Göksel’in şarkısını hatırlayanlarınız vardır elbette.

Kimseye kızamadım,
Kimseye küsemedim,
Sonunda kendime küstüm,
Sonunda hayata…
Depresyondayım unutuldum,
Aldatıldım,
Sevgilimden ayrıldım,
Çok yalnızım…

Depresyon, günümüzde çok yaygın bir sorun olup insan yaşamını ciddi anlamda etkilemektedir. Peki, nedir bu depresyon?

Depresyon, diğer adıyla majör depresif bozukluk nasıl hissettiğinizi, nasıl düşündüğünüzü ve nasıl davrandığınızı olumsuz yönde etkileyen, yaygın ve aslında ciddi bir tıbbi rahatsızlıktır. Depresyon, üzüntüye ve/veya bir zamanlar zevk aldığımız aktivitelere olan ilgimizin kaybolmasına neden olur. Çeşitli duygusal ve fiziksel sorunlara yol açarak, çalışma yaşamımızı etkilemekten günlük yaşamımızı sürdürememeye kadar ciddi boyutlara ulaşabilir.

Depresyonda mısınız?
Depresyonda mısınız?

Depresyonda olup olmadığımızı nasıl anlarız?

İnsan duygu ve düşünceleri çok değişkendir. Bir gün çok iyi hissederken, ertesi gün kötü hissebilir ya da daha önce yapmaktan keyif aldığımız bir şeyi başka bir vakitte yapmak istemeyebiliriz. Çünkü insanız. O halde bu duygu ve düşünceleri normal yaşantımız içinde sıklıkla deneyimlediğimize göre, depresyonda olup olmadığımızı nasıl anlayacağız?

Eğer en az iki hafta süresince, neredeyse her gün ve günün büyük bir bölümünde aşağıdaki belirti ve semptomlardan bazılarını yaşıyorsanız, depresyon geçiriyor olabilirsiniz:

  • Sürekli üzgün, endişeli veya “bomboş” gibi hissetmek
  • Umutsuz veya karamsar duyguları
  • Sinirli olma, hayal kırıklığı veya huzursuzluğa dair duygular
  • Suçluluk, değersizlik veya çaresizlik duygusu
  • Hobilere ve etkinliklere karşı ilgisizlik veya zevk alamama
  • Enerji düşüklüğü, yorgunluk veya “yavaşlıyormuş” gibi hissetmek
  • Konsantrasyon, hatırlama veya karar vermede zorluk
  • Uyumakta güçlük, sabah erken uyanma veya aşırı uyuma
  • İştah kaybı ya da artışı veya kilo değişiklikleri
  • Ölüm veya intihar düşüncesi veya intihar girişimleri
  • Açık bir fiziksel nedeni olmayan ve tedaviyle bile hafiflemeyen ağrı veya sızılar, baş ağrıları, kramplar veya sindirim sorunları

Depresyonda olan herkeste aynı semptom ya da belirtiler görülmez. Bazı insanlarda sadece birkaç semptom görülürken, bazı insanlarda birçok semptom görülebilir. Semptomların şiddeti, sıklığı ve ne kadar süreceği kişiye ve hastalığına bağlı olarak değişir. Hastalığın evresine ve depresyonun türüne göre de belirtiler değişiklik gösterebilir.

Depresyonu Nedenleri

Yapılan araştırmalar depresyonun insan sağlığını ciddi anlamda tehdit ettiğini ortaya koymaktadır. Çalışmalara göre, depresyonun kalp hastalığına yol açabileceğini, kalp hastalığını kötüleştirebileceğini ve kalp hastalığının komplikasyonlarından kurtulmayı zorlaştırabileceğini gösteriyor.

Bunun yanı sıra depresyon, kötü beslenmemize, sigara içmemize, kilo almamıza ve egzersiz ya da spor yapmayarak hareketsiz kalmamıza sebep oluyorsa, tip 2 diyabet riskimizi artırabilir. Depresyonun insan sağlığına zarar verici bir başka yönü de obezitedir. Aslında depresyon obezite riskinizi yüzde 58 oranında artırabilir. Uzun süreli depresyon, beyin gücümüzü kaybetmemize neden olabilir.

Depresyondan muzdarip yaşlı insanların beyin taramalarında, beyinlerinin belirli bölgelerinde, depresyondan muzdarip olmayan yaşlı insanlara göre daha belirgin bir küçülme olduğu görülmüştür. Kimi zaman da depresyonun belirtilerini yatıştırdığını düşünerek alkol ya da uyuşturucu gibi maddelere yönelebiliriz ki bu da bağımlılığa yol açan ve insan sağlığını risk altında bırakan bir durumdur. Nitekim bir bağımlılık geliştirdiğimizde depresyonun tedavi sürecini de sekteye uğratayabiliriz.

depresyonda misin2

Depresyondayken motive olmak ve motive kalmak

Herhangi bir şey yapma düşüncesi bunaltıcı görünüyorsa, küçük şeylerle başlayın. Küçük, yönetilebilir hedefler belirleyin. Bu hedeflere ulaştıkça, sonunda tüm hedeflerinize ulaşana kadar bunların üzerine daha fazlasını eklemeye başlayabilirsiniz. Başlamanız için bazı öneriler:

