İşkolik Nedir?

İşkolik, istese de istemese de çalışmak için karşı konulmaz bir dürtü hisseden kişidir. İşkolik olmak, işinizi çok sevmekle veya fazla çalışmakla aynı şey değildir. Bu bir bağımlılıktır. Daha bilimsel olarak açıklamak gerekirse, işkoliklik zorlayıcı bir şekilde çalışmak ve bu durumu aşırı derecede yapma ihtiyacı olarak tanımlanmaktadır. İşkolikler çalışmaktan kaçınmakta güçlük çeken kişidir.

Fazla çalışmak çoğu zaman dış bir kaynaktan gelmektedir. Örneğin, patronunuz fazla mesai yapmanızı talep edebilir ve bu durum üzerinizde baskı oluşturuyor olabilir veya siz zor bir projeyi kısa bir süre içinde tamamlamaya çalışıyor olabilirsiniz. Bu anlamda fazla çalışmak bazen işkoliklikle karışabilir. Ancak işkoliklik sağlıklı çalışma ortamlarında da ortaya çıkabilir. İşkolik olmak çalışma ortamınızla değil daha çok kişisel çalışma alışkanlıklarınızla ilgilidir.

İşkolik Olduğunuzun Belirtileri?

Tam zamanlı bir iş haftada ortalama 40 saat sürmektedir. Çalışma saatleriniz bundan çok daha fazlaysa ve daha fazla çalışabilmek için sosyal çevreniz, aileniz, partneriniz ile zaman ayırmaktan kaçınıyorsanız ve etkinliklere katılmaya hayır diyorsanız orada bir sorun olabilir.

İşkolik
İşkolik

Eve İş Getirmek: ‘’Evde birkaç işi bitireyim’’ diye sürekli eve iş getiriyor ve akşam yemeğinden sonra çalışmaya başlıyor ve bütün gece uyuyana kadar devam ediyorsanız işkolik olma ihtimaliniz çok fazla. Ayrıca iş dışında olduğunuz saatlerde sürekli e-postalara bakmak ve iş mesajlarını devamlı kontrol etmeyi alışkanlık haline getirmekte işkolikliğin belirtileridir. Kariyeriniz boyunca gerçekten acil bitirilmesi gereken işleriniz olabilir ve bunlar için evde de çalışabilirsiniz ancak bu alışkanlık haline geliyorsa bu işkolikliktir.

Kendinizden Kaçmak İçin Çok Çalışmak: Geç saatlere kadar çalışarak kaygı, üzüntü, yalnızlık, depresyon ve diğer stresli durumlardan uzak kalmak ve onlarla yüzleşmemek için uzun saatler ofiste kalıyorsanız veya olması gerektiğinden çok çalışıyorsanız işkoliksiniz. Ancak kaçmaya çalıştığınız her şey sizinle birlikte gelmeye devam edecektir. Bu durum sürdürülebilir değildir, çözüme muhtaçtır.

Mola Vermeyi Unutuyorsanız: Öğle tatili vermeyi veya kısa bir kahve, çay molası vermeyi unutuyorsanız ve herkes kendini şarj etmek için yemeğe çıkarken siz kendinizi masanızda yemek yerken buluyorsanız işkoliksinizdir. Hatta yıllık izinlerinize genelde çıkmıyor ve hasta olduğunuzda bile evde durma fikriyle mücadele ediyor olabilirsiniz.

Çalışmadığınız Zaman Strese Giriyorsanız: Mola verseniz bile işi düşünmeden duramıyor olabilirsiniz. Bu düşünceler sizi strese sokuyorsa ve sizi rahatlatacak tek şey çalışmak gibi geliyorsa da işkoliksinizdir. Bu bir bağımlılık gibi hayatınızı ele geçirmiş olabilir. Çalışmadığınız zamanlarda kendinizi stresli ve gergin hissediyor olabilirsiniz. Ancak kendinizi şarj etmez ve dinlenmeye zaman ayırmazsanız sandığınızın aksine iş kaliteniz düşecek ve üretkenliğiniz azalacaktır.

