Günümüz dünyasında çocuklar arasında internet bağımlılığı giderek artan bir endişe kaynağıdır. Çevrimiçi erişim, modern dünyanın hayati bir parçası ve çocuklarımızın eğitiminde önemli bir araçtır. Son derece eğlenceli ve bilgilendirici olan bu ortam birçok çocuk için cazip bir kaçış noktasına haline gelmektedir. 

Herhangi bir oyun odasında dünyanın her köşesinden diğer çocuklarla heyecan verici ve zorlu oyunlar oynayabilirler. İnternet aracılığıyla gerçek hayatlarında var olan sorunlarından uzaklaşmayı ve yapmak istediği her şeyin mümkün olduğu farklı bir dünyaya girebilirler.

İnternet çocuklara ve ergenlere acı verici duygulardan veya sıkıntılı durumlardan kaçmanın bir yolu olarak hizmet edebiliyor. Çevrimiçi vakit geçirmek için ihtiyaç duydukları uyku saatlerinden feragat ederler ve ailelerinden ve arkadaşlarından uzaklaşıp kendi yarattıkları ve istedikleri gibi şekillendirdikleri sanal dünyaya kaçarlar.

İnternet bağımlığına bağlı sorunlar

Sağlıklı ilişkilerden yoksun olan veya sosyal becerileri ve baş etme becerileri zayıf olan çocukların, uygunsuz veya aşırı internette zaman geçirme alışkanlıkları geliştirme oranı diğer çocuklardan daha yüksektir. Kendilerini yalnız, mutsuz, sosyal çevrelerinden yabancılaşmış hissettikleri ve yeni arkadaşlar edinmede sorun yaşayabilecekleri için, gerçek hayatlarında eksik olan ilgiyi ve arkadaşlığı bulmak için çevrimiçi sohbet odalarındaki görünmez yabancılara yönelirler. 

Evde sorun yaşayan ailelere sahip olabilirler, zorbalığa maruz kalabilirler veya okulda ve ders dışı etkinliklerde sosyalleşmede zorluk yaşayabilirler, bu nedenle sorunlarıyla internette vakit geçirerek başa çıkabiliyor olabilirler.

Çocuklarda İnternet Bağımlılığı
Çocuklarda İnternet Bağımlılığı

Soysal olarak gerçek ilişkiler kurmak yerine arkadaşlarına anlık mesaj göndermeyi öğreniyorlar, bu da yaşıtlarıyla ilişki kurma biçimlerini olumsuz yönde etkileyebilir. İnternet, okulda grup halinde çalışma yeteneklerini geriletebilir. Eğitimciler bu çocukların her türlü takım görevine katılmalarını ve daha sosyal olmalarını sağlamak için çabalıyor; bunun yerine çoğunluğu bilgisayarda zaman geçirmeyi tercih ediyorlar. Bu çocukları gözlemlediğimizde sosyal açıdan saldırgan veya uygunsuz davranışlar gözlemleyebilirsiniz. Maalesef internet onları duygusal olarak engelleyerek sosyalleşmelerini zorlaştırmaktadır.

Çocukların İnternet Bağımlısı Olduğuna Dair Belirtiler Nelerdir?

  • İnternette geçirdiği zamanın nasıl geçtiğini anlamazlar
  • İnternette vakit geçirmek için gereken uyku saatlerinden fedakarlık ederler ve uykusuz kalırlar
  • İnternette geçirdiği zaman kesintiye uğradığında tedirgin olur veya öfkelenirler
  • Gelen mesajları bir gün boyunca defalarca kontrol ederler
  • İnternete erişimine izin verilmediğinde veya kısıtlandığında sinirli hale gelir ve agresifleşir, karamsar ve depresif olurlar
  • Yapması gereken sorumluluklarını aksatır ve sürekli internette vakit geçirmek isterler
  • Arkadaşlarıyla veya ailesiyle vakit geçirmek yerine internette vakit geçirmeyi tercih ediyorsa
  • İnternet kullanımı için belirlenen süre sınırlamalarına uymamak ve hep daha fazlasını istemek
  • İnternette geçirilen süre hakkında yalan söylemek
  • İnternet arkadaşları ile ilişki kurmak
  • Bilgisayardan uzaktayken rahatsız olmak
  • Sosyal aktivitelerden uzaklaşmak

Çocuğunuzun İnternet Bağımlılığını Nasıl Engellersiniz?

Çocuklarla ilgili konularda ebeveynler olarak her bir konunun ciddiye alınması ve ortak hedefler üzerinde anlaşması gerekir. Durumun neden bu duruma geldiği ve neler yapılabileceği üzerine birlikte tartışın ve Yapılması gereken hedeflerde uzlaşın. Çocuğunuza aynı şekilde ve ortak bir dil ile yaklaşmanız önemlidir. Eğer bunu yapmazsanız bu bölünmeye neden olacaktır.