  1. Yataktan kalkıp pijamalarınızı çıkarın. Ayağa kalkmak gibi basit bir eylem bile, esasında günün iyi ilk zaferidir. Unutmayın, her uzun yolculuk küçük bir adımla başlar.
  2. Yürüyüşe çıkın. Egzersiz, vücudunuzun iyi hissetme hormonu olan endorfinin salgılanmasına neden olur. Hatta inanmayabilirsiniz ama haftada beş gün, günde en az 35 dakika egzersiz yapmak hafif ila orta şiddetteki depresyon semptomlarını iyileştirebilir.
  3. Toprağa temas edin. Bir araştırmaya göre, toprakta bulunan belirli bir bakteri türü (Mycobacterium vaccae) serotonin üretimini artırabilir. Serotonin de depresyon belirtilerini hafiflettiği bir gerçek. Yoğurt gibi fermente gıdalarda bulunan bakteriler, kaygıyı azaltarak ve potansiyel olarak depresyon semptomlarını hafifleterek ruh halinde iyileşmeye neden olabilir.
  4. Gereğinden fazla sorumluluk almayın. Ne kadar küçük olursa olsun tamamladığınız her görev veya hedef için kendinizi tebrik edin. Yalnızca bir veya iki görevi yerine getirmiş olsanız bile, bu bile büyük bir adım. Bu, güveninizi ve motivasyon duygunuzu geliştirmenize yardımcı olacaktır.
  5. Olumsuz dış faktörlerden uzak kalmaya çalışın. Haberleri okumak veya internette gezinmek, sizi bitkin ve olumsuz hissettiren insanlarla konuşmak veya üzücü konuları düşünmek gibi eylemlerin ruh haliniz ve motivasyonunuz üzerinde etkisi olabilir.
  6. Bir rutininiz olsun. Günlük görevleri yerine getirmiş olma duygusu, bir iyi oluş duygusu sağlar. Ayrıca her gün daha yüksek hedefler belirlemeniz için size ilham verecektir. Rutininizin bir parçası olarak bir günlük de tutabilirsiniz. Günlükler, olumsuz düşüncelerden kurtulmak ve olumlu düşüncelere yer açmak oldukça faydalıdır.
  7. Sosyalleşin. Olumlu ilişkiler içinde olmaya özen gösterin. İhtiyacı olan birine yardım etmek, ruh halinize iyi gelebilir ve ertesi gün yataktan kalkma motivasyonunuzu artıracaktır.
  8. Yeteri kadar uyuduğunuzdan emin olun. Depresyon fiziksel olarak yorucu olabilir. Çok fazla ya da çok az uyumak ruh halinizi etkiler. Günde sekiz saat uyumak hedefiniz olsun.
olumla

Motivasyon için Olumlamalar

Olumlamaları kullanmak, depresyondan çıkmanızı sağlayabilecek motivasyonu artırmanıza da yardımcı olabilir. Her sabah uyandığınızda, aşağıdakilerden birkaçını seçin ve bunları kendinize yüksek sesle söyleyin ve/veya not edin.

Güne başlamak için motive olmuş hissederek uyanıyorum.
İhtiyacım olan her şey içimde.
Depresyonumun üzerinde yükseliyorum.
Her gün daha iyi ve daha güçlü oluyorum.
Bugün güzel bir gün olacak.
Güçlüyüm ve kendime güveniyorum.
Başarmak istediğim her şeye ulaşabilirim.
Bugün için minnettarım.
Sürekli büyüyorum ve gelişiyorum.
Kendimle gurur duyuyorum.
Hayallerimi gerçekleştirmek için motive oluyorum.
Geçmişim beni tanımlamaz.

Fakat depresyon ağır bir şekilde seyrediyorsa mutlaka profesyonel yardım alın.

Ülkemizde ThetaHealing Seminerleri konusunda ilk akla gelen isim olan Reyhan İldaş, düzenli olarak online ve yüz yüze seminerler düzenlemektedir.

Reyhan İldaş ICF Koç ve Eğitmendir. Temel ve Yaşam Koçluğu eğitimleri yanısıra Theta Healing Eğitimlerini de Master düzeyde vermekte olup halen Göktürk Merkezli Olan İstanbul ofisinde Online ve Yüz Yüze eğitimler vermektedir.

24 modül uygulayıcılık ve 17 adet eğitmenlik setifikasına sahip olup tekniğin en üst sertifikasyonu olan Science&Master Eğitmenidir. Aynı zamanda ICF PCC Eğitmen ve Koç olarak da ICF Koçluk eğitimlerini İstanbul Göktürk’te bulunan ofisinde hizmet vermektedir.

Tüm Dünya ile bağlantı halinde olduğumuz bu günlerde danışmanlıklar ve seminerler Zoom Uygulama programı üzerinden olmaktadır.

Sosyal medyada takip etmek için tıklayın.

Bir Yorum Yaz

error: Korumalı İçerik