Duygusal dengesizlik, güçlü duygular ve hislerin aniden ve hızlı bir şekilde meydana geldiği, genellikle abartılı ruh hali değişikliklerini ifade etmek için kullanılır. Öngörülemeyen tepkilere ve aşırı duygulara atıfta bulunan bu terim birçok duyguyu kapsamaktadır. Hiçbir sebebe bağlı olmadan, çok mutlu, çok enerjik ya da çok mutsuz, karamsar ve depresif hissedebilir kişiler. Kontrol edilemeyen ağlama krizleri, abartılı gülmeler, öfke patlamaları veya aşırı sinirlilik gibi birçok örnek sayılabilir. Kişilerin çeşitli duyguları bir arada yaşaması normaldir. Ancak bu duyguları düzenlemekte zorluk çekiyorsa burada bir duygusal dengesizlik olabilir.

Kişi duygusal dengesizlik yaşıyorsa, içinde bulunduğu ortam ve durumla orantısız davranışlar gösterebilir. Örneğin; mutlu olmasına rağmen durup dururken ağlayabilir ve bu durum birdenbire öncesinde bir uyarı vermeden gerçekleşebilir.

Duygusal dengesizlik yaşayan kişiler, düşüncelerinin tüm kontrolünü ve duygularının sorumluluğunu yönetme yeteneğini kaybetmiş gibi hissederler. Duygusal inişler ve çıkışlar kişi için çok zorlayıcı olabilir. Başkaları ile iletişim kurmakta zorlandıkları için genellikle kendilerini dünyadan izole edilmiş hissederler.

Duygusal Dengesizlik
Duygusal Dengesizlik

Duygusal Dengesizlik Bir Akıl Sağlığı Bozukluğu Mudur?

Duygusal dengesizlik kendi başına bir akıl sağlığı hastalığı değildir. Bipolar bozukluk, boderline kişilik bozukluğu, anksiyete bozuklukları veya başka akıl sağlığı bozukluklarının bir semptomu veya özelliği olabilir. Duygusal dengesizlik bazen de travma sonrası stres bozukluğu, depresyon, dikkat eksikliği veya hiperaktivite gibi diğer sağlık sorunlarının bir parçası olabilir.

Borderline hastalığı yani sınırda kişilik bozukluğu, duygusal dengesizlikle ilgili en yaygın akıl sağlığı hastalığıdır. Borderline, duygularını kontrol etmede ve dengelemekte zorlanma, dürtüsel davranışlar, çok yoğun duygusal tepkiler ile karakterize edilir.

Bipolar bozukluk, duygusal dengesizliğe sebep olabilecek hastalıklardan biridir. Bu hastalar, yüksek enerji ve coşkulu ruh hali ile karakterize edilen manik dönem ve ardından gelen depresyon ve düşük ruh hali dönemlerini yaşarlar. İki dönem birbirinden çok farklı olup, duygusal dengesizlik ciddi anlamda görülmektedir.

Aşırı endişe, korku, panik bozukluk da duygusal dengesizliğe sebep olabilir.

Hangi sebepten olursa olsun eğer duygusal dengesizlik yaşanıyorsa, altta yatan ve tedavi gerektiren sorun veya sorunların bulunması ve çözümlenmesi için profesyonel yardım alınması çok önemlidir. Uzman bir kişi, duygusal dengesizliğe sebep olan nedenlerin bulunması ve kişiyi iyileştirmeye yardımcı olacak doğru tedavinin planlanmasını sağlayacaktır.

Duygusal Dengesizliğin Sebepleri Nelerdir?

Duygusal dengesizliğin birçok nedeni olabilir. Yetiştirilme tarzı, geçmiş yaşam deneyimleri, genetik veya zihinsel sağlık sorunları ve çok daha fazlası duygusal dengesizliğin sebebi olabilir.

Geçmiş Deneyimler ve Çevresel Faktörler: Çocukluk döneminde yaşanan istismar ve zorbalığa maruz kalmak ve geçmiş travma deneyimleri kişilerde duygularını yönetme zorluklarına neden olabilir. Tüm olumsuz deneyimler yetişkinlik döneminde kişilerin duygularını yönetmesinde zorluklar yaratabilir. Ayrıca yaşanan sağlık sorunları, ailevi sıkıntılar, finansal zorluklar, yoğun ilişki sorunları, işle ilgili yaşanan stres gibi durumlar özellikle geçmiş travmatik deneyimleri olanlar ve çevresel faktörlerden fazlaca etkilenen bireylerde duygusal dengesizliğin oluşmasında etkili olabilir.