Tek ebeveynli bir evde olan bir çocuğa nasıl yaklaşılması ve ne söylenmesi gerektiğini düşünmek ve çocuğun vereceği olası duygusal tepkiye hazırlanmak için daha özenli davranmak gerekebilir. İnternet bağımlısı olan bir çocuk, bilgisayar, telefon veya ekran başında geçirdiği zamanın kısıtlanma fikri karşısında kendisini tehdit altında hissedecektir. Tek başına yaşayan bir ebeveynin, çocuğunun kendisini suçlu veya yetersiz hissettirecek suçlayıcı ifadelerle dolu duygusal patlamasına hazırlaması gerekir.  Çocuğunuzun duygularını kabul edin ve saygı duyun ancak internet kullanımı konusuna odaklanın ve kararlı bir duruş sergileyin.

Çocuğunuza ne kadar değer verdiğinizi, onu sevdiğinizi, onun mutluluğunu ve refahını önemsediğinizi hatırlatarak ve hissettirerek konuşmaya başlamanız daha kolay ilerlemenize yardımcı olacaktır. Çocuklar ve gençler genellikle davranışlarıyla ilgili soruları suçlama ve eleştiri olarak yorumluyorlar ve tepkili oluyorlar. Çocuğunuza onu suçlamadığınızı belirtin. 

internet bagimli

Bunun yerine, çocuğunuza, davranışlarında gördüğünüz bazı değişikliklerden endişe duyduğunuzu söyleyin ve bu değişiklikleri belirli terimlerle net bir şekilde ifade edin. Örneğin sürekli yorgunluk ve uykusuz görünmesi, okulda daha başarısız olması ve notlarının düşmesi, yapmayı sevdiği şeylerden ve sosyal hayatından uzaklaşması gibi… İnternet ve sosyal medyada geçirdiği zamanı uygun şekilde düzenlemek için onun yardımına ve işbirliğine ihtiyacınız olduğunu hatırlatın. 

Geçmiş klasörlerini ve internet günlüklerini kontrol etmek ve hangi sitelerde ne kadar zaman geçirdiğini bilmek de çok önemli. Bunun içinde bir dereceye kadar bilgisayar bilgisi gerekecektir. Her ebeveynin çocuğunun çevrimiçi ortamda ne yaptığını bilecek kadar bilgisayara hakim olması önemlidir. 

Pek çok ebeveyn, çocuğunda internet ve telefon bağımlılığı belirtilerini görünce sinirleniyor ve ceza olarak bilgisayarı veya telefonu elinden alıyor. Bu yaklaşım daha büyük sorunlara davetiye çıkarmaktır. Çocuğunuz onu anlamadığınızı, kuralcı, katı daha kötüsü zorba olduğunuzu düşünecektir. Sizinle anlaşmaya varabileceği biri olarak değil düşman olarak görecektir.  

Ayrıca sinirlilik, öfke ve kızgınlık gibi gerçek yoksunluk belirtileri yaşayacaktır. Bunun yerine, sınırlı internet kullanımı için net sınırlar belirlemek üzere çocuğunuzla birlikte çalışın. Ev ödevlerinden sonra belki her gece bir saat ayırın. Hafta sonu için belki biraz daha esnek olup süreyi arttırabilirsiniz.

Kurallarınıza bağlı kalın ve bunu yaparken çocuğunuzu kontrol etmeye ya da onu değiştirmeye çalışmadığınızı unutmayın. Son olarak bilgisayarı görünür hale getirin. Ev ödeviyle ilgili olmayan bilgisayar kullanımının yalnızca evin daha halka açık alanlarında, çocuğunuzun sizinle veya evin diğer üyeleriyle etkileşime girme olasılığının daha yüksek olduğu yerlerde gerçekleşmesi gerektiğine dair bir kural oluşturabilirsiniz.

Reyhan İldaş
Reyhan İldaş

Ülkemizde ThetaHealing Seminerleri konusunda ilk akla gelen isim olan Reyhan İldaş, düzenli olarak online ve yüz yüze seminerler düzenlemektedir.

Reyhan İldaş ICF Koç ve Eğitmendir. Temel ve Yaşam Koçluğu eğitimleri yanısıra Theta Healing Eğitimlerini de Master düzeyde vermekte olup halen Göktürk Merkezli Olan İstanbul ofisinde Online ve Yüz Yüze eğitimler vermektedir.

24 modül uygulayıcılık ve 17 adet eğitmenlik setifikasına sahip olup tekniğin en üst sertifikasyonu olan Science&Master Eğitmenidir. Aynı zamanda ICF PCC Eğitmen ve Koç olarak da ICF Koçluk eğitimlerini İstanbul Göktürk’te bulunan ofisinde hizmet vermektedir.

Tüm Dünya ile bağlantı halinde olduğumuz bu günlerde danışmanlıklar ve seminerler Zoom Uygulama programı üzerinden olmaktadır.

Sosyal medyada takip etmek için tıklayın.

Bir Yorum Yaz

error: Korumalı İçerik