Öz-şefkat dediğimiz şefkat erdemini kendi içimizde yansıtabilmektir. Olaylar karşısında başarısız olduğumuzda, hata yaptığımızda veya kendimizi yetersiz hissettiğimizde sert bir şekilde ilk önce kendimizi eleştiririz. Kendimizi olduğu gibi kabul etmek yerine kendimizi eleştirmek daha kolaydır. Öz şefkat dediğimiz, kendinize olabildiğince nazik ve anlayışlı davranabilmektir. Hayatta zorluklarla karşılaştığınızda kendinize karşı acımasız ve yargılayıcı olmak yerine kendinize destek ve cesaret vermelisiniz ki yaşamda ilerlememiz kolay olsun.

Araştırmalar, öz şefkatin insanın zorluklarla mücadele içindeyken elimizdeki en güçlü başa çıkma ve dayanıklılık kaynaklarından biri olduğunu gösteriyor. Ayrıca zihinsel ve fiziksel sağlığımızı radikal bir şekilde iyileştirdiğini göstermektedir. Özellikle Midfulness yönteminde kendimize şefkat göstermek çok kıymetlidir.

Kendimize öz şefkat göstermek, yetersiz olduğumuz için değil, mutlu olmayı önemsediğimiz ve istediğimiz için bizi değişiklik yapmaya ve hedeflerimize ulaşmaya motive ettiği gibi aynı zamanda kendimizi tam ve bütün hissetmemizi sağlar.

Kendime Nasıl Öz Şefkat Göstereceğim?

Kendinize karşı sert olmak kolaydır; bunu sandığımızdan çok daha fazla yapma eğilimindeyiz. Peki ya daha iyi bir yol varsa? Kendimizi affettiğimizde, kendimizdeki kusurları kabul ettiğimizde ve kendimize nezaket gösterdiğimizde, kendimize şefkat göstermiş oluruz. Genellikle göründüğü veya söylendiği kadar kolay değildir, ancak doğru tekniklerle bunu kalıcı bir alışkanlık haline getirmeyi öğrenebiliriz.

Çocukluğunuzda size gösterilmeyen şefkati zaman içinde siz de kendinize göstermezsiniz. Bu sizin artık yaşam yönergenize yerleşir ve siz kendi hayatınızı da bu bakış açısıyla yönetirsiniz.

Haklı bir sebep olmadan veya haklı sebepleriniz olsa dahi kendinizi acımasızca yargılar veya eleştirirseniz, bu tekniklerden bazıları değerli olabilir. Elbette ki hepsi size göre olmayabilir, ancak bazıları etkili olabilir ve hiç beklemediğiniz bir anda işe yarayabilir. 

Kendinize Arkadaşınıza Davrandığınız Gibi Davranın: Hayatınızda sizin için önemli bir insana nasıl davrandığınızı düşünün. Bir dostunuz üzgün, kırılmış hissediyorsa onun sırtını sıvazlayabilir, sarılabilir veya onun elini tutarak yanında olduğunuzu gösterirsiniz. Kendisini iyi hissetsin diye ona yüreklendirici, kendini iyi hissetmesini sağlayacak cümleler kurarsınız.

Peki siz bu desteği hak etmiyor musunuz?

Değer verdiğiniz bu kişinin bir hatası, yanlışı veya bir acısı olduğunda ona gösterdiğiniz desteği kendinize neden göstermeyesiniz? Başkalarına davrandığınız özeni kendinize de gösterin. Sizin de aynı özeni hak ettiğinizi her zaman hatırlayın.

Hata Yapabileceğinizi Kabul Edin: Hata yapmanıza izin verin. Kusurlarınızın, hatalarınızın ve sizin de yanlış yapabileceğinizi kabul edin. Hatalar değil mi bizi biz yapan öğretiler? Her şeyin kusursuz ve sorunsuz ilerlediği bir hayattan alabileceğimiz ve öğrenebileceklerimiz kısıtlıdır. Kendinize karşı yargılayıcı olmayın. Başkalarına gösterdiğiniz anlayışı sizde hak ediyorsunuz. Yaptığımız yanlışlar aynı hatalara tekrar düşmemeyi ve bir dahaki sefere daha dikkatli olmamızı sağlayan unsurlardır. Kendinize göstereceğiniz tolerans öz şefkat duygunuzu arttıracaktır.

Öz Şefkat Nedir?
Öz Şefkat Nedir?

Kendiniz Hakkında Gerçekçi Olun: Karakterinizin güçlü yanları olduğu gibi zayıf yanları olduğunu ve bunlara gerçekçi bir yaklaşımla bakmayı öğrenin. Her insan gibi kusursuz olmadığınızı ve mükemmel olma zorunluluğunuz olmadığını kabul etmek büyük bir adımdır. Kendinizden beklentilerinizi gerçekçi bir yaklaşımla ele alın. Fazla beklenti sizi hayal kırıklığına uğratacaktır. Kendinizi olduğunuz haliyle kabullenmek kendine karşı şefkat duygusunu pekiştirecektir.

Örneğin; Bedeninizde beğenmediğiniz bir özellik varsa ona değil en güzel yönünüzü ortaya çıkarak kıyafetler seçerek kendinizi daha iyi hissedin.

