Yeni yıla girerken her birimiz yapmak istediklerimiz ve tekrarlamak istemediğimiz birçok karar alırız. Benim bu yıl için aldığım kararlarımdan biri de duygusal açıdan kırılgan olmayı geride bırakmak. Aslında çokta önemli olmayan küçük şeylerin beni rahatsız etmesine izin vermeden, soğukkanlılığımı koruyarak kendi hakkımı savunan, kendine daha çok güvenen, hayatım hakkında iyi düşünmek için pozitif enerjimi olabildiğimi en üst seviye de tutmaya kararlıyım.

‘’Yaptığım meslek düşünülürse zaten bunu başarmış olması gerekmez mi?” diye düşünmüş olabilirsiniz. Kişisel hayatımda herkes gibi benim de zayıf noktalarım var. Duygusal olarak kırılganlık herkesin en azından deneyimlediği bir şey olsa da, benim en daha hassas olduğum bir konu.

Kırılganlık her zaman çok da kötü değildir çünkü daha empatik ve şefkatli olabilirsiniz bu sayede. Bu durum çoğu zaman çevremiz tarafından olumlu bir şekilde desteklenir. Ancak elbette kendinizi kırılgan olmanın olumsuz etkileri de vardır.

Kırılganlıklarınız fazla ise mağdur zihniyetini benimseme riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Çevreniz size ihtiyatlı bir şekilde yaklaşır veya sizi zorlu konulardan uzak tutmaya çalışır ve konuların dışında bırakarak topluca sizden kaçınırlar. Bu kırılgan yapı toplum tarafından dışlanmanıza bile sebep olabilir. Başkaları tarafından kırılgan görülmek, diğer insanlardan farklı olduğunuza inanmanıza sebep olabilir. 

Kırılganlıklarımızla Nasıl Baş Edeceğiz?

Duygusal kırılganlıktan daha önemlisi bu algının davranışlarınıza olan yansımasıdır. Herkesin bir nebze de olsa duygusal kırılganlık taşıdığını akılda tutarak, bu kırgınlıklardan öğreneceğimiz kazanımların üzerinde durmalıyız. Buradaki amacımız bu duyguları deneyimlemekten kaçınmak olmamalıdır. Amacımızın bu duygunun etkilerini en aza indirgemek olduğunu unutmayın. Ne hissettiğinizin ve nasıl hissettiğinizin farkında olmak, kendinizi tanımak için bulunmaz bir fırsattır.

Kırılganlık
Kırılganlık

Aşağıda belirttiğim uygulamalarla hem sosyal davranışlarınızı değiştirmeyi hem de düşüncelerinizi yeniden şekillendirmeyi içeren becerileri uygulayarak hayatınızda yeni kazançlar elde edebilirsiniz. 

Duygusal kırılganlığınızı göz ardı etmeyin. Kırılgan hissetmek, her zaman kırılmış olduğunuz anlamına gelmez. Kendinizi kötü hissettiğinizde bir şeyleri düzeltmeye çalışmanıza gerek yok. Duygularınıza sahip çıkın, onları yok saymak bir fayda sağlamaz.  Başkalarının da kendi duygularına sahip olmasına izin verin. Kırılmış ruhunuzu düzeltmenin başkalarının sorumluluğunda olmadığını ve diğer insanların duygularını tamir etmenin sizin sorumluluğunuz olmadığını kabul edin.

Ruh hallerini davranışlardan ayırın. Duygularınızı davranışlarınızdan ayrı görmeyi seçebileceğinizi kabul edin. Daha sonra nasıl davranmak ve başkaları tarafından nasıl görülmek istediğinizi, başka bir deyişle geriye dönüp baktığınızda ne tür davranışlarla gurur duyacağınızı düşünün.

