Öfke, yaşanması kadar ifade edilmesi de zor olabilen bir duygudur. Yaşamış olduğunuz olumsuzluklar, hayal kırıklıkları, haksızlıklar, eleştiriler, kızgınlıklar, günlük yaşamın tetikleyicileri gibi birçok neden öfkeye sebep olabilir. Öfkeyi karşı tarafa göstermek çoğu zaman çok fazla olumsuz duyguya neden olabileceğinden, insanların duygularını gizlemeleri ve hatta onları bastırmaya çalışmaları olası bir durumdur.

Bunun yanı sıra öfke herkesin zaman zaman yaşadığı ortak bir tepkidir.  Hoş olmayan bir duygu olsa da öfkenizi ve bunun neden olduğunu anlamak önemlidir.

Öfke çok çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir. Öfkeli hissetmenin hayatınızda bir sorun olabileceğini gösteren bazı göstergeler olabilir. Bunlar;

Artan kalp atışı ve nabız hızı ve yine kas ve omurga sistemi gerginliği dahil olmak üzere güçlü fiziksel öfke duygularını hissetmek

Sinirlilik, huysuzluk, sabırsızlık ve düşmanca duygular beslemek

Çevrenizdeki insanlarla iletişiminizi etkileyen olumsuz duygular içinde olmak

Fiziksel saldırganlık veya şiddet içerikli duygular barındırmak

Öfkeyi kontrol edememe duygusu içinde olmak ve saldırganlaşmak

Öfkenin sonucunda oluşan pervasız davranışlar

Olumsuz düşünmeye yatkınlık

Öfke ve kızgınlık yaratan duyguların bastırılması

Ezici öfke duygularına yol açan ani ruh hali değişimleri

İnsanlardan uzak durarak ve kendi içine dönerek öfkeyi kontrol etmeye çabalamak

ofke

Neden Öfke Duyarız?

Öfke stresli olaylara ya da tehditlere verilen bir tepkidir. 

Sizi öfkelendirebilecek birçok farklı tehdit ve stres etkeni vardır. Bu nedenlerden bazıları şunlardır;

Bedensel güvenliğinizi tehdit etmeye yönelik fiziksel tehditlerle yüzleşmek

Çevrenizdeki insanlar tarafından saygısızlık yaşamak

Haksızlığa uğramak ve adaletsiz davranışlara maruz kalmak

Stresli veya endişeli hissetmek

İşyerindeki stresli ortamlar ve mobing

Hayatta karşılaşılan zorlu yaşam ortamları

Geçmiş travmaların ve zorlukların bugüne etkisi

Olaylar karşısında güçsüz hissetmek

Sürekli stresli hissetmek

Zararlı madde kullanımı

Yukarıda belirttiğim faktörler ve çok daha fazlası öfke duygularına katkıda bulunabilir. İnsanların kişilik özellikleri kendilerini öfkeye daha yatkın hale getirebilir. Bazı zihinsel sağlık koşulları da artan öfke duygularına sebep olabilir.

Olaylara olan bakış açınızda öfke duygusunun oluşmasında büyük rol oynar. Bu yetiştirilme tarzı, geçmiş deneyimler, stres düzeyleri ve kişilik gibi birçok faktörden etkilenebilir. Geçmiş deneyimler sonucunda oluşan önyargılar insanların hayatlarındaki farklı olayları nasıl gördüklerine ve bu olaylara nasıl tepki verdiklerini de etkilemektedir.

Çocuklukta yaşanan deneyimler ve yetişkinlik döneminde öfkeyi nasıl tecrübe ettiği ve bunu şu anda nasıl ifade ettiği ve bu öfkeyle nasıl başa çıktığı konusunda önemli bir rol oynayabilir. Yetişme döneminde çocuk bakımını sağlayan kişilerin sürekli sağlıksız öfke ifadelerine maruz kaldığı bir evde büyüdüyse, yetişkinlik döneminde öfkesini kırıcı şekilde ifade edecektir.

