Meditasyon, Latince meditatio kelimesinden türeyerek aynı zamanda derin düşünme anlamına gelmektedir. Kendimizin iç huzurunun, sükunetinin ve değişik bilinç hallerinin elde edilmesini ve öz varlığına ulaşılmasını sağlayan ve aynı zamanda zihnimizi denetleme teknikleri ve deneyimleri olarak da  tanımlanmaktadır. Meditasyon, bir inanç türü veya sadece dinsel bir ritüel olarak değil, beden, zihin ve ruhu şifalandırma yöntemi olarak kabul edilir.

Meditasyon Ne Demek?

Meditasyon; Taoizm, budizm, Katolik ve müslümanlık gibi farklı dinsel inançlara sahip olan birçok kültürde de yer almakta ve bundan dolayı da standart bir tekniği bulunmamaktadır. Meditasyon yaparken genellikle sessiz, sakin bir ortam oluşturulmalı; Bilincin bulanık durumda olarak yapıldığı düşünülse de bilicin hareketli aynı zamanda tamamen açık durumdayken yapılan meditasyon çeşitleri de bulunmaktadır. Meditasyonda amaç nedir derseniz; Kendi özünüzün varlığı hissetmek yoğun çalışan zihninize odaklanmak ve zihninizi anlamak, bunu sonucunda da içsel huzura ve dinginliğe kavuşmaktır diyebiliriz.

Kısaca meditasyon, günlük yaşamda yoğun olarak çalışan zihnimizi ve bedenimizi dinlendirmek üzere yapmış olduğumuz ritüeldir.  Meditasyonu her yaptığımızda dinlenen zihnimiz, bizim için tekrar günlük yaşamda daha dingin olarak bize destek olur.

Meditasyona Ne Zaman İhtiyaç Duyarız?

İş hayatınızda, okul hayatınızda ya da özel hayatınızdaki artan sorumluluklar sizde gelecek kaygısı veya geçim kaygısı gibi problemlere ve bununla da birlikte vücudunuzun yorgunluğuna aynı zamanda da yoğun strese neden olabililmektedir. Günümüzde, geçmişe nazaran bir çok insanın daha çok stres yaşadığını ve buna bağlı olarak da bazı hastalıklarının daha çok arttığını da gözlemliyoruz. Fibromiyalji, hassas bağırsak sendromu gibi altında fiziksel bir nedeni olmayan hastalıkların büyük bir kısmının stres kaynaklı ortaya çıktığı gözlenmiştir.

Hal böyleyken insanların, yaşadıkları yoğun stresi azaltmak için hem medikal destek almaları bununla birlikte yoga ve  yönlendirmeli meditasyon gibi yöntemlere başvurmaları önerilmektedir. Tabanı yüzyıllar öncesine dayanan meditasyon, özellikle son zamanlarda stresi azaltmak için sıkça başvurulan bir yöntem olarak kullanıldığı gibi yaşamın içerisinde bir çok yönden de yararları görülmektedir.

Meditasyon
Meditasyon

Meditasyona Nasıl Hazırlık Yapılmalıdır?

Öncelikle meditasyona başlamadan önce dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Saymak gerikir ise;
Kendinize huzurlu ve sakin bir ortam yaratabilirsiniz: 
Bazı durumlarda, meditasyona yeni başlayan kişilerde odaklanmayla ilgili sorunlar olabilmektedir.  Bunun için odada bulunan telefon, tablet gibi cihazların titreşim ve sesini kapatarak işe başlanmalıdır. Sakin melodilerden oluşan bir müzik ya da su sesi sizin daha çok odaklanmanıza yardımcı olacaktır. İlk zamanlarda, kulak tıkacı kullanarak tamamen sessiz bir ortam yaratmak yerine, dış dünyadan gelen sesleri duyarak, ama ve zaman içinde sizi rahatsız eden seslerin artık zihninizden gitmesine  izin vermeyi öğrenmek  daha yararlı olmaktadır.