İnsanların sizden talep ettiği şeyler için içten içe kızıyor ve kırılıyor olabilirsiniz. Çok yoğun ve meşgul olabilirsiniz. Karşınızdaki kişilere ihtiyaçlarınızı uygun bir dille ifade etmeyi deneyebilirsiniz. Kendiniz doğru şekilde ifade etmek, sonrasında olabilecek yanlış anlamaların önüne geçmek için doğru bir yol olacaktır. 

Duygusal açıdan hassas hissettiğiniz dönemlerde bu hassasiyetinizin sizi günlük rutinlerinizden alıkoymasına veya hedeflerinize doğru giden yoldan alıkoymasına izin vermeyin. Aynı zamanda, dayanıklı ve çoğu zaman başarılı insanların, kendilerini korumak adına gösterdikleri çabayı azaltmaları gereken zamanların olduğunu da kabul edin.

Rutin olarak yaptığınız ama sizi kırdığını düşündüğünüz şeyleri daha düşünerek, amacına uygun şekilde yapmaya başlayabilirsiniz. Ayrıca sizi üzen kıran ve duygusal olarak yıpratan insanlarla aranıza mesafe koymanızda bu olumsuz duygulardan kendinizi korumanıza yardımcı olacaktır.  

kirilganlik nedir

Hatalarınızdan pişman olmak yerine onları kucaklayın. Kırılganlıklarınızın sebebi olan hatalarınız sizi daha olgun bir insan yapmakla kalmaz aynı zamanda ileriki hayatınız için de tecrübeler sunar. Geçmişinizi ve hatalarınızı kabullenmek kendinizi güçlendirmek ve bundan sonrasında çok daha emin adımlar atmanın en iyi yollarından biridir.

İnsanları memnun etmeye çalışmaktan vazgeçin. Herkesi memnun edemezsiniz. Öncelik sıralamasında kendinizi başa alın. Bu bir bencillik değil, kendine şefkat göstermektir. Bu demek değil ki insanlara yardım etmeyi veya daha az sevgi dolu olun, bu istemediğiniz durumların ve ortamların içinde olma zorunluluğunuz olmadığını anlamaktır. Ayrıca istemediğiniz olaylara karşı ‘’hayır’’ diyebilme becerisi elde etmektir.

Herkesin hataları, kusurları, utanç verici hikayeleri veya unutmak istediği bir geçmişi olabilir. Tüm bunlar sizi siz yapan öğreticilerdir. Hepsini kabullenip, her birinin birer öğretici olduğunun idrakına varmak, hayatta sevgiyle yol almanızı sağlayacaktır. Siz özenli ve sevgi dolu davranılmayı hak ediyorsunuz. Bunu kendinize sık sık hatırlatın.

Sevgi ve ışıkla…

Reyhan İldaş
Reyhan İldaş

Ülkemizde ThetaHealing Seminerleri konusunda ilk akla gelen isim olan Reyhan İldaş, düzenli olarak online ve yüz yüze seminerler düzenlemektedir.

Reyhan İldaş ICF Koç ve Eğitmendir. Temel ve Yaşam Koçluğu eğitimleri yanısıra Theta Healing Eğitimlerini de Master düzeyde vermekte olup halen Göktürk Merkezli Olan İstanbul ofisinde Online ve Yüz Yüze eğitimler vermektedir.

24 modül uygulayıcılık ve 17 adet eğitmenlik setifikasına sahip olup tekniğin en üst sertifikasyonu olan Science&Master Eğitmenidir. Aynı zamanda ICF PCC Eğitmen ve Koç olarak da ICF Koçluk eğitimlerini İstanbul Göktürk’te bulunan ofisinde hizmet vermektedir.

Tüm Dünya ile bağlantı halinde olduğumuz bu günlerde danışmanlıklar ve seminerler Zoom Uygulama programı üzerinden olmaktadır. Seminerlerimiz için daha detaylı bilgiye aşağıdan ulaşabilirsiniz

Bizi sosyal medya hesaplarımızdan da takip edebilir ve youtube kanalımıza abone olabilirsiniz.

Bir Yorum Yaz

error: Korumalı İçerik