Ertelemek, kararları veya eylemleri anlamsız yere geciktirmedir. Geçerli bir neden olmaksızın, taahhüt edilen görevi veya hedefi ertelemeye veya tamamlamamaya karar verip bunun yerine çok daha önemsiz işleri yapma eylemidir.

Bazı işleri ertelemek, ancak önemli bir durumsa ertelemeye dönüşür. Ders çalışmayı ya da yapılması gereken zor bir işi yapmayı ertelersek buna bizler erteleme diyebiliriz. Bir sorunu çözmemiz veya bir işi yapmamız gerektiğini biliyor ancak bunu bir veya birkaç kez erteliyor ve bunun yerine bize keyif veren durumlarla uğraşıyorsak bu bir ertelemedir.

Erteleme, hepimizin hayatın bir noktasında karşılaştığı bir zorluktur. Çoğumuz zaman zaman işlerimizi ertelemeye başvururuz bu çok normaldir. Bizim için önemli olan konulardan kaçınmak ve ertelemekle mücadele etmeye çalışıyoruz. Bu durum pek çok nedenden dolayı meydana gelebilir. Ancak asıl sebep, beynimizin acı, ıstırap ve rahatsızlık hissinden kaçarak, kendine zevk duyacağı şeyler araması ve buna programlanmış olmasıdır. Yapılması gereken şeyleri algılama şekli, bunlar hakkındaki endişe, hayal kırıklığı ve güvensizlik gibi rahatsız edici duygulara ve hislere sebep olur. Kişiler, kendilerini bu rahatsız edici duygu ve hislerden korumak için yapılması gereken görevlerden kaçınarak ertelerler.

Daha üretken olmamız gerektiği zamanlarda, ertelemeyi seçmeyip devam ettiğimizde tatmin edici başarılar bizi bekliyor olacaktır. Erteleme öğrenilmiş bir davranıştır ve değiştirilebilir. Ancak her zaman da ertelemek kötü olmayabilir.

Ertelemek
Ertelemek

Ertelemeyi Durdurmak İçin Neler Yapabiliriz?

Erteleme bir alışkanlıktır. Derinlemesine kökleşmiş bir davranış modelidir. Bu demek oluyor ki hemen bunu değiştiremeyeceğiz. Geçmişte erteledikleriniz için kendinizi affedin. Kaçmaya değil yapmaya odaklanın. Yaptıklarınız için kendinizi ödüllendirin.

Neleri ertelediğinizin farkında olun. Farkındalığı artırtmak bir sorunu çözmek için ilk adımdır. Bir diğer öncelikli adımda neden ertelediğinizin farkında olmaktır.

Yapmanız gereken görevler için bir planlama yapın. Önem ve öncelik sırasına göre listeleyin. Bu görevlere başlama ve bitirme tarihleri koyun.

Küçük görevlerden, büyük görevlere doğru sıralama ile işlerini yapmaya başlayın. Adım adım ilerlediğinizde farkında olmadan işlerinizi bitirmiş olursunuz.

Dikkatinizi dağıtan unsurlarla başa çıkın. Çevrenizdeki ilginizi dağıtan şeylerden uzak durmaya çalışın.

Yapılması gerekenlerin sonu gelmez. Kendinize karşı nazik olun. Elinizden gelenin en iyisi yapmaya çalışın ve yaptıklarınızla ve başarılarınızla gurur duyun.

‘’Senden Başla’’ kitabımda Kırmızı Koltuk hikayemde, kendi erteleme hikayemi ve sonunda bu hareketsizlikten nasıl çıktığımı anlattım. Benim için zorlu bir deneyimdi. Hayatı ertelediğimi biliyor ve eylemsizliğimin farkındaydım. Ancak bu erteleme duygusundan nasıl çıkacağımı bilmiyordum. Zamanla kendimde çalışarak ve öğrenerek bu duygudan nasıl çıkacağımı bizzat yaşayarak deneyimledim. Bundan dolayı bir şeyi yapabilmenin en önemli koşulu eylem adımı atabilmektir.

