Günümüzde insanların çoğunun ortak sorunu iletişimsizliktir. İnsanlar kendilerini artık tanıyamaz ve tanıtamaz duruma gelmişlerdir. Yaşam biçimlerimiz incelendiğinde bu iletişimsizliği kendimizin ürettiği ortaya çıkmaktadır. Temsil sistemleri bu iletişimsizlik sorununa bir çözümdür. Temsil sitemleri öğrenme çeşitliliği olarak da düşünülebilinir.

İçinde bulunduğumuz dünyayı bizler beş duyu organımızla algılıyoruz. Duyu organlarımız enformasyonu alır ve bizler çevremizi, dünyamızı yorumlarız. Temsil sistemleri dünyayı algılama, deneyimleme ve öğrenme şeklimizi belirleyen çok önemli bir unsurdur ve bizim dış dünyayı algılama biçimimizi belirler. Temsil sistemleri görsel, işitsel ve dokunsal olarak üçe ayrılır. Hepimiz tüm bu temsil sistemlerini içimizde barındırırız.

Ancak bir tanesini daha ağırlıklı şekilde kullanırız. Geleceğe doğru düşüncelerimizle yolculuk yaparken ya da geçmişte olan bir olayı anılarımızdan şimdiki zamana getirirken temsil sistemlerini kullanırız. Deneyimlerimize de temsil sitemlerimiz aralığıyla anlamlandırırız. Doğduğumuz andan itibaren temsil sistemlerinin ilk üç ay da oluştuğu düşünülmektedir. Zamanla kişiliğimizin de önemli bir parçası haline gelmektedir.

duyular

Koklama ve Tatma üzerine olan son iki temsil sistemimiz diğer temsil sistemleri kadar gelişmiş değildir. Bu nedenle daha çok ilk üç temsil sistemi kullanmaktayız. Kokusal ve Tatsal temsil sistemleri daha çok dokunsalın içinde yer almaktadır.

Herkesin yaşama bakışı kendi temsil sistemiyle gerçekleşir. Her zaman biri daha baskındır.

Temsil Sistemi Nasıl Anlaşılır?

Size bir ağaç hayal edin desem hepinizin ağacı birbirinden farklıdır. Bazılarınız çınar ağacı hayal ederken bazılarınız meyve ağacı hayal eder. Yaprakları yeşil olabilir ya da mevsimsel olarak sarı yapraklı ve kuru. Belki o ağacın dokusunu hayal edebilirsiniz. Bir ormana doğru yolculuk yapalım dediğimde ormanın içinde çeşitli ağaçlar olabilir. Bu ormanın derinliği hissedebilir ya da rüzgarın sesinden dolayı ağaçların hışırtısını işitebilirsiniz. Her birinizin kendine göre farklı bir ormanı vardır. Bu yüzden yaşamın önemli bir alanını teşkil eden temsil sistemleri bizim dünyayı farklı algılamamızı sağlar.

Örneğin okullarda öğretmenlerin çocuklarla ilgili en büyük yanılgısı burada başlar. Çok hareketli bir çocuğu sabah dokuzdan öğlen üçe kadar oturtmaya çalışırız. Halbuki o dokunsal bir çocuktur. Hareket ederek kendini var eder. Hatta araştırmalarda hiperaktif çocukların çoğunun temsil sistemlerinin dokunsal olduğu tespit edilmiştir.

Temsil sistemleri
Temsil sistemleri

Temsil Sistemleri Testi

‘’Birisi ile karşılıklı konuşurken bana en zor gelen anlar karşımdaki kişinin benimle göz kontağı kurmadığı anlardır.’’

‘’Bir roman okurken çevreyi, giysileri, durumları betimleyen bölümleri dikkatle okurum.’’

‘’Gideceğim yerin adresini not ederim, böyle hatırlamak daha kolay gelir.’’

‘’Dikkatimi yoğunlaştırmak için konuştuğum insanı görmek isterim.’’

Bu cümlelere nasıl yanıtlar veriyorsunuz? Her birinizin vereceği yanıtlar birbirinden farklı olabilir. Şimdi temsil sistemleri çeşitlerine bir göz atalım.

Görsel Temsil Sistemleri

Daha çok gözleriyle temas halindedirler. Görsellerdeki amaç beyinlerine gelen görüntülere kolayca ulaşabilmektir. Görsel insanlar genellikle baş ve/veya vücutları dik olarak oturur/ veya ayakta dururlar.  Gözleri yukarı doğru bakar.  Ciğerlerinin üst kısmından nefes alıp verirler. Sandalyede öne doğru otururlar. Çoğunlukla düzenli, tertipli, iyi giyimli ve derli toplu olma eğilimlidirler. Resimleri görerek ezberlerler ve gürültüden rahatsız olmazlar. Görüntü onlar için önemlidir. Genellikle ince ve uzun boylu olurlar.