Rahat kıyafetler giyebilirsiniz:

Ortamın hava durumuna göre giyinerek, böylelikle üşümenin ya da  terlemenin sizin meditasyonuzu yaparken  dikkatinizi dağıtmasının önüne geçilmiş olunur. Ayrıca  teninizi kaşındıran ve sizi rahatsız eden kıyafetler de dikkatinizi dağıtıp odaklanmanızı zorlaştırabilir. Eğer kıyafet değiştiremeyeceğiniz bir ortamdaysanız sadece ayakkabılarınızı çıkararak odaklanmaya çalışabilirsiniz.

Meditasyon süresi nasıl belirlenmelidir:

Genelde meditasyon için ilk zamanlar günde iki kere yirmi dakikalık süreler önerilmekte fakat bu tamamen sizin ihtiyacınıza göre değişebilmektedir.  Yeni başlayanlar için yirmi dakika meditasyon yapmak zorlayabilir bundan dolayı ilk başta 5 dakika ile başlayıp zamanla daha sonra süre artırılabilir. Sürenin dolduğunu anlamak için sürekli saati kontrol etmek dikkat dağıtıcı olacağından hafif sesli bir alarm kurulmalıdır.

Rahat bir pozisyon bulmak:

Meditasyon, esnasında pasif bir oturuş sergileyeceğiniz için sizin rahat oturarak zihninizin de rahat olması sağlanmalıdır. Bedeniniz rahat olduğunda zihninizde rahat olacaktır. İsterseniz ayaklarınızı uzatabilir ya da sırtınızı bir yere dayayarak bağdaş kurup oturabilirsiniz.

Başlangıçta gözleri kapalı tutmak:

Gözleri kapattığınızda dış dünyadan gelen algıları bırakmış olursunuz. Bu yüzden gözlerinizin kapalı olması sizin zihninizin de kapanmasını bir şekilde sağlayacaktır.  

meditasyon1

Meditasyon Nasıl Yapılır?

Zihin boşaltılarak: İlk zamanlar herhangi bir noktaya ya da objeye odaklanarak zihninizi boşaltabilirsiniz. Deneyim kazandıkça zihninizi boşaltmak çok daha kolay olacaktır.

Nefes takip edilerek

Sizler için nefes meditasyonu güzel bir başlangıç olabilir. Burada sadece sizin yapmanız gereken nefesinizi yönetmeye çalışmadan akışta nefesinizi alıp vererek farkında olmaktır. Bunu yaparken göbek deliğinizin üzerinde bir nokta belirleyebilirsiniz ve  o noktadan nefes alıp verirken aynı zamanda  bedeninizin de nasıl hareket ettiğine odaklanılmalısınız. Odaklanmayı kolaylaştırmak için o noktada sanki bir düğme ya da sizin sevdiğiniz   bir objenin olduğunu hayal edebilirsiniz. Bedeninizde diyafram nefesi kullanmayı öğrenmek önemlidir.

Mantra tekrar edilerek

Sankskritçede  mantra, zihin enstrümanı anlamına gelir ve bir ses, kelime veya cümle olabilir. Mantra tekrarı yapmak zihni susturup derin bir evreye geçmek için güzel bir seçenektir. Geleneksel mantralardan olan “Om” sesi çıkarılabilir veya sessizlik, sakinlik, sükunet gibi kişiye huzur veren kelimeler tekrarlanabilir. Derin bir bilinç ve farkındalık evresine geçildiğinde mantrayı tekrar etmeye gerek kalmaz.

Görsel objeye odaklanarak

Gözler açık şekilde meditasyon yapmak istiyorsanız, bilincinizi derin evreye almak için mantraları tekrar etmek yerine basitçe gözünüzle bir objeye odaklanarak da uygulama yapabilirsiniz. Burada sizin dikkat etmeniz gereken başınız ve boynunuz kasılmadan göz hizasında objeyi görebilir durumda olmanızdır. Mum alevi ya da sevdiğiniz basit bir obje bunun için kullanılabilir.

