Travma Nedir?

Travma, kişinin baş etme yeteneğini aşan, çaresiz hissetmesine neden olan, benlik algısını ve tüm duygularını hissetmesini azaltan, kişiyi derinden etkileyen olaya verilen tepkidir. Travma, duygusal, fiziksel ve psikolojik zarara sebep olabilir. Bir olayın kişinin üzerinde travma yaratması için, o olayın savaş, doğal afet ve kişisel saldırı gibi büyük boyutta olması gerekmez. Hangi olayların kişinin üzerinde travma yaratacağının bir kriteri yoktur. Travma çok özneldir, kişiye göre ve kişinin yaşadığı durumla ne kadar baş edip edememesiyle alakalıdır.

travma

Nesiller Arası Travma Nedir?

Kuşaklar arası travma bir travmanın takip eden nesilleri etkilemesine verilen isimdir. Soykırım, savaş, göçe zorlanma, toplu katliamlar, kölelik gibi topluluklar tarafından paylaşılan bu kötü deneyimler, nesiller boyunca birbirine aktarılan duygusal ve psikolojik yaralara neden olabilir. Çoğu araştırmacı bunu tarihsel travma olarak adlandırıyorlar.

Irk, cinsiyet, inanç veya etnik kökenleri sebebiyle yaşanan kötü muamele ve bu muameleler sonucunda insan gruplarında oluşan travmaların etkileri, aynı soydan olan gelecek nesillerin ruhlarında devam etmektedir. Tarihsel travma birey, aile ve topluluklarda meydana gelebilir. Kalıcı travma döngüsü, toplumun en küçük birimi olan aileyi ve dolayısıyla zamanla büyüyerek toplumları ve tüm kültürlerin canlılığını içten içe yok eder. Her birinde farklı yaşansa da hepsi birbiriyle ilişkilidir. Tarihsel travma geçmişte yaşananlarla ilgili değildir. Bugün hala süregelen olaylarla birebir bağlantılıdır.

Nesiller Arası Travma
Nesiller Arası Travma

Travma Çeşitleri

Çocukluktan itibaren yaşanılan ve süregelen travmalar ile tek seferde yaşanılan travmalar arasında fark vardır. Gelişim travmaları çocukluktan itibaren yaşanılan travmalardır. Çocukluktan gelen travmalar katman katman olduğu için kişilerin hayatında karşılaştığı olaylarda gün yüzüne çıkar. Beden katılaşıp, yüz hatları sabitse, hala kişinin bedeninde travmanın tutulumu mevcuttur.

Şok travma ise tek bir seferde oluşur. ‘’Trafik kazası, taciz, şiddet’’ gibi.

Ruhen ve bedenen travmayı bırakabilmek için hem ThetaHealing, aile dizimi hem de somatik deneyimleme modalitelerini kullandığım danışmanlığımdan yararlanabilirsiniz.

Travmanın Belirtileri ve Kişiler Üzerindeki Etkileri

Travmatik olayların etkileri bireyler, aileler ve toplumlar üzerinde ağır bir yük oluşturur. Travmatik olay yaşayan birçok insan normal hayatına devam ederken bu olaydan etkilenmezken, diğerleri bu zorlu durumları atlatmakta zorlanacak ve stres tepkileri yaşayacaklardır. Travmatik deneyimlere nasıl tepki verildiği kişiseldir. Kişinin güçlü bir yapısı varsa ve dirençliyse yaşanan olumsuzluklar onun ruh sağlığını etkilemeyebilir. Ancak özellikle çocukluk döneminde yaşanan travmatik olaylar hem ruhsal sağlığı hem de fiziksel sağlığı derinden etkilemektedir.

Çoğu insan, travmayı takip eden günlerde ve hatta haftalarda korku, keder, çaresizlik, üzüntü ve hissizlik duyguları yaşar. Bu duygular zamanla düzelmediğinde, başka rahatsız edici duygulara sebep olabilir. Bazı insanlar zamanla durumu anlamlandırdıkça kendilerini daha iyi hissederken, diğer insanlarda sakinleşmeyen yoğun duygulardan bunalabilirler. Rahatsız edici anılar, düşünceler ve duygular kişilerin tüm hayatını ele geçirip, kendini sıkışmış ve çaresiz hissedebilir.

nesiller arasi travma1

Travmanın ardından kapana sıkışmışlık hissi kişilerde travma sonrası stres bozukluğu, depresyon ve anksiyete gibi sağlık sorunlarının oluşmasına sebep olabilir. Ayrıca travma sonrasında uykusuzluk sorunu en görülen etkilerdendir. Yeme bozukluğu takip eder bunu. Kişiler bulunduğu ortamdan zevk almıyor ve hep içinde sıkıntı ve yine nedenini bilmediği öfke varsa travma sonrası semptomlarını yaşıyor olması muhtemeldir. İş hayatında kötü performans gösterebilir, sosyal çevresinden ve ailesinden uzaklaşabilirler veya madde bağlılığına kadar uzanabilir. Travma sonrası bu etkiler, kişilerde sinsice ilerleyip yıkıcı olabilir.

Kalıtsal Aile Travmaları Nasıl Anlaşılır?

Nesillerden bugüne savaş, göç, kıtlık, suistimal edilmiş çocukluk anıları aktarılmış olabilir. Dolanıklık dediğimiz enerjetik olarak olumsuz bir bağla ataya bağlanmış olabilir kişiler. O alanı düzenleme ve iyileştirme çabası içinde olabilirler. Kendini sürekli olumsuz olayların içinde buluyorsa nesillerden aktarım geçmiş olabilir. Aile dizimi uygulaması burada kişilerin alanlarında sıkışmış olan duyguların açığa çıkmasını sağlar. Olumsuz duygular fark edilip açığa çıktığında ve olumlu olanla değiştiğinde zaman ve mekanda sınır olmadığı için o zaman ki nesilde de dönüşüm sağlanır. Dönüşüm aktarımla gerçekleştikçe şifalanma tüm hatta gerçekleşir. Sizde olan değişim size DNA ile bağlı olan kişilerde de zamanla şifalanmaya sebep olur.

O yüzden ‘’Senden Başla’’ kitabımda da yer verdiğim sevdiğim bir sözü tekrar paylaşmak isterim. Sen değişirsen dünyan dönüşür.

Kendinizi değiştirdiğinizde değişen kendi dünyanızdır. Ama bu sizden zamanla evrene yansır.

Sevgiyle ve ışıkla

Ülkemizde ThetaHealing Seminerleri konusunda ilk akla gelen isim olan Reyhan İldaş, düzenli olarak online ve yüz yüze seminerler düzenlemektedir.

Reyhan İldaş ICF Koç ve Eğitmendir. Temel ve Yaşam Koçluğu eğitimleri yanısıra Theta Healing Eğitimlerini de Master düzeyde vermekte olup halen Göktürk Merkezli Olan İstanbul ofisinde Online ve Yüz Yüze eğitimler vermektedir.

24 modül uygulayıcılık ve 17 adet eğitmenlik setifikasına sahip olup tekniğin en üst sertifikasyonu olan Science&Master Eğitmenidir. Aynı zamanda ICF PCC Eğitmen ve Koç olarak da ICF Koçluk eğitimlerini İstanbul Göktürk’te bulunan ofisinde hizmet vermektedir.

Tüm Dünya ile bağlantı halinde olduğumuz bu günlerde danışmanlıklar ve seminerler Zoom Uygulama programı üzerinden olmaktadır.

Sosyal medyada takip etmek için tıklayın.

Bir Yorum Yaz

error: Korumalı İçerik