Konuşurken daha çok yukarıya bakarak konuşurlar. Sorulan sorulara yukarıda arayarak yanıt bulmaya çalışırlar.

İşitsel Temsil Sistemleri

Daha çok dış sesler onlar için önemlidir. Daha tane tane konuşur ve seslere çok dikkat ederler. Dış seslere daha çok duyarlıdırlar. Göğüsün orta kısmından nefes alıp verirler. Kendi kendilerine konuşurlar ve gürültüden hemen rahatsız olurlar. Dinleyerek öğrenir ve söylenenleri rahatlıkla tekrarlarlar. Müzik dinlemekten ve telefonla konuşmaktan hoşlanırlar. Genellikle açık ve yavaş hareket eder ve konuşurlar. İşitsel insanlar çalışmaları konusunda yorum yapılmasından hoşlanırlar.

Konuşurlarken işitsel insanların gözleri yanlara kulak hizalarına doğru bakar. Yanıtları kulak hizasına bakarak ararlar.

Dokunsal Temsil Sistemleri

Dokunsal insanlar genelde ciğerlerinin alt kısmından nefes alıp verirler. Fiziksel ödüllere ve dokunmaya karşılık verirler. İnsanlara daha yakın dururlar. Bir şeyi bizzat yaparak öğrenirler. Genellikle elleri kolları hareket halindedir.

Konuşurken genellikle aşağıya bakarak konuşurlar.

Örneğin:

Görsel’e göre dünya renk cümbüşüdür.

İşitsel’e göre dünya müzik ahengidir.

Dokunsal’a göre ise dünya hazlar yumağıdır.

Görsel’e loş bir yerde uzunca bir süre müzik dinletemezsiniz.

Görsel, dokunsalın aşk acısını fazla hissetmez.

Kendinizi tanımak isterseniz karşınızdaki kişiyle konuşurken daha çok hangi yöne doğru bakıyorsunuz, dikkat etmenizi tavsiye ederim.

iliskiler

İlişkilerde Temsil Sistemleri

Özellikle karşınızdaki kişinin nelerden hoşlandığını anlamanız için temsil sistemini bilmeniz daha yararlı olacaktır. Özellikle görsel bir partneriniz varsa ona çiçek almanız daha hoş olacaktır. İşitsel bir eş ise ona sürekli ne kadar sevdiğinizi söylemenizi bekler. Dokunsal eşiniz ise sizin ona sürekli sarılmanızı ve sevginizi bu şekilde ifade etmenizi talep edecektir.

Ayrıca bir arkadaşınızla sohbet ederken ona anlattığınız konudan ve konulara verdiği tepkilerden onun temsil sistemini bulabilir ve ilişkinizi bu şekilde yönlendirebilirsiniz.

Temsil sistemlerini ICF Koçluk Eğitimlerinde işlememizin en önemli nedeni başarılı bir koç olarak danışanınızla uyum içinde olmayı öğretmektir.

Sizde www.reyhanildas.com sayfasından Seminer Takvimi sekmesinden Koçluk Eğitim tarihilerimizi öğrenebilir ya da mail atarak bilgi alabilirsiniz.

Ülkemizde ThetaHealing Seminerleri konusunda ilk akla gelen isim olan Reyhan İldaş, düzenli olarak online ve yüz yüze seminerler düzenlemektedir.

Reyhan İldaş ICF Koç ve Eğitmendir. Temel ve Yaşam Koçluğu eğitimleri yanısıra Theta Healing Eğitimlerini de Master düzeyde vermekte olup halen Göktürk Merkezli Olan İstanbul ofisinde Online ve Yüz Yüze eğitimler vermektedir.

24 modül uygulayıcılık ve 17 adet eğitmenlik setifikasına sahip olup tekniğin en üst sertifikasyonu olan Science&Master Eğitmenidir. Aynı zamanda ICF PCC Eğitmen ve Koç olarak da ICF Koçluk eğitimlerini İstanbul Göktürk’te bulunan ofisinde hizmet vermektedir.

Tüm Dünya ile bağlantı halinde olduğumuz bu günlerde danışmanlıklar ve seminerler Zoom Uygulama programı üzerinden olmaktadır.

Sosyal medyada takip etmek için tıklayın.

Bir Yorum Yaz

error: Korumalı İçerik