Yönlendirmeli meditasyon, başka birinin başlattığı ve yönlendirdiği rahat konsantrasyon durumudur. Rehberli meditasyon uygulaması bir kılavuz kişinin sesiyle şekillenir. Zihnimizin istediği yere gitme eğilimi olduğundan çoğumuz, zihnimizi tamamen kendi haline bırakmadığımızda, odaklanmaya ve rahatlamaya çok daha kolay ulaşırız. 

Bu meditasyon biçimi genellikle grup ortamlarında birebir rehber ile veya uygulamalar, podcast’ler, videolar, CD’ler gibi kişilere sunulan kayıtlar tarafından yönetilir. Meditasyonunuza kılavuzluk eden kişi size vücuttaki belirli kasları tamamen rahat olana kadar gevşetmenizi öğretecek ve ardından sizi genellikle iyileştirici olacak şekilde, geçmişteki yanlışların ortadan kaldırılmasına ilişkin zihinsel imgeler ve görselleştirilen yaratımlar yoluyla yönlendirecektir. 

Rehberli meditasyon birkaç dakika kadar kısa veya birkaç saat kadar uzun olabilir. Her iki durumda da amaç zihinsel, duygusal ve fiziksel iyileşmeyi ve stresten kurtulmayı sağlamaktır.

Yönlendirmeli meditasyonun en önemli amaçları farkındalık, stresi azaltma ve rahatlamadır.

Farkındalık basit gibi görünebilir ama her zaman çokta kolay değildir. Bunun nedeni zihnimizi alıştığı şeylerden hariç çok farklı bir şey yapmaya eğilimli olmaması ve yeniliğe direnç göstermesidir. Düşüncelerimiz her yerdedir; duyguların, hayallerin, geçmiş hatıraların ve geleceğe dair düşüncelerin peşinden koşar. 

rehberlik

Ancak farkındalık uygulaması sırasında zihnimizi olduğu yerde kalması için eğitiriz. Duyusal girdi, hayaller, düşünceler ve duygular her zamanki gibi devam eder, ancak bunları takip etmek yerine nefes alma süreci, fiziksel duyumlar veya ses gibi bir meditasyon desteğine odaklanarak zihnin anda kalmasını teşvik ederiz.

Özellikle yeni başlayanlar için yararlı olan rehberli farkındalık meditasyonu, oldukça konforludur. Farkındalığın bazı biçimleri, bir görüntünün çağrıştırıldığı ve kişinin pratiğini sabitlemek ve bilgilendirmek için kullanıldığı görselleştirme meditasyonunu içerir.

Oturma ve meditasyon yapmanın temelleri konusunda rahat olan birçok kişi, mevcut zamana ve uygulama ritmine göre kendi hızlarında takip edebilecekleri aşamalı bir meditasyondan oldukça fayda görür. 

Yönlendirmeli Meditasyonun Çeşitleri ve Faydaları Nelerdir?

Stres modern bir salgındır! Meditasyon uygulamasının temel faydaları stresten kurtulma ve hayata daha sakin, daha kabul edilebilir bir bakış açısıdır. Ve muhtemelen farkındalık uygulamasının stresi nasıl azalttığının bilindiğini duymuşsunuzdur. 

Ancak pratik yapmak için oturduğunuzda zihniniz sürekli olarak “Bekle! Tam olarak ne yapmam gerekiyor?” veya “Neden bu kadar çok düşünüyorum!?” gibi sorularla meditasyonun stresinizi artırdığını hissedebilirsiniz! İşte tam da bu nokta da rehberli meditasyonların bu kadar yararlı olmasının nedeni budur. Sizi nazikçe stres giderme uygulamasıyla tanıştırırlar.