ertelemek1

Erteleme İçin Olumlamalar

Olumlamaları uygulamak, hedeflerinizi ve hayallerinizi gerçekleştirmenize yardımcı olabilecek olumlu bir geri bildirim döngüsü yaratabilir. Bir nevi, çekim yasası ile bağlantılı olan olumlamalar, neyi düşünür ve söylerseniz onu hayatınıza çekeceğiniz ile ilişkilidir. Bir erteleyici olarak, kendinize söylediğiniz olumsuz ifadeler, karar verme süreçlerini ve eylemlerini her gün olumsuz yönde etkileyen sınırlayıcı inançlar yaratabilir. Bu sınırlayıcı inançlar, hayatınızdaki potansiyel başarıyı ve mutluluğu büyük ölçüde etkileyebilir. Tüm bu size hizmet etmeyen olumsuz düşünceler ile başa çıkmak ve karşı koymak için beyninizi farklı bir zihniyete sahip olacak şekilde yeniden eğitmek için çalışabilirsiniz.

Olumlamalar, sizin içinizdeki gerçek potansiyelinizi fark etmenizi engelleyen ve sınırlayan inançları azaltmanıza katkı sağlayan güçlü ve etkili ifadelerdir. Hayatta kolaylıkla yol alabilmeniz için eylemlerinizin kontrolünü geri almanız için size güç verebilirler. Ne kadar güçlü, yetenekli ve istediğinizde her şeyi yapabileceğinizi hatırlatan harika hatırlatıcılardır.

Her gün, düzenli olarak kendinize ertelememek için söyleyebileceğiniz olumlamalar;

İşimi tamamlamak için motive oluyorum.

Ertelemenin üstesinden gelmek benim için kolaydır.

Bugün harekete geçerek, geleceğimi şekillendiriyorum.

Mükemmel olmaya çabalamıyorum ve kusurlu olan yönlerimle kendimi kabulleniyor ve seviyorum.

Yapacağım işlerde kendime güveniyorum. Görevlerimin üstesinden başarıyla kalkarım.

İnandığım her şeyi başarabilecek yetenek ve azim var bende.

Odaklandığımda işlerimi kolaylıkla tamamlarım.

İşlerimi tamamlayacak enerji ve sorunları çözebilen kabiliyetim var.

Projelerime zamanında başlayıp bitirebilirim.

Zor işleri zahmetsizce tamamlarım.

Olması gereken zamanda harekete geçmek benim için kolaydır.

Hayatımın kontrolü benim elimde.

Hata yaptığımda pes etmem, hatalarımdan derslerimi alır ve yoluma devam ederim.

Başarısız olabilirim ama bu beni durduramaz. Denemeye devam ederim.

Her yaptığım eylemin farkındalığına varıyorum.

Hayalimdeki hayatı yaratmak için her gün kararlılıkla adım atıyorum.

Zamanla her şeyin yoluna gireceğini biliyorum.

Sonunda her şeyin benim lehine sonuçlanacağımı biliyorum ve buna inanarak hareket ediyorum.

Bugün görevlerimi tamamlamak için ilk adımı atıyor ve kendimi özgürleştiriyorum.

Ülkemizde ThetaHealing Seminerleri konusunda ilk akla gelen isim olan Reyhan İldaş, düzenli olarak online ve yüz yüze seminerler düzenlemektedir.

Reyhan İldaş ICF Koç ve Eğitmendir. Temel ve Yaşam Koçluğu eğitimleri yanısıra Theta Healing Eğitimlerini de Master düzeyde vermekte olup halen Göktürk Merkezli Olan İstanbul ofisinde Online ve Yüz Yüze eğitimler vermektedir.

24 modül uygulayıcılık ve 17 adet eğitmenlik setifikasına sahip olup tekniğin en üst sertifikasyonu olan Science&Master Eğitmenidir. Aynı zamanda ICF PCC Eğitmen ve Koç olarak da ICF Koçluk eğitimlerini İstanbul Göktürk’te bulunan ofisinde hizmet vermektedir.

Tüm Dünya ile bağlantı halinde olduğumuz bu günlerde danışmanlıklar ve seminerler Zoom Uygulama programı üzerinden olmaktadır.

Sosyal medyada takip etmek için tıklayın.

Bir Yorum Yaz

error: Korumalı İçerik