışmanlıklar ve seminerler Zoom Uygulama programı üzerinden olmaktadır. Seminerlerimiz için daha detaylı bilgiye aşağıdan ulaşabilirsiniz

Bizi sosyal medya hesaplarımızdan da takip edebilir ve youtube kanalımıza abone olabilirsiniz

Bir Yorum Yaz

error: Korumalı İçerik