Genetik: Bazı akıl hastalıkları, bipolar bozukluk ve borderline kişilik bozukluğu gibi duygusal dengesizliği içinde barındırır.

duygusal dengesizlik1

Ruh Sağlığı: Akıl sağlığı, kişilerin düşünme, hissetme ve davranış şekillerini etkileyerek duygusal dengesizlik yaşamasına sebep olabilir. Örneğin, anksiyete bozukluğu, aşırı korku ve endişeleri tetikleyerek duygusal dengesizliğe etken olur. Depresyon, yoğun üzüntü, mutsuzluk, umutsuzluk ve değersizlik duygularına neden olabilir. Bunların hepsi kişilerde dengesiz duygusal tepkileri ve davranışlarını tetikler.

Hormonal Dengesizlikler: Özellikle kadınlarda hamilelik ve menopoz gibi belirli dönemler duyguların düzenlenmesinin zorlaşmasına ve sinirliliğe sebep olabilir. Ergenlikte de benzer şekilde hormonların değişmesine bağlı olarak aşırı tepkiler, duyguların kontrol edilememesi gibi durumlar yaşanabilir. Hormonal dengesizliklere bazen de sağlık sorunları ve bu sorunların tedavisi için kullanılan ilaçlar sebebiyet verebilir.

Madde Bağımlılığı: Uyuşturucu ve alkol kullanımı kişilerin beyin kimyasını değiştirip, duygu, davranış ve ruh halinde değişiklikler yaratır. Madde bağımlılığı aynı zamanda birçok akıl sağlığı hastalığının gelişmesine sebep olur. Ayrıca iş ve aile ilişkilerinde sorunlara ve yine finansal zorluklara ve kişilerin yasadışı eylemler gerçekleştirmesine sebep olabilir. Madde bağımlığına paralel olarak gelişen yoksunluk belirtileri, kaygı durumları ve sinirlilik de duygusal dengesizliğe sebep oluşturabilir.

Tüm bu sebepler ve çok daha fazlası kontrol edilemeyen duygusal dengesizliğin nedenlerindendir. Bu sebeplerin oluşturduğu sonuçlar, kişilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyerek, sağlıklı ilişkiler kurmalarına engel olur.

Duygusal Dengesizliğin Sonuçları

Duygusal dengesizlik, önceden öngörülemeyen ruh hali değişikliklerine bağlı olarak kişinin duygularını yönetmesini zorlaştırır. Bu sürekli değişen ruh halleri ikili ilişkilerde sorunlara yol açabilir. Kişinin duygularında yaşadığı yoğun dalgalanma halleri karşısındaki kişi tarafından baş edilmesi zor bir durum oluşturabilir. Bu ilişkilerde, çatışma, tartışma ve iletişimde bozulmalara mahal verebilir.

Yaşanan duygusal dengesizlikler, kişilerin doğru karar vermesine engel olabilir. Riskli ve kendisini zora sokacak anlık kararlar alabilir ve uygulayabilirler.

Duygusal dengesizlikler kişilerin okul ve iş hayatına olumsuz etki edebilir. Hem yanlış kararlar almaya hem de azalan iş ve okul performansı yaratabilir.

Bireyler, bu duygu durum değişkenliği ile başa çıkabilmek için zararlı alışkanlıklar edinebilirler. Madde bağımlılığı riskini arttırabilir. Ayrıca duygusal dengesizlik, mide ve bağırsak sorunlarına, yüksek tansiyona, baş ağrısına ve düşük bağışıklık sistemine yol açabilir.

Duygusal Dengesizlik İçin Tedavi Yolları

Duygusal dengesizlik için önerilen en yaygın tedavi yöntemi psikoterapidir. Buna ek olarak, bir uzman tarafından programlanan ilaç tedavisi de etkili bir tedavi şekli olabilir. Tedavi yöntemleri arasında Thetahealing seanları ve eğitimleri, meditasyonlar, egzersizler, gevşeme teknikleri de iyileşme sürecindeki kişilerin duygularını dengelemesine ve genel ruh hallerinin iyileşmesine yardımcı olacaktır.

Ülkemizde ThetaHealing Seminerleri konusunda ilk akla gelen isim olan Reyhan İldaş, düzenli olarak online ve yüz yüze seminerler düzenlemektedir.

Reyhan İldaş ICF Koç ve Eğitmendir. Temel ve Yaşam Koçluğu eğitimleri yanısıra Theta Healing Eğitimlerini de Master düzeyde vermekte olup halen Göktürk Merkezli Olan İstanbul ofisinde Online ve Yüz Yüze eğitimler vermektedir.

24 modül uygulayıcılık ve 17 adet eğitmenlik setifikasına sahip olup tekniğin en üst sertifikasyonu olan Science&Master Eğitmenidir. Aynı zamanda ICF PCC Eğitmen ve Koç olarak da ICF Koçluk eğitimlerini İstanbul Göktürk’te bulunan ofisinde hizmet vermektedir.

Tüm Dünya ile bağlantı halinde olduğumuz bu günlerde danışmanlıklar ve seminerler Zoom Uygulama programı üzerinden olmaktadır.

Sosyal medyada takip etmek için tıklayın.

Bir Yorum Yaz

error: Korumalı İçerik