Stres gidermeye yönelik rehberli meditasyonlara uygun olarak, rahatlama ve uyku için özel rehberli meditasyonlar da vardır. Genel olarak bunlar, dinleyicinin yatakta veya rahat bir sandalyede dinlenirken kaygılarından ve gerginliklerinden kurtulmasına yardımcı olmayı amaçlayan hoş, dinlendirici, kaydedilmiş bir meditasyondan oluşur.

meditasyon yonlendirme

Rehberli rahatlama meditasyonları genellikle sakinleştirici sesleri, “farkındalık müziğini”, rahatlatıcı melodileri ve benzerlerini içerir. Dinleyiciler kendilerini hoş, huzurlu ortamlarda hayal etmeye davet edebilirler; örneğin sakin bir dağın yamacında, bir gölünün kenarındaki bir ağacın altında, denize kenarında batan güneşe karşı otururken veya kıyıya çarpan dalgaların rahatlatıcı sesi eşliğinde. 

Amaçları kişilerin gevşemeye, rahatlamaya veya uyumaya teşvik etmektir ve genellikle bu konuda çok başarılıdırlar. Birçok insan en derin, en iyi uykunun tadını çıkarmak için bu tür meditasyonların çok değerli keşfetmiştir.

Egzersizlerle yapılan meditasyon ile önceki rehberli meditasyon arasındaki en büyük fark, bu anda olan olağan düşünceleri, rahatlama durumuna yardımcı olan rahatlatıcı görüntüler ve seslerle değiştirerek endişeleri ve huzursuzluğu bırakmaya çalışmanızdır.

Öte yandan, rehberli farkındalık ve rehberli stres azaltma meditasyonlarıyla, şimdiki ana bağlı kalmayı, tam şu anda burada olup biteni gözlemlemeyi öğreniyorsunuz ve bu doğal olarak bir huzur ve rahatlama duygusuyla sonuçlanıyor. Bunun nedeni, sürekli bir şeylerle meşgul zihni hoş hayallerle değiştirdiğiniz için değil, zihin akışında neler olup bittiğinin farkında olmanın ve onun geçip gitmesine izin vermenin aslında mümkün olduğunu keşfetmiş olmanızdır.

An da kalabilmeyi ve yediğiniz yemekten, yolculuk esnasında izlediğiniz manzaranın tadını çıkarabilmeyi sizlerde öğrenebilirsiniz.

Gün içerisinde çeşitli uyaranlarla birlikte zihninizi yönetmeyi bırakarak gelen düşünceleri salıvererek sadece dikkatinizi istediğiniz yöne getirebilmeyi öğrenebilirsiniz.

Yönlendirmeli meditasyon uygulaması öğrenmek isteyen herkes Midfullness eğitimlerimize katılabilir, sizde zihninizi daha sakin kılarak yaşamın içinde dingin bir zihinle istediğiniz yaşama kavuşabilirsiniz.

reyhan ildas 1

Ülkemizde ThetaHealing Seminerleri konusunda ilk akla gelen isim olan Reyhan İldaş, düzenli olarak online ve yüz yüze seminerler düzenlemektedir.

Reyhan İldaş ICF Koç ve Eğitmendir. Temel ve Yaşam Koçluğu eğitimleri yanısıra Theta Healing Eğitimlerini de Master düzeyde vermekte olup halen Göktürk Merkezli Olan İstanbul ofisinde Online ve Yüz Yüze eğitimler vermektedir.

24 modül uygulayıcılık ve 17 adet eğitmenlik setifikasına sahip olup tekniğin en üst sertifikasyonu olan Science&Master Eğitmenidir. Aynı zamanda ICF PCC Eğitmen ve Koç olarak da ICF Koçluk eğitimlerini İstanbul Göktürk’te bulunan ofisinde hizmet vermektedir.

Tüm Dünya ile bağlantı halinde olduğumuz bu günlerde danışmanlıklar ve seminerler Zoom Uygulama programı üzerinden olmaktadır.

Sosyal medyada takip etmek için tıklayın.

Bir Yorum Yaz

error: Korumalı İçerik