Çalışma Programınız İlişki ve Sağlık Sorunlarına Yol Açıyorsa: Eşiniz, aileniz ve arkadaşlarınız sizi onlarla çok az vakit geçirmekle suçluyorsa ve işinizin onlardan daha önemli olduğunu söylüyorsa ve yine ilişkileriniz kopma noktasına geldiyse işkolik belirtilerini taşıyor olabilirsiniz. Ayrıca çok çalışma sizde baş ağrısı, yorgunluk, unutkanlık, kas gerginliği ve çok daha fazla sağlık sorunlarına sebep oluyorsa çalışma şeklinizi gözden geçirmelisiniz.

İşkolik Olmayı Durdurmak İçin İpuçları

İşkolik olup olmadığınızı belirlemek atacağınız ilk adım olmalıdır. Eğer kendinize karşı yeterince objektif olamıyorsanız çevrenizden yardım da isteyebilirsiniz. Ailenize, partnerinize veya arkadaşlarınıza dışardan bakıldığında sizin çok çalışıp çalışmadığınızı sorun. Onlara kendinizle ilgili değişiklikler yapmak istediğinizi bildirin ve destek isteyin.

iskolik1

İş hayatının ve çok çalışmanın size gelir getirmesinden başka hayatınızda başka hangi amaçlara hizmet ettiğini belirlemeye çalışın. Örneğin, mükemmeliyetçilik, özgüven, statünüzü yükseltme, sorunlardan kaçınma veya tatmin duygusunu giderme gibi çeşitli konularla veya başka bir konu ile bağlantılı olup olmadığının farkına varın. Bunu tespit etmek çok çalışmanızın ve işkolik olmanızın kökte yatan nedeni olabilir. Bu durumu belirlemek ve iyileştirmek diğer bağlantılı sorunlarında şifalanmasında kökten etkili olacaktır.

Haftada veya günde kaç saat çalışacağınıza, hafta sonları ne kadar çalışacağınıza ve kendinize ne kadar zaman ayıracağınızı belirleyin. İşle ilgili kendinize sınırlamalar koyun ve bunlara uymaya çalışın. Ayrıca iş sonrası için sosyalleşmenizi destekleyen planlar yapın. Bu planlar iş sonrası için sağlıklı sınırlar belirlenmesine yardımcı olacaktır.

Bu durumla başa çıkamıyorsanız profesyonel yardım almaktan çekinmeyin. Uzman bir kişi ile görüşmek, işle ve çalışma şekliniz ile yeni kararlar almanıza ve hayatınıza bir denge gelmesine ve bunun yanı sıra bu sorunun nereden geldiğinin kaynağına inilerek çözümlenmesine yardımcı olacaktır.

Aşırı çalışmanın sonucu olan bedensel ve zihinsel yorgunluklar ve kaygı duygusunu azaltmak için egzersiz, nefes terapisi, thetahealing meditasyonları ile çok daha iyi hissedebilir ve kendinizi rahatlatabilirsiniz. Dinlenmenin, kendine zaman ayırmanın, iş dışında sevdiğiniz farklı şeyleri yapmanın daha verimli, mutlu, başarılı ve sağlıklı bir hayat için gerekli olduğunu unutmayın.

Reyhan İldaş

Ülkemizde ThetaHealing Seminerleri konusunda ilk akla gelen isim olan Reyhan İldaş, düzenli olarak online ve yüz yüze seminerler düzenlemektedir.

reyhan ildas

Reyhan İldaş ICF Koç ve Eğitmendir. Temel ve Yaşam Koçluğu eğitimleri yanısıra Theta Healing Eğitimlerini de Master düzeyde vermekte olup halen Göktürk Merkezli Olan İstanbul ofisinde Online ve Yüz Yüze eğitimler vermektedir.

24 modül uygulayıcılık ve 17 adet eğitmenlik setifikasına sahip olup tekniğin en üst sertifikasyonu olan Science&Master Eğitmenidir. Aynı zamanda ICF PCC Eğitmen ve Koç olarak da ICF Koçluk eğitimlerini İstanbul Göktürk’te bulunan ofisinde hizmet vermektedir.

Tüm Dünya ile bağlantı halinde olduğumuz bu günlerde danışmanlıklar ve seminerler Zoom Uygulama programı üzerinden olmaktadır. Seminerlerimiz için daha detaylı bilgiye aşağıdan ulaşabilirsiniz

Bizi sosyal medya hesaplarımızdan da takip edebilir ve youtube kanalımıza abone olabilirsiniz.

Bir Yorum Yaz

error: Korumalı İçerik