Zihinde canlandırarak: Zihninizi derin farkındalık evresine geçirmek için sizin izleyeceğiniz diğer bir  yol da zihinde canlandırma yöntemini kullanmaktır. Bu yöntemle birlikte zihninizde tamamen  sakin ve huzurlu  hissedilen bir mekan yaratabilmek ve bu şekilde zihninizi derin evreye geçene kadar da bu mekanda yol alarak ilerlemektir.  Bunun için uçuş uçuş bir elbiseyle ilerlediğiniz sıcak ama rüzgarlı olan bir kumsal, çiçeklerle dolu bir bahçeye doğru ilerleyerek kuş seslerinin olduğu bir ormanda gözünüzde canlandırılabilir.

Canlandırma yapılan bu mekanda sizler zihniniz aracılığıyla keşif yaparken  amaç tüm duyuları kullanarak zihninizi sakinleştirmektir.; Bu arada  çevrede bulunan ve objeleri gözünüzde canlandırmak onlara dokunmak ve onları hissetmek önemlidir. Burada sizin canlandırırken  dikkat edeceğiniz önemli olan nokta bu mekanın gerçek bir yer olmamasına özen gösterilmeli mümkün olduğu kadar hayal ürünü olmalıdır.  Misal siz bolluk ve para meditasyonu yaparken gözünüzde canlandırma da ilerlerken karşınıza bir hazine sandığı çıkabilir.

Beden taraması yaparak: Beden taraması yapmak da zihninizin derin evreye geçmesi için  kullanabileceğiniz etkili bir yoldur. Buradaki amaç bedenin tüm noktalarını keşfederken diğer yandan bedeninizin rahatlamasına izin vermektir ve beden rahatladıkça zihniniz de  rahatlayacaktır.

Beden kadar bu aşamada sizin zihninizin de gevşeme evresine girmesini sağlayarak zihninizdeki gereksiz düşüncelerin salıverilmesine yol açacaktır. Bunun için ayak parmaklarından başlayıp yukarıya doğru ilerleyerek bedenin ve organlarınızın gevşeyerek aynı zamanda fark ederek  bedenin her bir kas ve sinir sistemini fark ederek ve gevşeterek ilerlemektir.

Yukarıda kullandığımız gibi pasif yapılan meditasyon çeşitleri yanında ThetaHealing Meditasyonu en çok kullandığımız yoldur. Aşağıda meditasyon linklerine ulaşabileceğiniz youtube kanalımızdan Theta meditasyon linkini sizler için bırakıyorum.

Beyninizi Theta frekansına getirdikten sonra zihninizde canlandırma ile isteklerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Ülkemizde ThetaHealing Seminerleri konusunda ilk akla gelen isim olan Reyhan İldaş, düzenli olarak online ve yüz yüze seminerler düzenlemektedir.

Reyhan İldaş ICF Koç ve Eğitmendir. Temel ve Yaşam Koçluğu eğitimleri yanısıra Theta Healing Eğitimlerini de Master düzeyde vermekte olup halen Göktürk Merkezli Olan İstanbul ofisinde Online ve Yüz Yüze eğitimler vermektedir.

24 modül uygulayıcılık ve 17 adet eğitmenlik setifikasına sahip olup tekniğin en üst sertifikasyonu olan Science&Master Eğitmenidir. Aynı zamanda ICF PCC Eğitmen ve Koç olarak da ICF Koçluk eğitimlerini İstanbul Göktürk’te bulunan ofisinde hizmet vermektedir.

Tüm Dünya ile bağlantı halinde olduğumuz bu günlerde danışmanlıklar ve seminerler Zoom Uygulama programı üzerinden olmaktadır. Seminerlerimiz için daha detaylı bilgiye aşağıdan ulaşabilirsiniz

Bizi sosyal medya hesaplarımızdan da takip edebilir ve youtube kanalımıza abone olabilirsiniz.

Bir Yorum Yaz

error: Korumalı İçerik