Farkındalık İçin Meditasyon Yapın: Kendinizi ana odaklamak ve içinde olduğumuzu anın farkında olmak ve yine kendinizin farkına varmak için meditasyon yapmak çok iyi bir yoldur. Farkındalık sadece öz şefkatin temel unsurlarından olmakla kalmaz ThetaHealing ve Minfulness meditasyonları ile her yerde kullanılabilir. Vücut tarama meditasyonu ve kendinize yükleyeceğiniz binlerce olumlu hisler kendinize olan sevginizi çoğaltacak ve hayata bakış açınızda bir pozitif bakış açısı kazandıracaktır.

Kendinizi Rahatlatın: Kendinize kızdığınız, suçladığınız ve hatalarınızdan dolayı iyi hissetmediğiniz zamanlarda sevdiğiniz şeyleri yapmaya çalışın. Yorgun hissediyorsanız dinlenmeyi deneyin. Sağlıklı ve sizi mutlu edecek şeyler yiyin. Doğanın içinde olabileceğiniz yürüyüşlere çıkın. Rahatlatıcı bir banyo veya masajlar gevşemenize yardımcı olacaktır. Fiziksel olarak iyi hissetmeniz ruhunuza da iyi gelecektir.

Kendinizi Cesaretlendirin: Zor durumda olan bir yakınız olsa ona neler söyleyeceğinizi düşünün. Sonrasında kendinizin de zor bir durumla karşı karşıya olduğunuzu ve yakınınıza söyleyeceğiniz cesaretlendirici cümlelere ihtiyacınız olduğunu hatırlayın. Bu şefkatli yaklaşımı kendinize yönlendirin.

Kendinize Zaman Verin: Kendinize şefkat uygulamanın hemen olmasını beklemeyin. Öz şefkat uygulamanın zaman alacağını kabul edin. İnsanın kendini sevmesi, kabullenmesi, kendine saygı duyması ve kendine şefkat uygulaması hemen bir anda olan veya öğrenilen duygular değildir. Eğer bu duygular temelde oluşmadıysa sonrasında bunları oluşturmak için emek vermek gerekmektedir. Kendinize bu zamanı tanıyın.

Olumlamalar

  • Kendime şefkat duymayı ve kendimi affetmeyi hak ediyorum
  • Hatalarımı ve yanlışlarımı gelişimim için bir adım olarak görüyorum.
  • Tüm yetersizliklerimi kabul ediyor ve olduğum halimi seviyorum.
  • Kendimi en doğru şekilde nasıl ifade edeceğimi biliyorum.
  • Olumlu bakış açımı ve tavrımı sürdürüyorum.
  • Huzur ve mutluluk dolu bir hayatı hak ediyorum.
  • Kişisel gelişim yolculuğuma en iyi şekilde devam ediyorum.
  • Kendime şefkat göstermenin mümkün olduğunu biliyor, anlıyor ve özümsüyorum.
  • Başkalarına gösterdiğim özenin kat kat fazlasını kendime göstermeyi biliyor ve anlıyorum
  • Zayıf yanlarıma odaklanmayı serbest bırakmanın nasıl bir his olduğunu biliyor ve anlıyorum
  • Güçlü yanlarımı ortaya çıkarmanın nasıl bir his olduğunu biliyor ve anlıyorum
  • Annem ve babam tarafından sevilmenin ve değer görmenin nasıl bir his olduğunu biliyor ve anlıyorum
  • Her zaman kolaylıkla hayır diyebilmenin nasıl bir his olduğunu biliyor ve anlıyorum
  • Hayır demenin yaratıcı tanımını biliyorum ve anlıyorum
  • Kendime değer veririm
  • Kendime zaman ayırabilirim
  • Kendimi olduğu gibi olduğum her halimle kabul ederim

Ülkemizde ThetaHealing Seminerleri konusunda ilk akla gelen isim olan Reyhan İldaş, düzenli olarak online ve yüz yüze seminerler düzenlemektedir.

reyhan ildas

Reyhan İldaş ICF Koç ve Eğitmendir. Temel ve Yaşam Koçluğu eğitimleri yanısıra Theta Healing Eğitimlerini de Master düzeyde vermekte olup halen Göktürk Merkezli Olan İstanbul ofisinde Online ve Yüz Yüze eğitimler vermektedir.

24 modül uygulayıcılık ve 17 adet eğitmenlik setifikasına sahip olup tekniğin en üst sertifikasyonu olan Science&Master Eğitmenidir. Aynı zamanda ICF PCC Eğitmen ve Koç olarak da ICF Koçluk eğitimlerini İstanbul Göktürk’te bulunan ofisinde hizmet vermektedir.

Tüm Dünya ile bağlantı halinde olduğumuz bu günlerde danışmanlıklar ve seminerler Zoom Uygulama programı üzerinden olmaktadır. Seminerlerimiz için daha detaylı bilgiye aşağıdan ulaşabilirsiniz

Bizi sosyal medya hesaplarımızdan da takip edebilir ve youtube kanalımıza abone olabilirsiniz

Bir Yorum Yaz

error: Korumalı İçerik