Öfkeyi sözlü saldırganlık ve hatta şiddet patlamaları şeklinde ifade etmenin normal olduğunu öğrenmiş olabilirler. Hatta çoğu durumda, hayal kırıklığı ve öfke duygularıyla başa çıkma becerileri gelişmemiş ve duygularını kontrol etmeyi hiç öğrenmemiş olabilirler. 

Sizi rahatsız eden duygulara takılı kalmak yerine, hayal kırıklığı ve öfkeye ve kırılma noktası yaşamanıza sebep olan yere ulaşmanız önemlidir.

Öfke Nedir?
Öfke Nedir?

 Öfkeyle Nasıl Başa Çıkılır?

Her zaman kızgın hissediyorsanız, öfkenizi hafifletmeye ve başa çıkmanıza yardımcı olabilecek kullanabileceğiniz stratejiler vardır. 

Öfkenizin Sebebini Bulun: Öfke duygusuna neyin sebep olduğundan emin değilseniz, öfkeli hissetmenize sebep olan şeylerin ve ne yaşadığınızın farkında olun. Zamanla sizde öfke yaratan durumları veya insanları fark etmenizi sağlar.

Egzersiz Yapın: Düzenli egzersiz yapmak öfke duygularını hafifletmeye ve hayal kırıklığını tamir etmeye yardımcı olacaktır. Düzenli egzersiz yapmak zihinsel sağlığınız içinde iyi olacaktır. Stresle başa çıkmanıza, kaygı ve depresyon duygularınız varsa hafifletmesine yardımcı olabilir.

Rahatlamaya Çalışın: Öfkelendiğinizi hissettiğinizde, bu duygunun ilerlemesine izin vermeden onu etkisiz hale getirecek yolları deneyin. Nefes egzersizleri, ThetaHealing meditasyonları, farkındalık çalışmaları ve kaslarınızın gevşemesine yardımcı olacak hareketler stres ve öfkeyle mücadele etmek için bir rahatlamaya yardımcı olabilir.

Pozitif Düşünmeye ve Olumlu Olmaya Çalışın: Öfke bir durumu nasıl algıladığınızın sonucudur. Negatif bir bakış açısıyla ve olumsuz düşüncelerle olaylara yaklaşıyorsanız, bu konuda öfkelenme olasılığınız daha yüksektir. Bakış açınızı değiştirmeyi ve daha esnek olmayı başarabilirseniz öfke duyduğunuz şeylere zamanla gülüp geçebilirsiniz. İnsanlarla olan iletişiminizi geliştirmek, öfkeli olduğunuz zamanlarda doğru etkili olacaktır. Kızgınlık duygularının içinizde büyümesine izin vermeden, insanlarla kuracağınız doğru iletişimler öfkenizin önüne geçmenizi sağlayacaktır. Durumu yeterince anlamak ve doğru tepki vermek için kendinize zaman tanıyın ve durumu çözüme kavuşturacak şekilde adım atın.

reyhan ildas

Ülkemizde ThetaHealing Seminerleri konusunda ilk akla gelen isim olan Reyhan İldaş, düzenli olarak online ve yüz yüze seminerler düzenlemektedir.

Reyhan İldaş ICF Koç ve Eğitmendir. Temel ve Yaşam Koçluğu eğitimleri yanısıra Theta Healing Eğitimlerini de Master düzeyde vermekte olup halen Göktürk Merkezli Olan İstanbul ofisinde Online ve Yüz Yüze eğitimler vermektedir.

24 modül uygulayıcılık ve 17 adet eğitmenlik setifikasına sahip olup tekniğin en üst sertifikasyonu olan Science&Master Eğitmenidir. Aynı zamanda ICF PCC Eğitmen ve Koç olarak da ICF Koçluk eğitimlerini İstanbul Göktürk’te bulunan ofisinde hizmet vermektedir.

Tüm Dünya ile bağlantı halinde olduğumuz bu günlerde danışmanlıklar ve seminerler Zoom Uygulama programı üzerinden olmaktadır. Seminerlerimiz için daha detaylı bilgiye aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Bizi sosyal medya hesaplarımızdan da takip edebilir ve youtube kanalımıza abone olabilirsiniz.

Bir Yorum Yaz

error: Korumalı İçerik